You are currently viewing Защо изядох това? Неспособност да се справим с трудностите

Хората са склонни да мислят, че емоционалното хранене е, защото човек не може да се контролира. Ако емоционалното хранене беше толкова просто, колкото да се откажем от определен вид храна или да ядем, когато това не е подходящо, като например когато не сме физически гладни, нямаше да се измъчваме, като преяждаме с нездравословна храна, когато сме тъжни, разстроени, самотни или отегчени.

Липсва ви осведоменост. Емоционалното хранене може да бъде причинено от това, че не мислите за това, което ядете, или нещо, което терапевтите наричат несъзнателно хранене. Несъзнателното хранене е, когато продължавате да ядете, дори когато сте приключили с храната си, но продължавате да чоплите остатъците в чинията си.

Храната е единственото ви удоволствие. Много хора използват храната като основно средство за удоволствие. В края на дълъг и забързан ден няма нищо по-хубаво от това да се свиете на дивана с пица и сода и да гледате филм. Опитайте да потърсите нещо различно от ядене, за да се отпуснете след дълъг ден. Опитайте да се разходите или да отидете в парка, за да запълните малко време и да заемете ума си с нещо различно от хранене.

Трудни чувства. От малки ви учат, че храната ще ви накара да се почувствате по-добре, когато се чувствате потиснати като мама, която ни даде сладолед, когато паднахте и ожулихте коляното сиили супа, когато бяхте болни от грип.
Обучили сме се да ядем, когато сме тъжни, нещастни или самотни, за да ни вдигне и да ни накара да се почувстваме по-добре. Вместо да ядете, упражнявайте се да усещате неприятните чувства и да се справяте с тях. Ще бъде много по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но след като успеете да се справите с тези чувства, няма да ядете всичко пред очите си, когато се чувствате потиснати.

Омраза към тялото. Когато започнете да мразите тялото си, започвате да се отказвате да се опитвате да разрешите проблема и в крайна сметка ядете. Това е мястото, където вашите трудни чувства започват да ви карат да ядете каквото и колкото и да е, без да мислите за последствията от това, което правите. Трябва да обичате тялото си, независимо как изглежда и да работите, за да стигнете до мястото, където искате да бъдете по здравословен начин.

Повече по темата за емоционално хранене намерете ТУК

Защо изядох това? Неспособност да се справим с трудностите