You are currently viewing ЗАЩО ДЕЦАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАВЯТ НА ДИЕТА? НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ДЕТЕТО СИ ДА ПОЛЗВА ТОВА ПРИЛОЖЕНИЕ.

Кристи Харисън е регистриран диетолог  и автор на предстоящата книга „Анти-диета: Вземете своето време, пари, благополучие и щастие чрез интуитивно хранене.“

Weight WatchersНаблюдатели на Теглото или WW – представи приложение, наречено Kurbo, за деца от 8 до 17 години. Като регистриран диетолог, който е специализиран в подпомагането на хората да се възстановят от нарушено хранене, горещо препоръчвам на родителите да държат това ново средство – и всяка програма за отслабване – далеч от децата си.

Нашето общество е несправедливо и жестоко към хората, които са с по-големи тела, така че мога да съчувствам на родители, които може би вярват, че детето им трябва да отслабне, както и на всяко дете, което иска. За съжаление, опитите за смаляване на тялото на детето вероятно са неефективни и вредни за физическото и психическото здраве.

През последните 60 години многобройни проучвания показват, че сред хората, които отслабват, над 90 процента възвръщат теглото си в дългосрочен план. Например, проучване от 2000 г. на възрастни от 20 до 45 години установи, че по-малко от 5 процента са загубили тегло и го поддържат в дългосрочен план. И проучване от 2015 г. на повече от 176 000 души с по-голямо тегло, на възраст 20 и повече години установи, че от 95 процента до 98 процента от тези, които са загубили тегло, са възвърнали килограмите си обратно  (или повече) в рамките на пет години. Преглед на научните доказателства през 2007 г. установи, че повечето хора вероятно са качили повече.

Няма толкова много данни, които конкретно разглеждат ефективността на отслабването при деца, може би защото отслабването не се препоръчваше широко за непълнолетни доскоро; в училище, преди да стана диетолог и преди близо десетилетие, се считаше за вредно децата да се подлагат на диети за отслабване. Но доказателствата, които имаме в тази популация, показват, че дългосрочната загуба на тегло е също толкова малко вероятна за децата, колкото и за възрастните.

През 2017 г. систематичен преглед на проучвания на програми за отслабване за деца на възраст от 6 до 11 години установява, че тези интервенции водят само до малки, краткосрочни намаления на теглото и че проучванията за загуба на тегло при деца са били недостатъчни в най-добрия случай. „Общото качество на доказателствата е било ниско или много ниско, а 62 проучвания са имали висок риск от пристрастия“, пишеха рецензенти. Този преглед включваше многобройни проучвания, разглеждащи семейния протокол, който Курбо посочва като своя научна основа.

Много хора – деца и възрастни – не са в състояние да загубят значителни килограми на първо място, камо ли да ги държат на разстояние в дългосрочен план. WW признава в печат за Курбо: „Резултатите не са типични. Отслабването и/или намалението на ИТМ ще варират според възрастта, теглото и височината. “

По-важното е, че опитът да се свият и намалят детските (или нечии) тела може да застраши здравето им.

Това е така, защото умишлената загуба на тегло вероятно ще доведе до колебателен ефект на теглото – многократните цикли на отслабване и възстановяване, обикновено познато като йо-йо диета – и варирането нагоре и надолу на теглото носи своите собствени рискове, независимо от индекса на телесната маса.

Хората, които имат колебания на теглото, са изложени на по-висок риск от здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, диабет, хронично възпаление и обща смъртност. Макар че тези условия обикновено са обвинявани за самото повишено тегло, в действителност йо-йо ефектът на теглото представлява поне част от допълнителния риск, който е свързан с висок ИТМ. Цикличното отслабване и пълнеене може да обясни целия риск от свръхсмъртни случаи, наблюдаван при хора в краищата на ИТМ спектъра.

Научното наименование на предразсъдъка към натрупване на мазнини е стигмата на теглото (известна още като мастна стигма или фатфобия), а преживяването й е свързано с увеличаване на рисковете от диабет тип 2, хипертония, сърдечно-съдови заболявания и смъртност, както и депресия, тревожност и ниско самочувствие. Всъщност проучване от 2017 г., публикувано в Annals of Behavioral Medicine, установява, че повишаването на теглото представлява по-голям общ риск за здравето от това, което ядат хората, и с равен риск като физическо бездействие. Като се има предвид, че повишаването на теглото има тенденция да води както при възрастни, така и при деца да избягват физическата активност, повишението на теглото може да доведе до двойно негативно влияние върху здравето на хората.

Освен това, клемото на теглото не се ограничава само до явна неприязън и тормоз. Например, няколко проучвания са установили, че самото четене на новинарски доклади за предполагаемите рискове за здравето при хора с по-голям размер на тялото, води до по-големи предразсъдъци против мазнините. (Тези резултати важаха, дори когато докладите съдържаха изрично съобщение за клеймото срещу теглото.) Проучване за 2017 г. при възрастни жени установи, че онези, чиито родители са коментирали теглото си в детска възраст, съобщават за по-голямо недоволство от тялото години по-късно, независимо от действителното им ИТМ. И проучване от 2014 г. установи, че млади жени, на които в експеримент е казано, че теглото им „не е било идеално“, са изпитвали по-високи нива на кортизол (хормона на стреса), независимо от техния действителен размер. Ако смятате, че решението за нормализиране на теглото е просто да отслабнете, помнете данните, които току-що обсъдихме относно неефективността на усилията за отслабване.

Ние просто не знаем начин за повече от една малка част от хората да отслабнат и да поддържат това тегло в дългосрочен план – и това е също толкова вярно за новото приложение на WW, както и за всяка друга диета или промяна в начина на живот.

Друг често вреден ефект от диетата е неправилното хранене за хора от всички възрасти.

Особено обичайно е децата да тълкуват дори най-доброкачествените послания за „здравословно хранене“ по строги начини; наистина повечето клиенти, които лекувах поради хранителни разстройства или субклинично нарушено хранене, разстройствата им бяха предизвикани или изострени от съобщения, които са научили за храната и теглото си в детството.

Повече от 55 процента от момичетата в гимназиите и 30 процента от момчетата съобщават, че се занимават с вредни практики, включително гладуване, приемане на хапчета за отслабване, повръщане и злоупотреба със слабителни, за да отслабнат. Около 60 процента от 6 – до 12-годишните момичета се притесняват от теглото си.

WW описва приложението като „холистичен инструмент“, не като диета, но начинът, по който е брандиран, не променя ефекта, който може да има върху потребителите си. Програми като тази са плодородна почва за нередовно хранене, насърчаващи децата да проследяват какво ядат, използвайки „светофарна“ система, която разделя храните на червени, жълти и зелени категории, кодиращи имплицитно някои храни като „добри“, а други като „лоши“.

Усилията за отслабване вероятно са неефективни и могат да бъдат вредни за хора от всички възрасти, но те са особено тревожни, когато се налагат на деца, които не са в състояние да направят свой избор и които не са имали възможност да развиват мирни отношения с храната и техните тела.

София Картър-Кан е едно от онези деца, което е било поставено на диета. Сега в края на 20-те си години г-жа Картър-Кан започна да използва приложението за наблюдателите на теглото, след като лекар й каза, че трябва да отслабне. Както тя ми каза в моя подкаст, Food Psych, през 2018 г. всички правила и числа, които тя научи в Weight Watchers, я доведоха до обсебване на храната по начин, който беше невероятно разстройващ. Тези модели отнеха години, за да се преодолеят.

Тя ми каза, че едва наскоро започнала да си задава въпроси за това как яденето на определени храни кара тялото да се чувства. „Никога преди не съм мислила за това“ казва Картър-Кан. Диетата я беше фокусирала върху точки, калории и килограми, а не върху това, което й казва собственото й тяло.

Многобройни проучвания са установили, че интуитивното хранене – да се свържете с вродените сигнали на вашето тяло за това какво, кога и колко да ядете, вместо да следвате какво някое гуру или приложение на диета ви казват да ядете – е свързано с по-добри здравословни резултати от дори най-гъвкавият режим.

Ако наистина искаме да помогнем на децата да бъдат най-здравите и най-щастливите хора, които могат да бъдат, трябва да спрем да ги поставяме на диети от всякакъв вид, които вероятно ще влошат цялостното им благополучие. Вместо това трябва да започнем да ги учим да се доверяват на собствената си вътрешна мъдрост относно храната.

И ние трябва да им помогнем да сключат мир с телата си, във всякакъв размер.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: 👇https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

ЗАЩО ДЕЦАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАВЯТ НА ДИЕТА? НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ДЕТЕТО СИ ДА ПОЛЗВА ТОВА ПРИЛОЖЕНИЕ.