Статистика за хранителните разстройства в България

По 2 момичета, заболели от анорексия и булимия, пристигат всеки ден в кабинетите на специалистите. Няма гимназия без 2-3 болни от анорексия нервоза на випуск. Във всяко училище има поне по общо 10 момичета с анорексия.

Все по-често и мъжете търсят помощ срещу хранително нарушение, като тези болести отдавна не се водят само женски, разясниха неотдавна специалистите по хранене и диетика доц. Стефка Петрова, доц. Донка Байкова и доц. Даниела Попова.

По данни от личните лекари в България статистиката сочи диагностицирането на болни от анорексия нервоза на възраст под 12 години да се е увелиило с 12% през последните години.

Броят на момичетата около и малко над тийнейджърска възраст, които са били приемани в болница с тежката диагноза анорексия, се е увеличил с 80% за последните 10 години, сочат резултатите от проучване на НСИ (Националния статистически институт).

По официални данни болните у нас са 250 000, но статистиката е неточна, поради спецификата на хранителните разстройства. Болните крият проблемите си, а и те са трудно установими, затова броят на хората с хранителни смущения е по-вероятно да е 500 000, като това са предимно млади жени между 15 и 40 годишни, смятат лекарките. 

Най-малко по две жени минават през всеки специализиран кабинет по диетология само за ден. Само за година жените с хранителни проблеми са се увеличили с 23%, сочи статистиката.

Според данни на НСИ жените у нас в рискова възраст са 1 340 000, като според тези цифри над 40% от момичетата и младите са с хранителни смущения. Постоянна е тенденцията на увеличаване на поднорменото тегло при младите жени. През 1997 г. с поднормено тегло са 15% от жените до 30 г., през 1998г. – 16%, през 2004 г. – 17.3%, сочат официални данни.

През последните години в България 4 пъти се е увеличил броят на заболелите от анорексия – тежка болест от съзнателно недохранване. Сега те са над 500 000, а всяка четвърта болна девойка умира. Жертвите на коварното заболяване, чиято смъртност е изключително висока, са най-вече младите момичета и жени. Но напоследък и надхвърлилите 40-годишна възраст. Всички те се опитват да отслабнат с глад, който наричат лечебен. Но той не е такъв, защото не се прави под наблюдението на лекар.

Едно на всеки 200 момичета е болно от анорексия или булимия, като в същото време държавата не осигурява безплатно лечение и грижи за тези пациенти. В допълнение, около 5% от мъжете също страдат от анорексия. 

Смъртността при заболяванията е 20% – по-висока дори от тази при зависимостите. Лечението през първите десет критични дни струва по 500-600 лв. на ден и може да се прилага само в университетските болници. 

Липсват достатъчно специалисти в страната, които са запознати с тежките хранителни разстройства и тяхното лечение. След изписването от болница младежите най-често се насочват към психиатрични отделения или болници, където се лекуват около 15 дни. За пълното им оздравяване обаче са необходими месеци специализирано лечение, което е изцяло за сметка на техните близки. 

Хората, боледуващи от булимия и анорексия, често се лутат с години, докато намерят обучен лекар, който да ги спаси. Някои от тези болни не доживяват това.

Екипът от специалисти към Асоциация Уникал организира Кампания „Превенция на Хранителни Нарушения Есен 2020“

Можете да бъдете полезни на себе си и вашите близки като научите повече за инициативите, ресурсите за подкрепа, инструментите за диагностика, статистиката за хранителните нарушения, терапевтичните подходи и възможностите за обучение за оказване на помощ на засегнатите лица и близките им.

Очакваме Ви да се Включите в Кампанията за Превенция на Хранителни Нарушения, Посредством Споделянето на Поста ни с Кръговете си от Приятели или Познати в Социалните Мрежи, на линка: https://tinyurl.com/yyvomery, Защото Споделянето е Грижа!

С благодарност за активността ви, Екипът на УНИКАЛ