You are currently viewing Емоционално хранене – част I

Какво е Емоционално хранене?

Тази седмица, както и през следващите 4 седмици, ще насочим вниманието ви към емоционалното хранене и ще се радваме много да сме ви полезни, за това следете поредицата ни и смело коментирайте своите мнения по темата

✅ Имали сте стресиращ ден, който е бил особено тежък по някаква причина и въпреки, че сте вечеряли доста здравословно, се оказва, че ви се иска да похапнете още малко, докато гледате телевизия. Веднага отивате до кухнята, проверявате запасите си от храни за удоволствие и грабвате бисквитки, посягате и към чипса и за капак си вземате и шоколад.
✅ Беше само лош ден, е, добре, обикновено не съм такъв. И все пак повтаряте този навик. Той се превръща в норма. Осъзнавате, че лесно похапвате около килограм сладолед всяка седмица, както и че трябва да купите двойно повече пакети чипс или други хрупкави храни, защото те просто изчезват. Влезли сте в порочния кръг на нездравословно хранене и това ви дърпа все по-надолу.
Както бе посочено по-горе, хората не винаги се хранят, само защото трябва да задоволят глада си. Ние използваме храната като награда. Ние използваме храната като средство за облекчаване на стреса. Използваме храната като утеха, като начин за притъпяване на силни негативни чувства, или като средство за справяне с неспособността ни да комуникираме чувствата си, да споделяме, да отстояваме себе си с партньорите ни и близките ни хора.
Всичко това са примери за емоционално хранене. Това може да ви накара да се почувствате по-добре в момента, но след това се чувствате по-зле. И което е по-важно – с това няма да разрешите емоционалните проблеми, които изпитвате. Така че, хранейки се емоционално, вие все още имате емоционален проблем, а сега имате и доза вина, с която трябва да се справяте.

Според Американската психологическа асоциация …

  • 43% от жените и 32% от мъжете съобщават за преяждане или ядене на нездравословни храни през последния месец поради стрес
  • 38% от възрастните съобщават за преяждане с нездравословни храни през изминалия месец поради стрес – 50% от тези хора също казват, че го правят веднъж седмично или по–често
  • 33% съобщават, че храненето поради стрес ги е отклонило от стреса
  • 27% съобщават за ползването на храна за справяне със стреса
  • 1/3 от анкетираните казват, че стресовото хранене им е навик

57% от анкетираните възрастни с наднормено тегло съобщават, че често практикуват емоционално хранене (43% от жените съобщават, че са преяли или са яли нездравословни храни през последния месец поради стрес, в сравнение с 32% от мъжете;).

Една от първите стъпки за справяне с емоционалното хранене е да научите какво го задейства. Това е единственият начин да се отървете от натрапчивото преяждане и копнежа за храна. Навиците, които сте си позволили да създадете, сега ви саботират.
Знаете какво е емоционално хранене, ако сте се пошегували, че винаги имате място за десерт, въпреки че вече сте сити. Знаете какво е, ако сте отворили фризера и започвате нова кутия със сладолед, за да успокоите тъгата си. Използвали сте храна, за да се почувствате по-добре. Използвали сте храна, за да задоволите емоционалните си нужди.
Храната като празник, награда или енергетик не винаги е нещо лошо. Ако почерпите детето си на пицария след голямо постижение, това е различно от редовното използване на храната като основен механизъм за справяне с емоциите.
Ако сте имали тежък ден, ако се чувствате супер стресирани, ако сте ядосани, ако сте самотни, отегчени, изтощени или разочаровани и се обръщате редовно към храната, тогава вие създавате нездравословен цикъл между храната и емоциите.
Емоционалният глад не може да бъде заситен с храна. Може да се чувствате страхотно в момента, но вие не се отървавате от емоциите, които са предизвикали емоционалното хранене на първо място. Всъщност това дори ги изостря, защото вие се чувствате виновни, че ядете, за да се справите с тези чувства. Усложнявате проблема с емоционално хранене и се обвинявате, че не показвате повече сила на волята.

За да научите повече за хранителните нарушения (ХН), изберете от 3-те възможности:

  • За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 
  • За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 
  • За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

Емоционално хранене – част I