You are currently viewing Защо изядох това? Неспособност за справяне с негативни емоции

Хората са склонни да мислят, че емоционалното хранене е, защото човек не може да се контролира. Това обаче е далеч от истината. Ако емоционалното хранене беше толкова просто, колкото да се откажем от определен вид храна или да не ядем, когато това не е подходящо, като например когато не сме физически гладни; нямаше да се измъчваме, като се наяждаме с нездравословна храна, когато сме тъжни, разстроени, самотни или отегчен.
Хората не биха плащали големи суми пари за специални диети или обсебени от това какво вие (или другите) ядете и кога (да не говорим за хранителни разстройства). Много различни неща могат да допринесат за емоционалното хранене, но следните са някои от най-честите причини, които се срещат ежедневно.

Несъзнаване

Емоционалното хранене може да бъде причинено от това, че не мислите за това, което ядете, или нещо, което терапевтите наричат несъзнателно хранене. Несъзнателното хранене е, когато продължавате да ядете, дори когато сте приключили с храненето си; продължавате да чоплете остатъците в чинията си или храната на масата.
Или ядете всичко, което стои пред вас, като ядки, бисквити или пуканки. Ядете, за да направите нещо, а не защото сте гладни. Несъзнателното хранене е също така, когато ви е скучно и похапвате различни неща, или отегчено хранене. В отегченото хранене е изключително лесно за всеки да попадне, а когато ви е скучно, няма ограничения какво и колко ще ядете.

Храната като вашето единствено удоволствие

Много хора използват храната като основно средство за удоволствие. Хората очакват с нетърпение да не правят нищо, освен да ядат. В края на дълъг и забързан ден няма нищо по-хубаво от това да се свиете на дивана с пица и сода и да гледате филм. Или правит планове за вечеря бързо, като отидете в любимия си ресторант и поръчате храна за вкъщи.
Доста лесно и удобно е да вземете любимите си храни и да се приберете вкъщи, за да си починете. Някои храни като шоколад, сладолед, браунита и чипс са комфортна храна, която много хора избират като любима закуска. Опитайте да потърсите нещо различно от ядене, за да се отпуснете след дълъг ден. Опитайте да се разходите или да отидете в парка, за да запълните малко време и да заемете ума си с нещо различно от хранене.

Трудни чувства

От по-млади ни учат, че храната ще ви накара да се почувствате по-добре, когато се чувствате потиснати. Независимо дали са ви донесли любимия сладолед, когато сте наранили коляното си от падане навън, или сте направили специалната супа, когато сте били болни, храната е била там през цялата болка и изглежда ви кара да се чувствате по-добре.
Обучили сме се да ядем, когато сме тъжни, нещастни или самотни, за да ни вдигне и да ни накара да се почувстваме по-добре. Вместо да ядете, упражнявайте се да усещате неприятните чувства и да се справяте с тях. Ще бъде много по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но след като успеете да се справите с тези чувства, няма да ядете всичко пред очите си, когато се чувствате потиснати

Недоволство към тялото

Когато започнете да ненавиждате тялото си, започвате да се отказвате да се опитвате да разрешите проблема и в крайна сметка ядете. Започвате да си казвате, че сте просто такива и няма причина да се опитвате да промените нещо, защото никога няма да бъде различно. Това е мястото, където вашите трудни чувства започват да ви карат да ядете каквото и колкото и да е, без да мислите за последствията от това, което правите. Доста обичайно е хората да спрат да мразят телата си, след като са постигнали целевото си тегло; това обаче не е разрешение на проблема. Трябва да обичате тялото си, независимо как изглеждате и да работите, за да стигнете до мястото, където искате да бъдете по здравословен начин.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Защо изядох това? Неспособност за справяне с негативни емоции