You are currently viewing ДВИЖЕНИЕТО КАТО ЛЕЧЕНИЕ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ ПРИ ДЕЦАТА

Бебетата и малките деца имат вродено, интуитивно чувство за движение. Те са нетърпеливи да проучат всичко ново и вълнуващо наоколо, могат да вървят и тичат часове наред без умора. Никой, който е бил около малки деца, не може да отрече това тяхно естествено желание за движение. Всяко едно активно семейство помага на детето си да поддържа желанието си да се движи. Точно както по време на семейните вечери родителите се опитват да дадат пример за разнообразно хранене, така и играта навън в двора или танците вътре в къщата дават образец за активен начин на живот пред децата. Дори като тийнейждъри децата имат нужда да виждат родителите си да са активни, за да могат те да служат като модели за подражание.

Ако фокусът се измести от манията за контрол върху храненето на децата към стремежа цялото семейство да е активно, може би ще виждаме по-малко деца и юноши със заседнал начин на живот и по-малко проблеми с теглото. Точно както храненето е интуитивен процес, така е и движението и за него също трябва да се полагат специални грижи.

Интуитивният подход към физическата активност

      Следвайте тези 5 основни съвета, които ще помогнат на децата ви да растат с чувство за оценяване на своята връзка с движението в живота си.

1. С израстването на децата е важно да градите върху естествената детска потребност от движение, за да подкрепите и поддържате здравето им. Когато е възможно, се включвайте в семейни занимания като разходки, туризъм, баскетбол, семеен къмпинг, тенис, каране на ролери, ски, колело или плуване.

2. Насърчавайте децата си да участват в групови занимания като спорт, танци, бойни изкуства, колкото се може по-рано. Помогнете на детето си да намери занимание, което да стимулира чувството му за самоличност и самочувствие, но не и съперничество.

3. И тук моделът за подражание е едно от основните неща – трябва да се движите активно и вие! Намерете дейност, която да ви харесва, за да види детето ви, че вярвате в това, за което говорите. От друга страна, следете за баланса – ако едно дете наблюдава как родителят му тренира прекалено много, то това е един от най-сигурните начини то да се откаже от този начин на живот.

4. Бъдете наясно с опасностите за здравето, които могат да възникнат при децата от прекалено много време, прекарано пред екрана на телевизора или компютъра. Повечето педиатри препоръчват децата, които са под двегодишна възраст, изобщо да не гледат телевизия, а тези по-големи от тях да гледат между 1 и 2 часа дневно.

5. Физическата дейност не трябва да бъде представяна като средство за отслабване. Ако детето забележи безпокойство в родителя относно своето тегло, всеки разговор относно движението ще бъде интерпретиран като идея за губене на тегло ( нещо, което със сигурност ще бъде отхвърлено).

Храненето като семейство, когато е възможно, и създаването на физически активен начин на живот за вашите деца ще изградят път към щастлив, здравословен и добре балансиран живот. 

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

ДВИЖЕНИЕТО КАТО ЛЕЧЕНИЕ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ НАРУШЕНИЯ ПРИ ДЕЦАТА