You are currently viewing ВСЕКИ, КОЙТО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ОТ ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ, ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ ТЕЗИ СЪВЕТИ ЗА КОРОНАВИРУС

Стресът и различният достъп до храна по време на социалното дистанциране могат да предизвикат вредни мисли. Ето как да се справите.

Автор: Кристин Бърн

Пандемията COVID-19 донесе сеизмични промени за целия ни живот през последните седмици. Призовават ни да се самоизолираме в домовете си, да стоим настрана от други хора и да се запасим с необходимите консумативи като храни и хигиенни продукти, за да ограничим пътуванията до магазина. Тези нови насоки и несигурността за това колко дълго ще продължат, предизвикват тревожността на всички ни.

Ако понастоящем се възстановявате от хранително разстройство, вероятно ще се почувствате задействани от случващото се. За да ви насърчим и да ви помогнем да се чувствате по-малко сами, помолихме няколко експерти за някои насоки за това как и защо да останете в крак с възстановяването си през този универсално труден период. (Забележка: Ще поговорим повече за това по-долу, но ако имате възможност, важно е да останете практически свързани с лекуващия си екип през цялата пандемия.)

Реалностите на тази глобална здравна криза ще повлияят на хората по различни начини, включително и на тези, които се възстановяват от хранителни разстройства.

Излишно е да казвам, че различните хора ще бъдат засегнати по различни начини чрез самоизолация, социално дистанциране и други последици от пандемията, а хората в период на възстановяване ще се изправят пред собствените си индивидуални предизвикателства. Диагностичното и статистическо ръководство на психичните разстройства (DSM-5) разпознава множество хранителни разстройства, но като цяло те попадат в три категории: рестриктивни хранителни разстройства като анорексия нервоза, безконтролно прехранване и разстройства на храненето, които показват характеристики и на двете.

„Пандемията ще засегне различните пътища на възстановяване по различни начини“, казва Коли Тайко, психотерапевт със седалище в Северна Каролина, специализиран в хранителни разстройства и травми. „Някой, който се възстановява от рестриктивно хранително нарушение, може така да почувства хранителното си разстройство, че да използва ограничените пътувания до хранителните магазини като причина да не яде адекватна храна; докато при някой с булимия нервоза или безконтролно прехранване, същото това мислене за ограничение, може да предизвика желание да се яде безспирно.”

Бъдете състрадателни към себе си. Нормално е мислите за хранителното разстройство да се връщат обратно по време на стреса.

Чувството на изкушение да изпаднете в предишното поведение е нормален отговор и не означава, че се проваляте. Нарушенията в храненето са разнообразни и сложни, но едно нещо, за което експертите са съгласни, е, че те често се коренят в травма, „дали това е била травмата при израстването или живота в култура на хранене и отглеждане от нарцисист или преживяване на нападение – просто да назовем няколко примера – казва Тайко.

Нарушеното хранително поведение като ограничаване, прочистване и прехранване се развива като отговор на тези травми. „Ангажирането в това поведение може да направи редица неща вътре в нас, които помагат в краткосрочен план – вцепеняването в трудна емоция, например“, каза тя. Ако в момента ви примамват  мисли за хранително разстройство или поведение, признайте, че те са реакция на случващото се в света.

Не забравяйте, че поведението на хранително разстройство всъщност не решава никакви проблеми – и всъщност влошава нещата.

Както всеки знае, във възстановяването същото поведение, което може да скове емоциите ни и може да причини сериозни дългосрочни проблеми с физическото и психическото здраве. Тези практики също не решават нищо. „Връщането към поведението на хранително разстройство всъщност няма да промени обстоятелствата, в които живеем“, казва Анна Суини, сертифициран диетолог, базиран в Бостън. „Вместо това, то ще засили фалшивите мисловни модели, които предполагат, че хранителното разстройство е отговорът, когато всъщност в момента просто няма отговор, освен да си мием ръцете и да стоим далеч от други хора, доколкото можем.“ Разбира се, всички отчаяно търсим отговор, но сега е моментът да си припомните на какво вече ви е научило възстановяването – че поведението на хранителни разстройства никога не е решението.

Не позволявайте на предишните мисли за разстройство на храненето да ви попречат да купувате това, което ви е необходимо в хранителния магазин.

„Накарах клиенти да се свържат с мен от хранителния магазин, казвайки: „Не мога да си взема безопасна храна, не мога да допълня запасите си с моята безопасна храна. “В момента има ефект на недостиг – това се случва за всички нас – каза Суини. Но тя каза, че това е особено стресиращо за хората, които се възстановяват от хранителни разстройства.

На първо място, може да се наложи да се запасите с храни, с които не се чувствате комфортно. “Вашето хранително разстройство може да обозначи дълготрайните храни като “лоши” или “нездравословни”, казва Лорън Хъги, сертифициран диетолог по хранителни разстройства, базиран в Колорадо. Много хора в период на възстановяване също могат да изпитват безпокойство около това да имат толкова много храна в къщата наведнъж. „Знайте, че човешките тела са изключително издръжливи и тялото ви може да се справи и да получи адекватно хранене и разнообразие от дълготрайната храна.“ Хъги препоръчва да се опитате да бъдете неутрални по отношение на храните – наистина отблъсквайте обратно  „добрите” и „лошите”  мисли за храните – и си давате разрешение да ядете каквото искате, когато искате.

„За да бъдем ясни, по този начин тези нови насоки ще бъдат плашещи и потенциално наистина опасни за някои хора с хранителни разстройства“,  добавя Суини. „Но за други, мисля, че това ще ги преведе през фази и етапи на възстановяване, за които може би не са си мислели, че са готови.“ Необходимостта от закупуване на храна, която не ви е приятна, може да ускори процеса на комфорт с нея. Или страхът да има прекалено много храна в къщата наведнъж може да започне да избледнява, тъй като става нормална реалност. Ако наистина не ви е комфортно, има алтернативи за хора, които могат да си ги позволят. Хъги предлага да използвате услугите за доставка на хранителни продукти или да поръчвате храна или доставка от ресторанти, които познавате и с които се чувствате спокойно.

Знайте, че тялото ви е устойчиво и може да живее без упражнения.

Ограничаването или избягването на упражнения е важна стъпка за възстановяване за повечето хора с хранителни разстройства, но самокарантината добавя съвсем нов слой тревожност около липсата на движение.

“Може да е особено трудно да си спомним, че все още се нуждаем от достатъчно храна дори когато се упражняваме по-малко”, казва Кейти Гилдър, диетолог със седалище в Минесота. „Не е нужно да компенсирате факта, че вашата фитнес зала е затворена, чрез ограничаване на храната.“ Ако се страхувате, че не получавате толкова много движение, дишайте дълбоко. “Човешкото тяло може да е здраво, дори да не ходите на фитнес”, каза Суини. Същото важи и за тренировките у дома. Тъй като толкова много хора публикуват своите рутинни упражнения в емисиите си в Instagram, може да ви се струва, че не тренирате достатъчно. Напомнете си, че не е нужно винаги да правите интензивна тренировка. „По-голямата част от калориите, които изгаряме, отиват предимно към съществуването ни, защото поддържането на телата ни на 36,5 градуса отнема много енергия“, каза Суини. „Ще са необходими много умения за хората в период на възстановяване, за да могат да понесат това ново положение нормално, но телата ни са създадени да продължават да съществуват.“

Създайте рутина, която да ви помогне да държите далеч мислите за разстройство на храненето.

Каквато и рутина да установите за себе си в близко бъдеще ще изглежда по-различно, отколкото преди няколко седмици. Това не означава, че не трябва да я имате. Тайко препоръчва да се храните редовно и да хапвате по график, подобен на този, с който сте свикнали и да се придържате към вашия план за хранене, ако диетологът ви ви е предписал такъв. Следването на редовен график за сън също може да ви поддържа здрави и да се чувствате нормално. Освен това Тайко препоръчва всеки ден да си водите дневник, за да предадете безпокойствата и чувствата си на хартия без преценка. Независимо къде се намирате в пътя си към възстановяване, може да бъде полезно да помислите защо някои мисли за разстройство на храненето може да се появят в момента.

Поддържайте дигитална връзка с приятели, близки и онлайн системи за поддръжка.

Друго нещо, което трябва да вградите в рутината си: редовен контакт с приятели и семейство. Храненето с други хора е мощно средство за възстановяване и ако това не е възможно в момента, помислете дали да правите виртуални срещи за обяд и вечеря и да провеждате FaceTiming с друг човек или група, докато всички ядете у дома си. Не се колебайте да говорите с хора, на които имате доверие за това, което преживявате. „Общувайте със спокойни, положително настроени за възстановяването хора около вас за това, което е част от вашето хранително разстройство; за което вероятно ще мислите по отношение на рецидиви на фантазии и поискайте отговорното им мнение“, казва Тайко. Не е нужно да споделяте тези мисли с всички, но да се доверите на един или няколко души – и да ги молите да ви проверяват редовно – е чудесна идея.

Онлайн форумите са друг добър вариант. Миналата седмица Суини обяви, че ще прави безплатна часова сесия в Instagram на живо всеки понеделник, за да подкрепя онези, които се възстановяват. Оттогава четирима други практикуващи доброволно се занимават със същото в други делнични дни. Можете да намерите графика им и да се свързвате във всеки делничен ден в определените часове. „Никой от нас няма конкретни отговори в момента, но всички имаме нужда от връзка. Наистина е важно да се ангажираме колкото се може повече в личната онлайн връзка“, допълва Суини. В допълнение към Instagram Live сесии има групи във Facebook и други онлайн форуми, които подкрепят хората при възстановяването от хранителни разстройства, много от които са изброени тук.

Насрочете си срещи за виртуална терапия.

Това трябва да се разбира, но нито едно от горните не е заместител на индивидуалната терапия. „Нормално е да чувствате повишена тревожност в момента и вашето възстановяване е все още много важно. Дори при социално дистанциране можете да се обърнете за подкрепа към лекуващия си екип, тъй като сега много доставчици предлагат телездраве”, казва Хъги. „Всеки, който работи за възстановяване от хранително разстройство, би било разумно да продължи със своя терапевт и диетолог точно същото, само че онлайн“, добавя Тайко. Тя отбелязва, че телездравето е много подобно на личната терапия с минуса, че не сте в една и съща стая и не изпитвате усещането да сте близо до някой, който се интересува от вас. Но Тайко казва, че всеки, който вече е осъществил връзка с доставчика си вероятно ще почувства тази връзка практически по същия начин. “Ако срещате терапевта си за първи път практически, може да се почувствате малко неудобно в началото, но това е нормално”, казва тя.

Напомнете си, че възстановяването е много полезен процес и че вие сте много повече от едно хранително разстройство.

Има голяма несигурност за това колко дълго ще продължат тази самоизолация и препоръките за социално дистанциране, но те няма да бъдат вечни. „Всяка стъпка, която предприемете назад в своето лечебно пътуване, е още една, която бъдещото ви аз ще трябва да извърви отново“, предупреждава Тайко. Вероятно вече сте се научили при възстановяването, че хранителното ви разстройство ви пречи да живеете пълноценен и щастлив живот и че е възможно да се излекувате. „Не позволявайте на тази пандемия да ви възпрепятства“, казва Тайко. „Можете да го направите. Стъпка по стъпка.”

Aкo сте родител или близък на застрашено или болно лице от хранително нарушение (ХН) или ако сте психолог, психотерапевт, социален работник, медицински/здравен специалист или учител/обучител, работещ Ви предлагаме:

Електронен формат на единственото по рода си в България

„Ръководство с препоръки, насоки и указания за оказване на практична подкрепа за засегнати от хранителни нарушения“  на стойност 30 лв.

Ръководството е подготвено лично от д-р Елисавета Павлова, която е психолог, лектор и обучител и е единственият, живеещ в България сертифициран специалист по психично здраве при ХН към Международната организация за професионалисти iaedp™ International Association of Eating Disorders Professionals – с над 10 години опит в сферата на лечението на хранителни нарушения, 2 години от които в Канада. За да поръчате Ръководството, моля, изпратете имейл на associationunikal@gmail.com, за да Ви изпратим банкова сметка за таксата.

Научете как да повишите мотивацията на засегнатите си близки да се хранят спокойно, как да контролират ежедневието си, как да се справят по-лесно със стреса, как да постигнат вътрешен мир и да балансират енергията си, с нашите Подсъзнателни албуми с утвърждения в Категория:  СОЦИАЛНИ УМЕНИЯ

А ако искате да се храните по-здравословно и да повишите своята активност; да спрете храненето за комфорт, неустоимото желание за вредни храни или преяждането; да подобрите представата за тялото си и да го обичате? Научете как с нашите Подсъзнателни албуми с позитивни утвърждения в този физически аспект и Категория:  ПРОБЛЕМИ С ХРАНЕНЕ И ТЯЛО

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:ТУК!

На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.
ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК! Отзиви на курсисти

ВСЕКИ, КОЙТО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ОТ ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ, ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ ТЕЗИ СЪВЕТИ ЗА КОРОНАВИРУС