You are currently viewing Какви са принципите на интуитивното хранене?

Чували ли сте за интуитивно хранене? Интуитивното хранене не е диета, то насърчава здравословни хранителни навици, здравословни взаимоотношения с храната и по-добър образ на тялото.
Интуитивното хранене ви учи да докосвате основата с вътрешните си сигнали, а не с външните диетични правила, които бихте научили, за да се опитате да контролирате хранителните си навици и тегло.
10-те принципа на интуитивното хранене са написани от „Професионалистите в интуитивното хранене“ Евелин Трибол и Елиз Реш. Тези принципи, както те са написали в своите книги, са описани по-долу.

Отхвърлете манталитета на диетата

Първият принцип е да се откажеш и да не научиш всичко за диетата. Въпреки че много диети са се провалили, все още може да вярвате, че просто не сте намерили тази, която ще работи за вас. Оставете това убеждение да си отиде.
Културата на хранене може да ви накара да се почувствате зле, когато ядете храната, която искате, и да ви обещае бърза загуба на тегло. Отхвърлете този диетичен манталитет и се освободете от вината и чувството за провал.

Почитайте глада си

Диетичната култура ви учи да пренебрегвате сигналите си за глад, но вашият глад е основният биологичен сигнал, който ви казва да ядете, защото тялото ви се нуждае от енергия.
Интуитивното хранене означава да ядете, когато сте гладни, и да разберете каква храна иска тялото ви. Трябва да храните тялото си адекватно, за да може да функционира по-добре. В противен случай ще преяждате и ще избирате храна импулсивно.

Помирете се с храната

Със системата на диета има много храни, които ви карат да вярвате, че трябва да ги избягвате на всяка цена, ако искате да отслабнете. Принципът на интуитивното хранене обаче е, че трябва да си позволите да ядете всичко, което ви харесва.
Тази практика ви помага да избегнете неконтролируемото желание и прекомерното ядене на „забранена“ храна, защото не знаете кога може да имате шанс да я ядете отново. Сега е моментът да се помирите с любимите храни и да знаете, че можете да ги приемате винаги, когато тялото ви изпрати знаци.

Предизвикайте хранителната полиция – вътрешните и външните гласове

Гласовете в главата ви, нека ги наречем „хранителна полиция“, ви казват, че сте „лоши“ за това, че сте изяли това блокче шоколад или сте получили допълнителна купа сладолед. Хранителната политика може да бъде и външен фактор като вашия партньор или приятел. Може би ви казват, че не трябва да ядете това.
Интуитивното хранене означава да се откажете от вътрешната си преценка, че сте лош или добър въз основа на храната, която ядете, и да игнорирате коментарите на другите. Вместо това трябва да се включите в по-позитивни разговори със себе си и да се съсредоточите върху грижата за себе си, вместо да се наказвате.

Открийте фактора на удовлетворение

Имате право да се наслаждавате на храната, която ядете. Интуитивното хранене ви учи да избирате храната за удоволствие съзнателно. Когато направите това, можете да избегнете преяждането. Когато ядете осъзнато, можете да забележите кога сте яли достатъчно и сте доволни и да положите съзнателни усилия да спрете да ядете.

Почувствайте своята ситост

Забелязвайки сигналите на тялото ви, ще почувствате как то ви казва да спрете да ядете, защото сте сити. Това е, когато сте се хранили достатъчно, но не сте неприятно сити. Разпознаването на чувството ви за ситост ви помага да спрете да се насилвате да „почистите чинията си“, практика, която най-вероятно сте учили като дете.

Справете се с емоциите си

Да, можете да използвате храната, за да се справите с емоциите си и емоционалното хранене е добре до определен момент. Интуитивното хранене ви учи, че трябва да можете да разберете дали сте физически или емоционално гладни. Не трябва да използвате храната като единствения си механизъм за справяне, защото тя няма да ви помогне да се справите с истинската причина за емоционалния си стрес. Вместо това трябва да ядете, когато имате нужда, а не просто защото искате.

Уважавайте тялото си

Интуитивното хранене се фокусира върху поведението, а не върху това, което показва вашата везна. Тялото на всеки е различно и не може да се каже какво тегло трябва да поддържате. Вместо това трябва да се отнасяте към тялото си с уважение, да го храните адекватно, да го движите, да спите достатъчно и да управлявате стреса си. Всичко това може да доведе до здравословен размер на тялото, който е подходящ за вас.

Раздвижете тялото си и почувствайте разликата

Диетичната култура може да ви е принудила да спортувате прекомерно или да се страхувате от нея, защото се е превърнала в скучна работа. Интуитивното хранене означава да движите тялото си не защото искате да отслабнете, а защото движението ви кара да се чувствате добре. Не е нужно да се насилвате да бягате всеки ден, ако тялото ви се наслаждава на ходенето. И така, интуитивното хранене ви учи да движите тялото си за забавление, а не за наказание.

Почитайте здравето си с осъзнато хранене

Докато интуитивното хранене ви учи да не научите всичко за културата на хранене, има едно нещо, което не трябва да забравяте – храненето. Става въпрос за използването на науката за храните, за да ви помогне да изберете храните, които ще задоволят вашите нужди.

В обобщение

Както можете да видите, интуитивното хранене не означава отслабване. Става въпрос за това да се свържете с вашите вътрешни знаци, което ви позволява да развиете по-здравословни и по-добри хранителни навици.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: 👇https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Какви са принципите на интуитивното хранене?