You are currently viewing Защо симптомите на хранително разстройство могат да се засилят през зимата

Зимните месеци идват с много потенциално отключващи фактори за хора, които имат хранителни разстройства. Зимата може да включва по-студено време, стресираща подготовка за почивка и други причини, които могат да влошат проблемите с психичното здраве. Разбирането защо симптомите на хранително разстройство често се засилват през зимата може да ви помогне да се подготвите за сезона и да поддържате възстановяването си.

Сезонна депресия

Много хора се борят с лошо настроение и липса на енергия през зимата поради по-малко слънчева светлина, по-студено време и по-кратки дни. Някои може дори да отговарят на критериите за сезонно афективно разстройство, вид депресия, която е свързана с промени през определен сезон. За повечето хора, които страдат от сезонно афективно разстройство, симптомите започват през зимните месеци, когато дните стават по-кратки и времето става по-студено.

Липсата на слънчева светлина е един от основните фактори, които могат да допринесат за лошото настроение през зимата. Слънчевата светлина играе важна роля в производството на мелатонин в тялото, като му казва кога да увеличава или намалява нивата, които регулират съня. Повишената тъмнина през зимата може да наруши вътрешния часовник на тялото, причинявайки затруднения със съня или прекомерен сън. Излагането на слънчева светлина също дава на тялото тласък на серотонина, естествен химикал, който подобрява настроението. Сезонното афективно разстройство обикновено се проявява едновременно със симптомите на хранително разстройство. Едно проучване установи, че 27% от пациентите с хранително разстройство отговарят на критериите за сезонно афективно разстройство. Някой, който се бори с хранително разстройство, може да открие, че симптомите му се влошават през по-студените месеци, когато често започва сезонната депресия. Дори и да не отговаряте на критериите за сезонно афективно разстройство, липсата на слънце – и ползите, които обикновено идват с него – могат да направят по-трудно за вас да поддържате възстановяването си.

Празничен стрес

Зимните месеци носят със себе си няколко празника, които са съсредоточени около храната и храненето. Това може да доведе до прекомерен стрес, тревожност и задействащи мисли, ако се възстановявате от хранително разстройство. Освен това празниците често включват стрес и безпокойство относно купуването на подаръци, финанси, посещение на членове на семейството, общуване с приятели и пътуване. Отрицателните чувства като стрес и тревожност са основен принос за симптомите на хранително разстройство. За много хора, които имат хранителни разстройства, храната се превръща в начин да придобият чувство за контрол по времето на този прекомерен стрес. Тези, които се възстановяват, може да намерят за по-предизвикателно да се справят със стреса от празниците и да управляват задействанията по здравословен начин.

Зимни промени в теглото

Наддаването на тегло през зимата е често срещано явление, тъй като по-студеното време кара много хора да прекарват повече време на закрито. Докато проучванията показват, че средният възрастен качва само около 0,5 кг през зимата, самооценките показват, че хората смятат, че качват до над 2 кг през по-студените сезони.

Всяко истинско наддаване на тегло или страхът от него може да бъде задействане за някой, който има хранително разстройство. Мисълта за наддаване на тегло може да доведе до негативни чувства и влошена телесна представа. Това може да накара някои да започнат да броят калориите, да не се хранят и да тренират прекомерно. Докато наддаването на тегло е нормална част от остаряването, все още може да е трудно да се справите.

Поддържане на възстановяването от хранителни разстройства през зимата

Поддържането на възстановяването от хранителните разстройства през зимата може да бъде предизвикателство с толкова много потенциални задействания. Ето някои неща, които можете да направите, за да останете на правилния си път тази зима:

  • Поддържайте рутината си възможно най-добре: Рутинните навици са важни за всички, но особено ако имате хранително разстройство. Редовната рутина ви помага да планирате деня си, включително храненията. Преходът към зима може да наруши графика ви, но поддържането на нормалност, доколкото е възможно, може да се бори с всякакви негативни последици.
  • Опитайте със светлинна терапия: Светлинната терапия е един от методите за лечение за тези, които се борят със сезонно афективно разстройство или лошо настроение през зимата. Това включва използването на изкуствен източник на светлина, за да даде на тялото същите предимства като естествената светлина, като подобрен сън, по-добро настроение и повишена енергия.
  • Поддържайте връзка с вашия терапевт: Важно е да поддържате контакт с вашия терапевт, особено ако изпитвате влошени симптоми на хранително разстройство през зимните месеци. Вашият терапевт може да ви помогне да съставите план за управление на потенциалните задействания, преди да се сблъскате с тях.

Ако смятате, че е предизвикателство за вас да поддържате възстановяването си от хранително разстройство през зимата, не сте сами. Важно е да потърсите помощ възможно най-скоро, за да избегнете негативните последици и да поддържате възстановяването си.

Ако вярвате че тази информация би била интересна и полезна за ваши близки или познати, моля харесайте и споделете с тях тази публикация!

Защо симптомите на хранително разстройство могат да се засилят през зимата