You are currently viewing ДИЕТАТА КАТО ПРЕДШЕСТВЕНИК НА ХРАНИТЕЛНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА

Диетата може да не е причина за хранителни разстройства, но често е предшественик. Националната асоциация за хранителни разстройства съобщава, че 35% от „нормалните диети”  прогресират до патологични диети и че 20-25% от тези индивиди развиват хранителни разстройства. Прекалено често се случва хранителните разстройства да започват като диета. Диетата може да бъде начин хората да упражняват контрол, да отчитат калории и мазнини, да ограничават видовете и количествата храна и да следят теглото си в BMI скалата. Фокусирането върху диета и загуба на тегло може да бъде „перфектно” бягство от истинските емоции и проблеми. Не само че фокусът върху диетите и загубата на тегло може да отвлече вниманието, но чрез  диетите хората  имат по-бавно реакционно време и по-малка способност да се концентрират поради липса на подходящо хранене.

Диетата е станала обичайна и нормална в нашето общество. Толкова много, че децата на възраст от девет до единадесет са на диета с тревожни цели. Проучване, публикувано в Journal of American Dietetic Association през 1992 г., установява, че 46% от децата на възраст от девет до единадесет години са „понякога” или „много често” на диета и 82% от техните семейства са „понякога” или „много често” на диети.

През 1980 г. диетичната индустрия в САЩ е била 10 милиарда долара. През 1991 г. се отчита, че тя е 50 милиарда долара и продължава да расте. Петдесет милиарда долара са повече от брутния национален продукт на повече от половината от всички нации в света.Тази тенденция за диета и „слабо тяло” е сравнително нов феномен в хода на историята. Преди по-малко от сто години американците се стремяха към „излишната” телесна мазнина. Те гледаха на мазнините като знак за успех, здраве и красота.

                    

Недостатъците на диетата

Нашата култура ни е промила мозъка, за да мислим, че ултратънкото тяло е равно на красиво тяло. За да получат този образ на тялото, много от хората отделят толкова много време, енергия и пари за хранене и в крайна сметка диетите дори не работят. Процентът на неуспех на диетите помага да се обясни бързият растеж на индустрията. Когато диетата не успее, търсенето е за нова, която наистина да работи. Деветдесет и пет процента от хората на диета възвръщат загубеното си тегло. Плюс това, много от тези, които се „провалят”, качват още допълнително тегло в рамките на една до пет години. 5% от „хората с успешна диета” обикновено са успешни, защото всъщност са възприели нов начин на живот, а не защото са се придържали към диетата си.

Повечето хора обвиняват себе си и липсата на воля заради неуспехите си в храненето. Всъщност няма нищо общо с волята. Загубата на тегло при диетата е резултат от състоянието на тялото на полуглад или глад. Тялото и умът реагират на диета по същия начин, по който биха направили при глад. При глад метаболизмът на организма намалява и апетита се увеличава. Метаболизмът, естествено забавящ се при глад, е опитът на тялото да спести енергия. Намаляването на метаболизма означава, че тялото изгаря калории по-бавно. Също така докато сте на диета, умът се занимава с мисли за храна и апетитът се засилва, особено за храни, които ще осигурят бърза енергия, като сладкиши. В крайна сметка е твърде трудно да се бориш с природата. Хората не могат да останат на диета завинаги и когато прекратят усилията си за хранене, често се случва преяждане. Преяждането и дори „нормалното хранене” с потиснат метаболизъм ще доведе до качване на тегло. Процентът на неуспех на диетата (95%) е толкова висок не защото хората не са достатъчно добри или достатъчно силни, а защото телата ни се адаптират в борбата със загубата на тегло.

Страничните ефекти от диетите често включват:

✅ раздразнителност, глад и депресия

 ✅ повишен интерес и съсредоточаване върху храната

✅ риск от развитие на хранителни разстройства като анорексия, булимия или склонност към преяждане при хранене

увреждане на общото здравословно, психично и емоционално здраве.

Диетата е световна мания. За съжаление почти всички диети се провалят и индивидът се чувства обезсърчен и победен. Диетата не работи. По-обещаващи са промяната в начина на живот и фокусът върху здравето и благосъстоянието, а не върху ограничаването на храненето.

И ако се питате как да се храните, ако не сте на диета или ако спрете каквито и лишения да спазвате, то има начин на хранене, който е доказан с повече от 100 научни изследвания и не включва никакви лишения – това е Подходът Инуитивно Хранене.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

ДИЕТАТА КАТО ПРЕДШЕСТВЕНИК НА ХРАНИТЕЛНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА