You are currently viewing БУЛИМИЯ И ДЕПРЕСИЯ: КАК ТЕЗИ НАРУШЕНИЯ МОГАТ ДА СЪЖИТЕЛСТВАТ ВЪВ ВАШИЯ ТИЙНЕЙДЖЪР

Тази статия разглежда връзката между депресията и хранителните разстройства при тийнейджъри и предлага насоки за родителите как да идентифицират и лекуват тези съвместни състояния на психичното здраве при децата им.

Предвид негативните асоциации, свързани с психични заболявания, много родители не искат да вярват, че тяхното дете тийнейджър може да страда от свързано разстройство. Но факт е, че проучванията показват, че „1 на 5 тийнейджъри на възраст между 13 и 18 години има или ще развие психично заболяване” и половината от всички случаи в живота с такива състояния се забелязват от възрастта 14 години. За родителите на тийнейджъри е важно да се обучават за сигналите на увреждането на здравословното състояние, защото „липсата на осведоменост и разбиране на психичните заболявания може да затрудни разпознаването и потенциално да влоши състоянията, с които тийнейджърът може да се бори”.

Също така не е рядкост един тип психично разстройство да се развива по едно и също време с друго, особено при тийнейджъри, „където може да има разстройство на настроението и  да възникне депресия заедно с друго психично състояние, като разстройство на храненето. “Причината е, според изследванията, цитирани в статията, че различни психични заболявания често имат подобни основни първопричини, включително биологични и фактори на околната среда, както и излагане на травмиращо събитие.

Тези така наречени припокриващи се условия са особено увреждащи при тийнейджърите, защото те могат да изострят вече негативните симптоми и да допринесат за спад на цялостното здраве. Превъзходен пример е наличието както на булимия нервоза, така и на депресия. Тийнейджър, който страда от двете заболявания, може да изпита физически и психологически рискове за здравето си, повишен риск от пристрастяване и злоупотреба с вещества, лошо академично и атлетично представяне, социална изолация и увредени отношения. В някои случаи депресията поражда булимия; при други булимията предизвиква депресия.

В статията се казва: „Тийнейджърите, които може би се борят с булимия, могат да бъдат повече склонни към лоша регулация на емоциите и затруднено справяне в тежки ситуации, което може да увеличи податливостта им към депресия. “В допълнение, за тийнейджър, който първоначално се бори с депресия, „поведение, свързано с булимия, може да бъде средство за самолечение или „бягство“ от непреодолимата тъга и безнадеждност, които може да преживява”.

Според статията, следните признаци и симптоми могат да показват, че тийнейджър страда от булимия и депресия: крие/съхранява храна; яде ненормално количество храна с бързи темпове; необичайно ходене до банята по време или след хранене; драстични промени в настроението; липса на интерес към дейности, на които се е радвал; нарушен сън и навици; лоша хигиена; рисково поведение; изключително трудна концентрация; поява на уединеност и безнадеждност за продължителен период от време и обсебващи мисли за външен вид и за отслабване.

Ако има някои от тези признаци или симптоми, родителите трябва незабавно да потърсят професионална помощ, тъй като „трябва да търсят намеса и възможно най-скоро да може да се помогне за предотвратяване на влошаващите се проблеми и да се подобри прогнозата. “

Важно е за родителите на тийнейджъри, страдащи от съвместна поява на булимия и депресия, да общуват с децата си и да ги уверяват, че не са сами и борбите, пред които са изправени, не са по тяхна вина. Също толкова важно е да е потърси цялостна програма за лечение, която се отнася до двете състояния на психичното здраве, за най-добри дългосрочни резултати.

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук:

https://www.edcatalogue.com/teen-bulimia-depression

Ако сте заинтересовани професионално, лично или за близките си от темите за справяне с емоционално, преяждащо, рестриктивно хранене и хранителни нарушения, може да се включите в Обучение/ниво „Международно сертификационно онлайн обучение” към iaedp™

Международната асоциация за професионалисти в сферата на хранителни нарушения, за да получавате най-новата, компетентна и специализирана информация за лечението на хранителните нарушения в световен мащаб. Вижте повече тук!

Искате ли да повишите мотивацията си за физическа активност, да чувствате енергия, прилив на сили, доброта, позитивизъм, взаимност и благодарност? Искате ли да имате здравословна връзка между ума, тялото и храненето си? Искате ли да имате свобода в решенията си?

Научете как с нашите аудиопомощници за здраве в Категория:    ЕМОЦИИ И ЧУВСТВА

Мечтаете ли да се справите с проблемното заспиване, умората и безсънието; да лягате и да се будите по-рано и изпълнени с енергия и вътрешен мир; да се справяте по-лесно със стреса и да релаксирате?

Научете как: РЕЛАКС И СЪН

Ние от Уникал онлайн институт ценим всеки член на общността ни.

Искаме да благодарим специално на Вас, като Ви предложим да се възползвате от 20% отстъпка за нашите аудиопомощници с кода 20% отстъпка/ 24 лв, който трябва да въведете, когато поръчвате един албум. Имате възможност също да спестите 54 лв., като поръчате едновременно 6 албума с кода:

Пакет с 6 Mp3, който Ви позволява да получите пакет с 6 аудио албума с подсъзнателни утвърждения за 126 лв., вместо редовната цена от 180 лв.

Разгледайте и поръчайте подсъзнателни албуми от 6-те аспекта на линка:Подсъзнателни аудио албуми с утвърждения

БУЛИМИЯ И ДЕПРЕСИЯ: КАК ТЕЗИ НАРУШЕНИЯ МОГАТ ДА СЪЖИТЕЛСТВАТ ВЪВ ВАШИЯ ТИЙНЕЙДЖЪР