You are currently viewing Емоционално преяждане: Оценяване на вашите умения за справяне

Емоционалното хранене включва хранене, за да се справим със стресовите фактори в живота. Склонни сме да ядем повече грешни храни, когато сме подложени на голям стрес и ядем, за да се справим както с отрицателните, така и с положителните влияния в живота си. Когато се храним емоционално, правим лош избор на храна; ядем, за да се чувстваме по-добре. Има много техники за намаляване на стреса, които могат да ви помогнат да се справите, без да преяждате.
За мнозина емоционалното преяждане не е просто случайно явление, а всъщност хронично състояние, което може да има опустошителни ефекти върху благосъстоянието, самочувствието, облика на тялото и физическото здраве.

Осъзнатост

Първата стъпка в борбата с този тип дисфункционални умения за справяне е осъзнаването. Разпознайте кога се храните емоционално и се опитайте да разберете кои емоции стоят зад лошото ви хранене.

 • Ядете ли безсмислено, когато сте под повишен стрес или когато изпитвате гняв, тъга, отчаяние, скука или дори щастие?
 • Вашето хранене начин ли е да се справите с негативните чувства?
 • Вашият избор на храна клони ли към нежелана храна, а не към здравословни храни?
 • Преяждате ли?
 • Чувствате ли често вина след хранене?

Всичко това са признаци, че ядете, за да ограничите или засилите емоциите си, вместо да ядете, защото сте гладни.
Тъй като емоционалното хранене често води до лош избор на храна, преяждане и затлъстяване, струва си да разпознаете тези връзки и да се опитате да намерите умения за справяне, които ще заемат мястото на емоционалното преяждане.
Когато се въоръжите със здравословни умения за справяне с храната и започнете да ги използвате, това ще ви осигури по-добър избор, ще ви внуши по- здравословни навици и ще премахне необходимостта да отваряте хладилника за малко спокойствие и комфорт.

По-добри умения за справяне

Има по-здравословни умения за справяне, които да облекчат болката от
негативните емоции, отколкото просто преяждане. Ето няколко, които можете да
опитате:

 • Водете дневник за чувствата си. Когато водите дневник за чувствата си, сте склонни да сте по-наясно какво се случва в живота ви, което може да предизвика преяждането. Негативните чувства са склонни да се разсейват, когато ги запишете и обработите на хартия.
 • Опитайте с упражнения. Когато сте стресирани или изпитвате негативни емоции, опитайте да се разходите или да карате колело, преди да решите да ядете. Дори и упражнението да не ограничи навика ви за емоционално хранене, вие ще изгорите калории и ще повишите скоростта на метаболизма си, така че ще бъде по-малко вероятно да наддадете на тегло от вашите хранителни навици.
 • Отделяйте време за медитация, когато сте под стрес. Фокусирането върху дишането и отпускането на мускулите само за петнадесет минути може да ви освежи и може да доведе до по-малко стрес в ума ви. В много случаи ще излезете от медитативна почивка без внезапното желание да ядете, което сте имали преди медитацията. Медитацията може да поддържа ума ви остър и по-малко фокусиран върху стресовите фактори, които ви тласкат към преяждане.
 • Когато ядете, яжте бавно. Дори да смятате, че трябва да ядете, за да разсеете негативните емоции, не бързайте, докато ядете. Когато отделяте време да ядете бавно, вие се възползвате от наградата за храна и давате шанс на вашите сигнали за ситост да поддържат темпото и да ви уведомят, когато сте сити. Ще бъде по- малко вероятно да преядете, когато ядете бавно.
 • Дръжте само здравословни храни в къщата. Ако трябва да се справите с храненето, уверете се, че единственият избор, който имате веднага под ръка, е здравословният избор. Един от отличителните белези на емоционалното хранене е неустоимото и натрапчиво желание за нездравословна храна, което идва от нищото, така че когато имате любимата си нездравословна храна в къщата, е много по-трудно да й устоите. Подсилете ангажимента си за промяна, като почистите шкафовете. Можете да разсеете гнева, като хрускате моркови по същия начин, както ако хрускате картофен чипс. Навикът е същият, но вие избирате по-
  здравословна храна, за да се справите със стресовите фактори.
 • Вдигнете телефона, за да говорите с някого. Когато изливате стресовите си фактори на втора страна, няма да имате време да ядете и ще можете да разпръснете силата на чувствата си, без да ядете. Разговорът с някой, който слуша внимателно, ще ви помогне да се почувствате по-добре, без да се налага да ядете нещо. Понякога е по-добре да бъдете изпълнени с доброта и състрадание, отколкото с празни калории.

Ако искате да научите повече по тази тема и да получите ценни практични умения и техники, с които да помогнете на себе си, близките си или пък на други индивиди професионално, можете да прочетете за двете онлайн възможности за обучение : Онлайн обучение ” Базов консултант по преяждащо/емоционално хранене” и видео курс “Увереност в тялото “.

Емоционално преяждане: Оценяване на вашите умения за справяне