You are currently viewing Дисморфно разстройство на тялото 101

Има много голям шанс, да сте чували за булимия, анорексия и може би дори сте срещали термина хранително разстройство. Това, което може би не знаете, е, че много случаи на хранителни разстройства и ниска самооценка могат да бъдат причинени от състояние, наречено „дисморфно разстройство на тялото“.

И така, какво представлява дисморфното разстройство на тялото и как то влияе на хората? Нека разгледаме всичко, което трябва да знаем за това разстройство.

Какво представлява?

Според клиниката Майо дисморфното разстройство на тялото всъщност се счита за психично разстройство. Това състояние включва свръхангажираност с физическия Ви вид и невъзможност, да не се взирате в потенциални „несъвършенства“. Тези потенциални недостатъци могат да бъдат във връзка с теглото Ви, ръста Ви, чертите на лицето Ви, цвета на кожата Ви и дори Вашата физика.

Какво трябва да знаете?

Въпреки че може да не познавате лично човек, на когото е поставена диагноза дисморфно разстройство на тялото, това не означава, че това състояние не е широко разпространено и тежко преодолимо. Може би познавате някой с това разстройство, а дори не знаете за това.

Ето поглед към някои статистически данни, изнесени от Американската асоциация по тревожност и депресия и Международната фондация за ОКР.

● Повечето случаи на дисморфно разстройство на тялото започват преди тийнейджърските години.

● Около 2,5% от мъжете и 2,2% от жените се борят със състоянието.

● Приблизително 1 на 50 души може да има дисморфно разстройство на тялото.

● Дисморфното разстройство на тялото може да бъде предизвикано от всяка област на тялото.

● Най-вероятно лицата с това състояние ще претърпят козметична хирургия.

Причини

Няма една-единствена причина за дисморфното разстройство на тялото, тъй като това състояние може да се дължи както на вътрешни, така и на външни фактори. Например, може просто да се погледнете в огледалото и да не сте доволни от видяното, докато друг човек може да е бил тормозен заради физическия си вид.

Ето списък, описващ какво може да доведе до развитие на дисморфно разстройство на тялото:

● Личност

● Тормоз и натиск от връстници

● Генетика

● Ниска самооценка или негативен боди имидж

● Други психични състояния

● Травматични събития от миналото

● Хормонални промени.

Също така има възможност, вашият случай на дисморфно разстройство на тялото да е причинен от повече от един от гореописаните фактори.

Признаци и симптоми

Няма два еднакви случая на дисморфно разстройство на тялото. В някои случаи хората ще се вманиачат върху физическия си външен вид насаме. Други ще стигнат до крайни и забележими дълбочини, за да подобрят физическия си вид.

Представяме Ви списък на признаци и симптоми, които се свързват с дисморфно разстройство на тялото:

● Ниско самочувствие и самооценка

● Неувереност или тревожност по време на социални събития и/или в тълпи

● Вманиаченост в подобряванео на външния Ви вид

● Претърпени козметични хирургични намеси

● Прилагане на изключителни усилия за прикриване на несъвършенствата

● Прекомерност в правенето на тен, упражнения, диети или прилагането на разкрасителни процедури и методи

Тежестта на тези симптоми също варира в зависимост от човека.

Опции за лечение

За съжаление, няма „магически лек“ за състояния като дисморфното разстройство на тялото. Лечението на това състояние обикновено изисква обширна психологична намеса, терапевтични техники и дори употребата на лекарства. Целите на тези методи за лечение са да подобрят настроението Ви, да развият положителни механизми за справяне и да ограничат фокуса Ви върху физическия Ви вид.

Прогнозата за развитието на дисморфното разстройство на тялото ще зависи от това, дали следвате или не методите на лечение, както и кои методи ще изберете.

Само имайте предвид, че около 80% от хората с диагноза дисморфно разстройство на тялото изпитват самоубийствени мисли и до 28% всъщност се очаква да се опитат да се самоубият. Важно е да се консултирате с Вашия лекар, ако започнете да развивате симптоми на дисморфно разстройство на тялото, за да видите какви са възможните опции за лечение.

Заключителни мисли

Научаването за състояния като дисморфното разстройство на тялото има своите предимства. От една страна, Вие потенциално можете да идентифицирате симптомите в себе си, ако започнете да ги проявявате, и да преминете към подходящите стратегии за лечение, за да върнете живота си в правилното русло. От друга страна, Вие сте способни да разпознаете тези симптоми в хората, които са около вас, и така да бъдете опора за тях в тежки времена.

Дисморфно разстройство на тялото 101