You are currently viewing 6 начина да оцените себе си

Самоунижението и омразата към себе си са широко разпространени в нашето общество. Често се приемаме за даденост; вярвайки в негативните неща, които другите казват за нас и ги интернализираме, понижавайки самочувствието си, докато то почти не съществува.

Единственият начин да обърнете този процес е да започнете да се оценявате редовно. Това може да е по-сложно, отколкото звучи, особено ако сте били негативни дълго време, но не е невъзможно. В тази статия ще ви преведем през шест начина, по които можете да започнете да се оценявате повече днес.

1.Помислете за източника

Ако сте били побеждавани дълго време, може да ви е трудно да се убедите в стойността си или да приемете комплименти. Най-лесният начин да заобиколите това е да разгледате източника на негативните коментари. Хората често проектират своята несигурност върху другите; например, ако се борят с интелигентността си, те ще ви обидят, като ви нарекат тъп. Това, че казват нещо, не го прави истина. Помислете откъде идва омразата, преди да я приемете твърде лично; така ще ви е по-лесно да повярвате в добрите си качества.

2.Припомнете си постиженията си

Първата стъпка да започнете да се оценявате е да си припомните какво сте постигнали досега. Направете списък на всичките си постижения и списък на всички неща, които правите ежедневно на работа, у дома и за други. Като се има предвид времето, с което разполагате, виждате ли, че сте постигнали доста и сте на добро място с място за растеж? Ако отговорът е не, формулирайте стъпка по стъпка план за това как можете да постигнете това, което искате да постигнете; активно да работите за тази цел. Докажете на себе си, че сте завършен и способен човек.

3. Поглезете се

Кога за последен път се наградихте за вашия труд и усилия? Важна част от това да оцените себе си е да признаете работата, която сте свършили, да се оцените за нея и да се възнаградите. Това може да бъде закупуване на любимите ви артикули, отделяне на един следобед за себе си за поход, вземане на вана с мехурчета или просто отделяне на време за почивка и четене на книга. Каквото и да ви прави щастливи, нека бъде вашата награда.

4.Спрете със сравненията

Всички сме виновни, че се сравняваме с хората около нас. Може да не е постоянно, но всички го правим в един или друг момент. Всеки е уникален и различен със собствен набор от умения, опит и качества; просто не можете да сравнявате. Не знаете какви привилегии може са е имали или са липсвали на хората, с които се сравнявате; не познавате техния опит; не е честно да се сравнявате с тях, когато сте толкова различен.

5. Напомнете си „Може да е и по-лошо“

Добър начин да оцените себе си и къде се намирате в живота е да си припомните колко и какво имате сега. Може да сте бездомни, гладни, без здравни грижи и т.н. Винаги има някой, на когото липсва луксът, който имате; не ги приемайте за даденост, ценете ги. Спрете да мислите за нещата, които нямате и започнете да мислите и цените тези, които правите.

6. Започнете да приемате комплименти

Склонни сме да отричаме комплиментите, които ни правят другите. Ние отговаряме, като казваме „о, не, не наистина“ или „не аз“, вместо просто да кажем „благодаря“. Колкото повече приемате комплименти от другите, особено от онези, на които държите, толкова повече ще започнете да им вярвате и да ги интернализирате. Да цените себе си може да бъде труден навик за развитие и поддържане, но е необходим за повишаване на самочувствието ви. Ние, като хора, твърде често вярваме на негативните неща, които ни казват другите, което уврежда нашето самочувствие и увереност.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да започнете да развивате и поддържате висока самооценката си.

Ако искате да научите повече за тези предупредителни знаци и как да подобрите емоционалното си състояние, тогава трябва да погледнете видео Курса за Емоционална Увереност – https://unikalonlineinstitute.com/emotionalconfidence като в допълнение изключително полезно за преодоляване на вътрешните пречки е слушането на Сублиминални (подсъзнателно моделиращи) записи – https://unikalonlineinstitute.com/audio/learning с позитивни утвърждения за здравословно управление на емоциите.

С Курса за Емоционална Увереност- https://unikalonlineinstitute.com/emotionalconfidence ще научите всичко, което някога сте искали да знаете как да защитите и подхранвате емоционалното си благополучие и как грижата за тази част от психичното ви здраве може да подобри живота ви.

Но както може би сами знаете или сте научили от първата част на кампанията ни „Управлявам емоциите си, а не те мен“ много често емоциите ни биват преплетени с контрола на телата и храненето ни. Ако това е така за вас, можем да ви помогнем да преодолеете неодобрението към физиката си и да станете уверени в своето тяло с Видео Курса „Увереност в тялото“ – https://unikalonlineinstitute.com/body-confidence .

За да започнете да подобрявате здравето си, емоционалното си удовлетворение, да уважавате телата и цените себе си вземете решение още днес и направете първите крачки към промяната, с помощта на ресурсите, които ви предлагаме и с нашата подкрепа!

Не чакайте! Вие заслужавате свобода извън лабиринта на обсебеност от мисли за тегло, храна и тяло!

· За да научите полезна информация и ефективни техники за управление на емоциите си, ви каним да се включите безплатно в предизвикателствата за здрави емоции и да получите подарък – електронно ръководство „30 дневно предизвикателство – Подкрепете емоционалното си здраве

6 начина да оцените себе си