You are currently viewing ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ – УКРЕПВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКОТО И ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ

Планините привличат хората със своята красота и величие. Древните планини, като самата вечност, са красиви, загадъчни, омагьосващи ума и сърцето, не оставят никого безразличен. Спиращите дъха гледки към планинските върхове, покрити с топящ се сняг, склоновете, обрасли с гори, високопланинските ливади привличат всички онези, които са прекарали почивката си в планината поне веднъж.

       Отдавна е забелязано, че хората в планините живеят по-дълго, отколкото в равнината. Много от тези хора, живеещи до дълбока възраст, запазват бързината и яснотата на ума си. Те се разболяват по-малко и се възстановяват по-бързо от болести. Жените от средно високите планини запазват способността си да раждат деца много по-дълго от жените в равнините. Зашеметяващите гледки към планините се допълват от най-чистия въздух, който е толкова приятно да се диша дълбоко. Планинският въздух е лек и изпълнен с аромати на билки и цветя. Не съдържа прах, промишлени, димни и изгорели газове. 

Планините привличат хората не само със своята красота и величие, но и с подобренията в здравословното им състояние, забележимо увеличаване на издръжливостта, нарастване на силата и енергията. 

В планините налягането на въздуха е по-малко, отколкото в равнината. На височина от 4 километра налягането е 460 mm Hg, а на височина 6 km – 350 mm Hg. С нарастващата надморска височина плътността на въздуха намалява съответно, а количеството на кислорода в инхалирания обем намалява, но парадоксално, това има положителен ефект върху човешкото здраве.

Кислородът окислява нашето тяло, допринася за стареенето и появата на някои заболявания. В същото време животът е невъзможен без него. Ето защо, ако искаме да удължим живота си значително, трябва да намалим потока на кислород в тялото, но да не бъде твърде малък и не прекалено голям.

В първия случай терапевтичният ефект не идва, а във втория може да е вредно. Такава златна среда е планинският въздух на средните планини: 1200 – 1500 метра надморска височина, където съдържанието на кислород е около 10%. 

В момента се знае, че има само един фактор, който удължава човешкия живот в планините – това е планинският въздух, чието кислородно съдържание е понижено и това има изключително благоприятен ефект върху организма.

Липсата на кислород причинява преструктуриране в работата на различни системи на тялото (сърдечно-съдова, дихателна, нервна), принуждава резервните сили да се включат.

       Това, както се оказа, е много ефективен, евтин и най-важният метод за възстановяване и насърчаване на здравето. Когато количеството на кислорода в инхалирания въздух намалява, сигналът за него чрез специални рецептори се предава към дихателния център на продълговатия мозък, а оттам отива към мускулите. Работата на гърдите и белите дробове се засилва, човекът започва да диша по-често, вентилацията на белите дробове и доставянето на кислород в кръвта съответно се подобряват. Налице е увеличаване на сърдечната честота, която стимулира кръвообращението и кислородът бързо достига тъканите. Това допринася за освобождаването в кръвта на нови червени кръвни клетки, а оттам и на съдържащия се в тях хемоглобин.

Това обяснява благотворния ефект на планинския въздух върху жизнеността на човека. Идвайки в планинските курорти, много хора забелязват, че настроението и енергичността им се подобряват.

       Но ако се отиде по-високо в планините, където планинският въздух съдържа още по-малко кислород, тялото ще реагира на неговата липса по съвсем различен начин. Хипоксията (липсата на кислород) вече ще бъде опасна и нервната система ще пострада от нея на първо място, а ако няма достатъчно кислород, за да се поддържа мозъкът, човек може да загуби съзнание.

     Слънчевата радиация е много по-силна в планините. Това се дължи на високата прозрачност на въздуха, като неговата плътност, съдържанието на прах и водна пара в него намаляват с височината. Слънчевата радиация убива много вредни микроорганизми, които живеят във въздуха и разлага органичната материя. Но най-важното е, че слънчевата радиация йонизира планинския въздух, допринасяйки за образуването на отрицателни йони на кислорода и озона.

За нормалното функциониране на нашето тяло във въздуха, който дишаме, трябва задължително да присъстват както отрицателно, така и положително заредени йони и те да бъдат в строго определено съотношение. Нарушаването на този баланс във всяка посока влияе неблагоприятно на нашето благосъстояние и здраве. 

       В градския въздух концентрацията на йони на двата заряда в слънчев ден достига 800 – 1000 за 1 куб. В някои планински курорти концентрацията им нараства до няколко хиляди. Следователно планинският въздух има лечебен ефект върху повечето живи същества. Друг ефект от разредения въздух е повишаването на устойчивостта на организма към вредните ефекти на радиацията. Въпреки това, на големи височини делът на ултравиолетовите лъчи рязко нараства. 

Напоследък в медицината се срещат методи като оротерапия (лечение с планински въздух) или нормобарична хипокситерапия (третиране с разреден въздух с ниско съдържание на кислород). 

       Установено е, че с помощта на планинския въздух могат да бъдат предотвратени и лекувани следните заболявания: професионални заболявания, свързани с лезии на горните дихателни пътища, различни форми на алергични и имунодефицитни състояния, бронхиална астма, широка група заболявания на нервната система, заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на сърдечно-съдовата система, заболявания на стомашно-чревния тракт, кожни заболявания.

Почивка в планината дава възможност да укрепите здравето си, да се насладите на красотата на планинските върхове, вървящи по склоновете на планинските реки, да вдишвате аромата на билките, които растат в планините и дори да съберете някои от тях.

В планините можете да намерите почивка за всеки вкус. За любителите на пасивното прекарване на времето пребиваването във ваканционни жилища или санаториуми е подходящо. За любителите на активната почивка – ски, туризъм, колоездене, плуване в кристално чистата студена вода на планинските реки и езера.

Почивката в планините завинаги ще остави следа върху душата ви и желание да се върнете.

Вие стоите на върха на планината. Около вас са само тишината и спокойствието на обширните планински долини. Снежните върхове на околните планини са наводнени със златна, струяща и омайна слънчева светлина. Чувствате величието, силата и увереността на планините, чувствате тяхната сила. Почивка в планините е свършена, с тях се сбогувате, но със сигурност ще се върнете, защото само планините могат да бъдат по-добри от планините.

Искате да чувствате енергия, прилив на сили, доброта, щедрост, позитивизъм, взаимност и благодарност?  

Научете как с нашите аудиопомощници за здраве в Категории: ЕМОЦИИ И ЧУВСТВА ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Ако Ви е харесала публикацията, моля, споделете я с Ваши приятели в Социалните си профили!

ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ – УКРЕПВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКОТО И ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ