You are currently viewing Грижата за вас самите означава да знаете границите си

„Грижата за вас“ е тема, която все повече се споменава от здравните експерти и обикновените хора, но какво точно означава това?

Грижата за вас означава да си позволявате да се отпускате и да се наслаждавате от време на време, но дори това е малко непонятна тема. Едно от нещата, което означава самогрижата, е да знаете вашите граници.

За повечето от нас работата е част от ежедневието. Трябва да работим, за да плащаме сметките, да си позволяваме домовете, да купуваме храна, да се предпазваме, да помагаме на децата си и т.н. При толкова много нужди има нужда да се работи възможно най-много.

„Колкото е възможно“ обаче може да означава различни неща. Трябва ли да работите толкова, колкото ви е позволено? Доколкото тялото и умът ви могат да издържат? Колкото време има в един ден?
Всичко това са граници. Признаването на вашите граници, когато работите, може да ви помогне да се включите в здравословна мярка за грижата за вас самите.

В много случаи, грижата за вас е психологично и емоционално упражнение.

Работата може да бъде стресираща. Има стрес, който е здравословен и нормален. Твърде много стрес за твърде дълго време обаче може да доведе до значителни рискове за здравето, включително високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. В основата си грижата за себе си е намаляване на стреса, така че тялото ви да не се справя с тези странични ефекти. По-късно ще говорим повече за физическите ефекти на здравето.

Грижата за себе си също е и емоционално упражнение. Когато се намирате в ситуации на висок стрес, за нас може да бъде твърде лесно да развием „тунелна визия“, докато се опитваме да решаваме проблеми или да постигаме цели. Отделянето от тези проблеми чрез самогрижата обаче ни позволява да преоценим приоритетите си. Пречи ли ви това, че сте отдадени на работата си, да мислите за здравето си, да прекарвате време със семейството си или да изпълнявате други задължения? Тези въпроси са трудни за задаване, ако никога не се отдръпнем от работата и изпитанията си.

В някои случаи, грижата за вас е за това да знаете границите си, но тогава тя може да бъде също и за това да решите какви са всъщност лимитите ви.

Вече споменахме някои от физическите вреди, които грижата за вас може да предотврати чрез смекчаване на стреса. Има и други начини, чрез които разпознавайки границите ви може да  поддържате физическото си здраве.

Точно както стресът може да ни попречи да мислим за други аспекти на живота си, той може изобщо да ни попречи да мислим за живота си.

Ако това звучи нелепо, помислете за това по друг начин. Когато сте стресирани или заети с нещо, жертвате ли съня, за да отделите допълнително време за работа? Пропускате ли упражненията, защото сте твърде заети за бягане или пътуване до фитнеса? Избирате ли нездравословен избор на храна, защото те са по-бързи или можете да ги ядете, докато работите? Всичко това са често срещани примери за това как позволяваме на нещо да попречи на реалните нужди на нашето психологическо тяло.

Твърде много от нас установяват физическите си граници като точка, в която се сблъскваме. Смятаме, че е добре да се напъваме до този момент. Самогрижата е свързано с преместване на тези „граници“ до точката, в която здравето ни започва да намалява.

Грижата за вас по този начин може да бъде толкова лесна, като да си осигурите достатъчно сън, да отделите време за бягане или да не правите компромиси с това, с което храните телата си, само защото сте заети.

Противно на общоприетото схващане, грижата за себе си не е да си купувате хубави неща или да ходите на кино всяка седмица. Грижата за себе си е отнемане на време от стреса на деня, за да се очертаят линии в пясъка – да се реши къде са нашите граници и да не се надхвърлят тези граници. Това не е здравословен феномен, а начин за защита на вашето физическо и емоционално здраве от опасните симптоми на изтощение и прекомерна употреба.

Грижата за вас самите означава да знаете границите си