You are currently viewing „ДЕСЕТ НЕЩА, КОИТО ИСКАМ РОДИТЕЛИТЕ ДА ЗНАЯТ“

от Кари Арнолд, F.E.A.S.T. съветник. Защитник на пациентите, научен писател март 2010 г

  1. Вината не е ваша. Ще е необходима цялата ви енергия, за да помогнете на вашето дете да се възстанови от анорексията или друго хранително разстройство, така че не я хабете за обвиняване и упреци. Оставете ги и се фокусирайте върху това, какво можете да направите, за да помогнете на детето си.
  2. Настоявайте да бъдете част от лечението на вашето дете. Това е особено важно, ако детето ви все още живее у дома, тъй като можете да видите неща, които хранителното разстройство може да е причинило невидимо в детете ви. Говорете. Доверете се на инстинкта си.
  3. Те не осъзнават, че са болни. Един от най-фрустриращите симптоми на анорексията е неспособността да разберете наличието на болестта. Не че не си признават, че имат анорексия, а че болният буквално не може да го види.
  4. Това не е избор. Детето ви не гладува, защото иска или избира. То гладува, защото има анорексия. Анорексията няма да спре, докато някой не я накара.
  5. Съпротивлението – изключителното съпротивление – е правилото, не изключението. Ако не мислите, че имате рак, вероятно няма доброволно да получите химиотерапия, която ви кара да се чувствате ужасно, нали? Същото е и за някой с анорексия. Настоявайте да получи незабавно, интензивно, основано на доказателства лечение.
  1. Анорексията не се поддава на честност. Детето ви не ви лъже, защото е забавно или просто да ви дразни. Лъже, защото се страхува. Това не означава, че лъжата е нещо добро, но опитайте да преосмислите нечестността като страх, отколкото като лошо поведение.
  2. Не се предавайте. Хората с анорексия често се чувстват безнадеждни и безпомощни, и крайно зависими от близките си. Близките не трябва да се отказват от тях, защото те често вече са се отказали от себе си.
  3. Гответе се за рецидив. Рецидивите не са правила, но е изключително често срещано. Гответе се за това. Пригответе план. Бъдете готови и се срещнете лице в лице с това.
  4. Анорексията е смъртно сериозна. Хранителните разстройства са най- смъртоносното от всички психиатрични разстройства и колкото по- дълго е болен вашият близък, толкова е по-голям шансът да умре. Не се страхувайте да настоявате за лечение – може просто да спасите живота му
  1. Възстановяването е маратон, а не спринт. Поемете си дълбоко въздух. Пълното възстановяване може да отнеме известно време, дори след установяване на здравословно тегло и хранителни навици. Бъдете птърпеливи. Вашето дете ще се върне при вас, без анорексията да наднича през рамото му.

Оригинална статия: https://www.feast-ed.org/ten-things-i-want-parents-to-know-
carrie-arnold/

Това е инициатива към настоящата на Кампанията за превенция за хранителни нарушения “СИЛАТА НА РОДИТЕЛСКАТА ПОДКРЕПА“ на Асоциация и Институт УНИКАЛ,
която предлага множество полезни ресурси за подкрепа и обучение, които можете да видите
ТУК

„ДЕСЕТ НЕЩА, КОИТО ИСКАМ РОДИТЕЛИТЕ ДА ЗНАЯТ“