You are currently viewing Защо ям, когато съм тъжен?

Нашите мозъци са разработили няколко стратегии за оцеляване. Той обогатява нашата система с адреналин, когато има евентуална опасност и освобождава окситоцин, за да създаде най-силната, най-безкористна връзка между майката и нейното дете. Това е танц между няколко системи, като всяка играе своята роля.
Когато стомахът ви е празен и тялото ви усеща спад в нивата на кръвната захар, то произвежда химикали, които стимулират апетита ви. Това ви мотивира да ядете. След това, след като сте се нахранили, стомахът ви реагира със собствен химически сигнал и панкреасът ви освобождава инсулин, което ви кара да спрете да ядете.

Как работи?

За съжаление, докато се храните, работи друга система. Нарича се лимбична система. Тази система е отговорна основно за възнаграждаващото и мотивиращо поведение. Тя ни дава малки изблици на невротрансмитер, наречен допамин, когато правим нещо полезно за нашето оцеляване.
Когато функционира нормално, тя върши впечатляващо количество работа, за да ни бъде от полза. Това ни кара да създаваме потомство, да създаваме социални връзки и да правим храненето много приятно. Без него животът би бил една сива маса и се съмнявам, че много от нас биха оцелели.
За щастие, ние сме развили тази система, тъй като тя прави впечатляваща работа, за да ни поддържа живи, но както при всички древни системи, тя има своите недостатъци. Не само можем да оцелеем, но също така изглежда има нарастващи доказателства, че може да се използва като механизъм за справяне.

Поддържащи идеи

За повечето хора храненето е просто удоволствие, но като всяко нещо в излишък, то може да се превърне в опасен механизъм за справяне. Няколко неща, които предизвикват това, са стрес, депресия и скука.
В списанието Eating Behaviors е публикувано проучване, разглеждащо връзката между емоциите и храненето. Те откриха: „Неблагоприятните стресови преживявания могат да допринесат за лошо регулиране на апетита, повишен прием на храна, емоционално хранене, преяждане и заседнало поведение.“
Когато сме тъжни, нищо не се чувства по-добре от моментален скок. И както казах преди, храненето може да осигури този скок на допамин. За повечето хора това не е проблем. Плюс това, кой не се наслаждава на малко шоколад от време на време?
За съжаление, емоционалното хранене е част от живота. През 2013 г. документ, озаглавен Емоционално хранене и прием на храна след тъга и радост, установи, че всички хора ядат за комфорт. Те открили, че „високо емоционалните хора, които ядат (както е заключено от въпросник за емоционално хранене) са яли значително повече след състоянието на тъжно настроение, отколкото след състояние на настроение на радост“.
Това хранене в крайна сметка може да доведе до много сериозни проблеми. Когато хората използват храната като единствен източник на комфорт, нещата могат бързо да се влошат.

Какво можем да направим, ако излезем извън контрол?

Започнете с изграждане на информираност. С внимание можете да научите повече за това какво ви кара да ядете за комфорт. Някои хора намират за полезно да си водят дневник за храната. По този начин можете да намерите конкретни модели.
И накрая, емоционалните модели на хранене могат да бъдат спрени на място. С по-добро познаване на вашите първоначални задействания, можете да се обърнете към тях честно. Осъзнаването, че сте задействан и си позволявате да почувствате емоциите зад това, ще намали силата му.

Заключение

Храненето и емоциите са силно преплетени. Ядем, когато сме щастливи и ядем, когато сме тъжни. Това е част от това да си човек и умереността е ключова. Всичко в повече може да бъде вредно. Насладете се на сладоледа си, но ако попаднете в цикъла на емоционалното хранене, протегнете ръка и потърсете помощ, преди това да се е превърнало в основен проблем.

  • За да научите повече по темата за обучение в сферата, моля кликнете ТУК
  • За лично засегнати от хранително нарушение (ХН)/ проблемно хранене : ТУК!
  • За професионално заинтересованите по темата за ХН или ако сте студенти: ТУК
  • За родители или близки на засегнати от хранителни нарушения: ТУК!

За да не пропускате публикациите ни, харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute


Защо ям, когато съм тъжен?