Както е вярно, че:

“Не виждаме нещата такива, каквито са, а такива, каквито сме“…

Така може да се събудите някоя сутрин и да си кажете: „От днес нататък ще гледам по-позитивно на живота“ и да заживеете щастливо. Може да сработи през хубавите дни, но в трудните моменти или в някой дъждовен ден, се връщане отново към старите навици.

Защото начинът, по който гледате на живота (и на всичко останало), е просто навик. И като всеки навик, трябва да работите за това да го направите по-устойчив, да го усвоите напълно, за да можете винаги да гледате градивно на нещата и да се стремите към нещо по-добро.

Ето четири много добри и ефективни навика, които се срещат у хората, които мислят позитивно. Докато четете, помислете за това как можете да ги усвоите за себе си.

1. Избирайте обкръжаващата ви средата


Ние не сме самотни острови и хората, с които прекарваме времето си имат огромно влияние върху нашите възгледи, точно като източници на информация. Ако са предимно негативни, цинични, критични, заплашителни… ние биваме въвлечени в този начин на възприемане на нещата.

Нашият ум обработва информацията, която ние му предоставим, затова бъдете внимателни какво му „давате“.

Наблюдавайте кои са най-негативните хора, с които прекарвате времето си, кои са източниците на най-негативни истории… и след това започнете да прекарвате по-малко време с тези хора и сред тези информационни източници.

Изберете да прекарате времето, което ще освободите по този начин, с най-позитивните хора, които познавате.

Не е нужно да направите драстична промяна, но имайте предвид, че това е важно. Ако откриете, че е абсолютно необходимо да бъдете изложени на негативни източници на информация или да прекарвате времето си с негативни хора, можете поне да имате осъзнаването за това и да не допускате да ви влияят.

2. Намирайте нещо хубаво във всяка негативна ситуация

Може да звучи лесно, но дори само да откривате оптимистичната гледна точка и да се придържате към нея може изцяло да промени начина, по който се справяте с негативните ситуации.

Винаги има по нещо позитивно във всяка ситуация и винаги има нещо, което можете да научите от нея. Така че вместо да се фокусирате върху това колко зле сте се справили или как ситуацията просто не би могла да бъде по-лоша, фокусирайте се върху тези неща.

Уговорката тук е: не се насилвайте да мислите оптимистично докато все още сте подвластни на негативните емоции, отнема време да обработите тревожните мисли и чувства и да се стремите да мислите оптимистично веднага щом възникнат най-вероятно няма да сработи.

Едно нещо ми помага са запазя спокойствие в негативни ситуации и то е да се фокусирам върху следващия момент, в който ще мога да се справя, и по този начин веднага откривам спокойствието в мисълта, че всичко ще бъде наред, по един или друг начин.

Опитайте, наистина работи.

3. Отбележете кои страхове ви спират да направите това, което искате

Поемането на рискове в живота е нещо, което бихте искали да правите, ако се стремите към развитие. Би могло да бъде да поканите някого на среща или да започнете собствен бизнес, или друго.

И често откривате, че искате да направите нещо, но се изгубвате в смътни страхове относно това, което би могло да стане. Затова решавате да не правите нищо и често съжалявате за този избор.

Един от начините да преодолеете това е като ясно дефинирате страха. Кое е най-лошото, което може да се случи? От какво се страхувате?

След това, можете дори да прекарате известно време (но не много) в това да решите какво бихте направили, ако това, от което се страхувате, наистина се случи. По този начин страхът постепенно се изпарява – превръщате го от смътен кошмар, създаден от ума ви, в нещо, с което на практика можете да се справите… и обикновено виждате, че съвсем не е толкова страшно, колкото е изглеждало в началото.

И ще можете да преминете през него и да прекрачите зоната си на комфорт.

4. Бъдете съзнателни

Замисляли ли сте се каква част от деня прекарвате без изобщо да присъствате в настоящия момент? В мисли за миналото, в мечти и планове за бъдещето, опитвайки се да разберете какво става в мислите на някой друг… правейки какво ли не, но без реално да живеете в сегашния момент.

Този навик е особено вреден, ако се оставяте да преживявате отново и отново минали провали. Действително, какво хубаво би могло да излезе от това? Вие на практика убеждавате себе си, че песимизмът ви е оправдан и отново се обричате да не направите това, което искате.

Ето два практични начина да създадете нов навик:

Забавете темпото. Когато бързате, стресът се увеличава и вие губите голяма част от личната си сила. Вместо това, започнете сутринта бавно и се опитайте да поддържате темпото през останалата част от деня.

Свържете се отново с настоящия момент. Когато забележите, че мислите, вървите или се храните прекалено бързо, забавете тепмото и се фокусирайте върху това, което става около вас. Само за минута-две, но по този начин тялото и умът ви ще се успокоят и ще ви бъде по-лесно да си върнете контрола и да откриете градивната гледна точка.

Не усложнявайте прекалено нещата. В крайна сметка, да поддържате песимистичните си възгледи отнема същото количество енергия, както и ако се опитате да възприемете по-позитивна и градивна визия. Въпрос е само на избор и промяна на фокуса – и всичко зависи от вас!

Започнете още сега с помощта на подсъзнателно учене посредством нашите сублиминални аудио албуми- бързо, лесно и ефективно, само за няколко минути на ден. Вижте повече тук:  Подсъзнателни аудио албуми с утвърждения