You are currently viewing Естествени методи за релаксация за ограничаване на стреса, който води до емоционално хранене
Естествени методи за релаксация

Емоционалното хранене е дисфункционална форма на използване на храна за справяне със стреса и различни трудни чувства, като скука, болка, гняв и самота. Ако емоционалното хранене е нещо, с което се борите, може да не се изненадате да чуете, че храната не е решение и може ли храненето зад емоциите ви да доведе до сериозни медицински и психични проблеми като затлъстяване, наднормено тегло и депресия.

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, е време да погледнете сериозно и дълго на хранителните си модели и да видите как храната временно ви помага да избегнете негативни чувства и емоции, но всъщност не решава корена на проблема. Този сладолед може да се почувства наистина добре в момента, но вероятно след като преяждането приключи, страданието ви остава и вероятно се чувствате дори по-зле от преди поради вина и срам след преяждането.

Ако храната наистина ви отпуска и признавате това в себе си, логично е да има други, по-здравословни начини за справяне със стреса чрез други техники за релаксация, които в крайна сметка ще заемат мястото на емоционалното хранене.

Ето някои техники за релаксация, които можете да използвате вместо емоционално преяждане, които могат да ви помогнат да поемете по пътя към по-добро здраве:

👇🏻 Медитация

✔ Изкуството да отпуснете напълно тялото си и да се съсредоточите върху дъха и ума си може да предизвика същото освобождаване на хормони за добро настроение в мозъка ви, което се случва, когато ядете нездравословна храна, с изключение на това, че има абсолютно нулеви отрицателни ефекти. Има много видове методи за медитация и може да ви отнеме известно време, за да научите техниките, които ще ви помогнат най-добре. Научаването на медитация и ежедневното й практикуване може да елиминира въздействието на стресовите фактори в живота ви, така че най-накрая да можете да спрете да ядете, за да преодолеете стреса.

👇🏻 Визуализация

✔ Това е подобно на медитацията, с изключение на това, че използвате ума си, за да „видите“ как правите добър избор на храна и в резултат на това сте по-слаби. Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване поради хранителните си навици, можете да използвате визуализация, за да ви помогне да създадете представа за себе си като слабо тяло, което не е обременено от постоянната нужда да яде, за да се чувствате спокойни

👇🏻 Упражнение

✔ Когато тренирате за релаксация, вие не просто се опитвате да изгорите калории, но се опитвате да намерите някакъв източник на щастие в това просто да бъдете по-активни. Упражнението може да бъде проста част от ежедневието ви; не е нужно да сте звезден джогинг или спортист от световна класа. Лесната разходка около блока преди вечеря може да отпусне тялото ви, така че да ядете само за добро здраве и защото сте гладни от упражнения. Упражнението освобождава положителни ендорфини в мозъка, което ни кара да се чувстваме по-добре и е напълно естествено средство за намаляване на стреса, което също така няма отрицателни странични ефекти

👇🏻 Тай чи

✔ Тай чи е древна форма на китайски бойни изкуства, за която е установено, че е чудесен източник на релаксация и за много западняци. Тай чи включва преминаване през поредица от движения в бойните изкуства, извършвани с бавно и плавно темпо. Практикуването на тай чи не само ще ви отпусне, но ще изгори калории и ще ви осигури по-добра стойка и по-добър баланс. Може да се практикува от хора с почти всяко физическо ниво.

👇🏻 Йога

✔ Има много различни видове йога, които можете да практикувате. Някои са специално предназначени за релаксация и комфорт, така че да изпитвате по-малко желание да ядете за комфорт. Други са по-напрегнати, включват по-сложни пози, които в комбинация с медитация и дишане служат за отпускане и подобряване на нивото на вашето благосъстояние.

👇🏻 Ци Гун

✔ Това е друга практика, която ние, западняците, сме взели от древната традиционна китайска медицина. Подобно е на тай чи, но не е толкова задължаващо. Вие използвате ци гун, за да подобрите потока на жизненоважна енергия чи през тялото си, за да насърчите баланса в себе си, да се почувствате по-добре и да живеете по-здравословен живот, без да преяждате.

Всяка от тези мерки, когато се практикува ежедневно, може да ви помогне да подобрите качеството си на живот и може да замени негативния навик на емоционално хранене и лош избор на храна. Опитайте ги и може да се изненадате колко ефективни могат да бъдат.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Естествени методи за релаксация за ограничаване на стреса, който води до емоционално хранене