You are currently viewing 5 Техники за справяне с емоционалното хранене

„Когато съм в беда, храненето е единственото нещо, което ме утешава. Наистина, когато съм в наистина голяма беда, както ще ви каже всеки, който ме познава отблизо, отказвам всичко освен храна и напитки. В момента ям кифли, защото съм нещастен. Освен това много обичам мъфини.“
-Оскар Уайлд.

Кой не е гледал задължителната сцена във филм, в която двойката се е разпаднала и намираме героинята вкъщи във ваната с любимия й сладолед. Или вие и вашето семейство сте отишли на тържествен банкет, за да отбележите някакво събитие, променящо живота ви. Може би е било сватба или дипломиране. Емоционалното хранене е такава част от човешкото състояние, че може да се види почти навсякъде, където и да погледнете.

Защо хората се хранят с емоциите си?

Човешкият мозък се е развил, за да възнаграждава себе си за това, че прави неща, които помагат за вашето оцеляване. Ето защо сексът е толкова приятен и защо вкусната храна ви кара да се чувствате удовлетворени. В първия случай вие сте изпълнили крайната си еволюционна цел, да се размножите. Във втория вие сте възнаградени за осигуряване на жизненоважни хранителни вещества, за да изкарате още един ден.

Всички ли ядат емоционално?

Емоционалното хранене има своите корени в еволюционен трик, който да ви поддържа живи. И всъщност това се случва до известна степен при всеки. Статия в International Journal of Eating Disorders, озаглавена „Емоционално хранене и хранителна психопатология сред жени без хранителни разстройства“, прави същото заключение.
По време на проучването си те изследвали 51 жени без настоящи или минали хранителни разстройства. Всяка е попълнила скалата за емоционално хранене (EES) и описала хранителните разстройства (EDI). Въпреки че резултатите за тази популация са по-ниски, отколкото сред преяждането, те са подобни на тези, открити сред други клинични групи с хранителни разстройства.

Кога емоционалното хранене се превръща в проблем?

Емоционалното хранене може да се превърне в проблем, когато се превърне в единствения ви механизъм за справяне. Други неща, за които трябва да внимавате, включват:

» Неспособността да се направи разлика между емоционалния и истинския глад. Това означава да ядете, за да се чувствате емоционално удовлетворени.
» Оттегляне от вашата мрежа за поддръжка, вашето семейство и приятели.
» Безсмислено хранене. Изяли сте цяла торба чипс или цяла халба сладолед, без наистина да обърнете внимание или да се насладите напълно.
» Чувство на съжаление, вина или срам възниква след като сте се нахранили. Когато ядете, за да задоволите физическия глад, е малко вероятно да се почувствате виновни или засрамени. Вие давате на тялото си това, което е изяло. Ако се чувствате виновни, след като сте се нахранили, това може да е, защото не ядете поради хранителни причини.

Какво можете да направите, ако установите, че се храните емоционално?

1. Окрийте задействанията. Поговорката, че не можете да поправите нещо, ако не знаете, че е счупено, наистина важи тук. Опитайте се да водите хранителен дневник. Водете дневник на храната, в който записвайте не само какво и колко сте яли, но и как сте се чувствали.
2. Разпознаването на модела ви позволява да разработите стратегия за разрушаването му. Например, ако често ядете, защото смятате, че го заслужавате след тежък ден, имайте предвид, че също заслужавате да се чувствате здрави и да се гордеете със себе си. Ако ядете поради стрес, научете се да се справяте с този стрес. Йога, медитация и редовни упражнения могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес.
3. Разсейвайте се. Най-доброто разсейване от емоционалното хранене са неща, които отнемат само около пет минути – достатъчно дълго, за да ви помогне да превключите скоростите. Това става чрез насочване на вниманието ви към любими ваши дейности – занимания, разходки, хобита.
4. Научете техники за освобождаване на емоциите си. Ако се чувствате ядосани или изтощени, отложете пътуването си до магазина за хранителни стоки, докато не овладеете емоциите си.
5. Получававайте подкрепа. Рискът да се поддадете на емоционалното хранене се увеличава, когато нямате солидна система за подкрепа. Приятелите, семейството, групите за подкрепа и подкрепата на професионалист ще ви помогнат да не се отклонявате от здарвослвния път.

Последни мисли?

Емоционалното хранене е част от живота и нашата култура. За повечето хора това е доста безобидно, но ако се превърне във вашия единствен механизъм за справяне, това може да причини големи проблеми. Ако се случи, опитайте няколко от нещата, които препоръчахме, и винаги се обръщайте към специалисти, обучени в сферата на консултиране при проблемно хранене.

Останете бдителни, осъзнати и се наслаждавайте на живота.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: 👇https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

5 Техники за справяне с емоционалното хранене