You are currently viewing Анатомия на физиологията на глада

Думата „глад“ описва физиологичната необходимост от хранене за поддържане на човешкия живот и подходящо зареждане на организма с хранителни вещества и калории.

Чувствате глад или усещане за ръмжeне в стомаха и веднага знаете, че е време за ядене – както винаги, храненето премахва дискомфорта.

Но какво се случва в тялото и ума ви, когато сте гладни? В тази публикация ще ви преведем през глада, от първоначалните мъки до усещането за ситост, след като сте яли достатъчно обилно. Да започваме!

Стъпка 1: Гладът нараства

Тялото ви разчита на кръвната захар, известна още като глюкоза, за да осигури енергия на клетките в тялото ви. По -малко от четири часа след хранене нивата на кръвната ви захар ще спаднат – глюкозата, която преди е била в кръвта ви, е била изтласкана в клетките ви, за да се използва като гориво с помощта на инсулина. Ниските нива на кръвната захар и инсулина се установяват и тялото ви започва да показва физическите и психологическите признаци на глад. Може да получите главоболие, да усетите дискомфорт в стомаха, да се почувствате раздразнителни, уморени и замаяни.

Стъпка 2: Включва се мозъкът 

Усещайки, че трябва да ядете, скоро стомахът ви ще предизвика освобождаването на хормон на глада, наречен „грелин“. Този хормон ще изпрати съобщение до мозъка (хипоталамуса), за да предупреди ума ви, че сте гладни. В замяна мозъкът ви ще освободи няколко допълнителни хормона, един от които е особено важен – невропептид Y. Този новоотпуснат хормон изпраща ясно послание до цялото ви тяло – „Време е за ядене“.

Стъпка 3: Консумация на храна

Когато накрая се сблъскате с чувствата и симптомите на глада, тялото и умът ви реагират съответно. Нивата на кръвната Ви захар започват да се повишават до нормални нива, въпреки че храненето с високо съдържание на въглехидрати може да причини внезапен скок на кръвната захар.

Докато ядете, клетките ви ще отделят още един хормон на глада – лептин. Този хормон прави точно обратното на грелина, като дава на тялото ви да знае, че сте удовлетворени  или сити. Ако имате здравословен апетит, ще оставите вилицата, когато това усещане за пълнота възникне около 5 до 20 минути след началото на храненето.

Стъпка 4: Храносмилане

След като сте приключили с яденето, храната, която току -що сте консумирали, ще се придвижи до стомаха. Ако последното ви хранене е било с високо съдържание на разтворими фибри, като ядки и боб, то може да остане в стомаха малко по -дълго, тъй като разтворимите фибри се желират. Това забавено храносмилане може да ви позволи  да се чувствате по-сити за по-дълго време.

В крайна сметка храната ще пътува от стомаха до тънките черва и след това до дебелото черво, тъй като ензимите в стомашно-чревния тракт разграждат храната ви. След няколко часа целият процес ще започне отново от първа стъпка.

Други причини за глада

Гладът често идва от нуждата на тялото ви да яде, но има няколко други вида глад, които могат да предизвикат целия този процес. Например, може да почувствате „глад на носа“, внезапна нужда да ядете, след като сте помирисали вкусна храна.

Други видове глад включват глад на очите (при вида на вкусно ястие), глад на сърцето (глад по емоционални причини) и клетъчен глад (клетките ви предупреждават, че някои хранителни вещества в тялото ви са ниски).

Заключителни мисли

Освен ако умишлено не сте изследвали процеса на глад от началото до края, вероятно не сте имали представа колко сложен може да бъде този процес. Вашето тяло и ум работят заедно, за да постигнат една обща цел: зареждане на тялото с гориво, за да функционира то нормално.

Имайте предвид, че храненето за удоволствие или по емоционални причини не винаги включва тези стъпки, главно защото тогава не давате на тялото си шанс да развие „истински глад“.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Анатомия на физиологията на глада