You are currently viewing Статистика за хранителните разстройства в България

Според данни на НСИ жените у нас в рискова възраст са 1 340 000, като според тези цифри над 40% от момичетата и младите са с хранителни смущения. Постоянна е тенденцията на увеличаване на поднорменото тегло при младите жени. През 1997 г. с поднормено тегло са 15% от жените до 30 г., през 1998г. – 16%, през 2004 г. – 17.3%, сочат официални данни.

Хранителните нарушения (разстройства) ХР са второто по разпространеност психо-медико-социално заболяване след депресията в тийнейджърска възраст, както и са нарушенията с най-висока смъртност сред психиатричните болести – около 20%. А 95% от болните с ХР са на възраст между 12 и 25 години.

Данни от национално проучване  през 2010/2011 г. показват, че 20% от момичетата, 8% от момчетата на възраст между 10-19 г. са в риск от развитие на някакъв вид хранително разстройство.

По 2 момичета, заболели от анорексия и булимия, пристигат всеки ден в кабинетите на специалистите. Във всяко училище има поне по общо 10 момичета само с анорексия, а от останалите видове хранителни нарушения засегнатите са около 5 пъти повече.

Все по-често и мъжете търсят помощ срещу хранително нарушение, като тези болести отдавна не се водят само женски, разясниха неотдавна специалистите по хранене и диетика доц. Стефка Петрова, доц. Донка Байкова и доц. Даниела Попова.

По данни от личните лекари в България статистиката сочи диагностицирането на болни от анорексия нервоза на възраст под 12 години да се е увелиило с 12% през последните години.

Броят на момичетата около и малко над тийнейджърска възраст, които са били приемани в болница с тежката диагноза анорексия, се е увеличил с 80% за последните 10 години, сочат резултатите от проучване на НСИ (Националния статистически институт).

По неофициални данни болните у нас са над 250 000, но статистиката е неточна, поради спецификата на хранителните разстройства. Болните крият проблемите си, а и те са трудно установими, затова броят на хората с хранителни смущения е по-вероятно да е 500 000, като това са предимно млади жени между 15 и 40 годишни, смятат лекарите, но реално разпространеността на тези заболявания е висока и при жените по време на менопауза.

Най-малко по две жени минават през всеки специализиран кабинет по диетология само за ден. Само за година жените с хранителни проблеми са се увеличили с 23%, сочи статистиката.

През последните години в България 4 пъти се е увеличил броят на заболелите от анорексия – тежка болест от съзнателно недохранване. Сега те са над 500 000, а всяка четвърта болна девойка умира. Жертвите на коварното заболяване, чиято смъртност е изключително висока, са най-вече младите момичета и жени. Но напоследък и надхвърлилите 40-годишна възраст. Всички те се опитват да отслабнат с глад, който наричат лечебен. Но той не е такъв, защото не се прави под наблюдението на лекар.

Едно на всеки 200 момичета е болно от анорексия или булимия, като в същото време държавата не осигурява безплатно лечение и грижи за тези пациенти. В допълнение, около 5% от мъжете също страдат от анорексия. 

Смъртността при заболяванията е 20% – по-висока дори от тази при зависимостите. Лечението през първите десет критични дни струва по 500-600 лв. на ден и може да се прилага само в университетските болници. 

Липсват и достатъчно специалисти в страната, които са запознати с тежките хранителни разстройства и тяхното лечение, но през последните години нашата организация УНИКАЛ обучава усоешно специалисти в онлайн формат.

След изписването от болница младежите най-често се насочват към психиатрични отделения или болници, където се лекуват около 15 дни. За пълното им оздравяване обаче са необходими месеци специализирано лечение, което е изцяло за сметка на техните близки. 

Хората, боледуващи от булимия и анорексия, често се лутат с години, докато намерят обучен лекар, който да ги спаси. Някои от тези болни не доживяват това.

Запознайте се с 1-минутния скрининг за хранителни нарушения SCOFF на линка: https://tinyurl.com/y662dmu9; Скрининг въпросникът се състои от 5 въпроса и е полезен за оценка при съмнение за застрашеност от хранителни нарушения, където всеки положителен отговор (ДА) дава една точка.

Скрининг въпросникът е много полезен диагностичен инструмент за оценка на начална или изразена форма на хранителни разстройства. Скринингът е валидиран през 2016 г. за българската култура от д-р Елисавета Павлова, която е основател на Асоциация УНИКАЛ, създател на обучения и координиращ обучител в сферата на хранителни нарушения към УНИКАЛ Онлайн Институт.  

Каним Ви да проучите изобилието от безплатни ресурси в сферата на хранителни нарушения-статии, съвети, митове и SOS препоръки, като разгледате обновения сайт на Асоциация Уникал: http://bia-unikal.org/Ако вярвате че тази информация би била интересна и полезна за ваши близки или познати, моля споделете с тях тази публикация!

Екипът от специалисти към Асоциация Уникал

Статистика за хранителните разстройства в България