You are currently viewing Връзката между умората и глада

Колкото по-дълго не ядете, толкова повече ще спаднат нивата на кръвната Ви глюкоза и инсулин. Влизате в състояние на „истински глад“ – усещате настъпващо главоболие, чувствате се леко замаяни, не можете да контролирате настроението си и изглеждате уморени. Всичко това са признаци на хипогликемия или ниска кръвна захар. Но във връзката умора-глад има много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

Ядете ли повече, когато сте уморени?

Кога изглежда, че апетитът ви е най-силен? Ако сте като повечето хора, може да изпитате внезапно желание да ядете посред нощ или в средата на следобеда, когато се опитвате да останете будни на бюрото си. Има една причина за това: хората ядат повече, когато са уморени.

Ето общ преглед на връзката между двете, според PLoS Medicine.

Два основни хормона са свързани с глада: грелин и лептин. Грелинът е хормонът, стимулиращ апетита, който тялото ви освобождава, когато усети, че сте гладни и е време за ядене. Лептинът прави точно обратното – той ви казва, че сте сити и не сте гладни.

Изследванията показват, че когато не спите достатъчно, задействането на тези хормони в тялото ви става нестабилно. Вашите нива на грелин скачат през покрива, правейки ви гладни, докато нивата на лептин падат до нови ниски нива, което прави апетита ви ненаситен. Тези хормонални промени могат да ви накарат да преяждате и да наддавате на тегло.

Може също да има връзка между изтощението и ендоканабиноидите. Както може да получите „ядене“, когато пушите марихуана, увеличаването на ендоканабиноидите в кръвта ви може също да предизвика желание за сладки или солени храни, когато сте уморени.

Всяка от тези връзки хвърля светлина върху това защо хората, които не спят достатъчно, са с наднормено тегло или затлъстяване.

Чувство на умора след хранене

Връзката между вашето будно състояние и моделите на хранене отива една крачка напред: Чувство на необичайна умора след ядене на голямо количество храна. Вероятно сте изпитали това от първа ръка по средата на брънч с пет ястия или вечеря за Деня на благодарността.

И така, защо се случва това?

Повечето пъти умората, която следва обилното хранене, произтича от видовете храна, които току-що сте консумирали. Въглехидратите обикновено са най-тревожният виновник. Те водят до скок в нивата на кръвната ви захар, което може да ви изпрати в постпрандиална сънливост – известна още като „хранителна кома“. Храните с високо съдържание на протеини също са свързани с умората след хранене, особено ако тези храни съдържат хранително вещество, наречено „триптофан“. Тази аминокиселина се среща естествено в храни като сирене, мляко и пуешко месо и ще ви направи малко сънливи след хранене.

Друга връзка между умората и глада произлиза от идеята, че някои храни, особено сладкиши, могат да активират системата за възнаграждение на мозъка. Тази система ще задейства освобождаването на хормони като серотонин, които могат да ви накарат да се чувствате уморени или летаргични.

Медицински състояния с глад и умора като симптоми

Умората и гладът са два симптома, които вървят ръка за ръка в света на медицината. В много случаи и двата признака възникват при специфични медицински състояния, включително следните:

● Диабет
● Нарушения на щитовидната жлеза като болестта на Грейвс
● Депресия или тревожност
● Хипогликемия (ниска кръвна захар)
● Чревни глисти или паразити
● Предменструален синдром (ПМС)

Трябва също така да вземете предвид, че гладът и умората могат да произтичат от употребата на лекарства, отпускани с рецепта, подходящи упражнения или бременност

Последни мисли

Връзката между умората и глада е добре проучена в научната общност. Връзката между двете често идва от освобождаването на хормони на глада (грелин и лептин). Типът храна, за която сте гладни и в крайна сметка ядете, може от своя страна да ви направи сънливи (т.е. въглехидрати и протеини). Неконтролираният глад и умората също могат да бъдат признаци на основно медицинско състояние, така че може да е добра идея да посетите Вашия лекар, за да се подложите на тестове.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Връзката между умората и глада