You are currently viewing ЗА ХРАНИТЕЛНИ ПРАВИЛА, ИМУНИТЕТА И КАК ДА ПРЕКАРАМЕ СПОКОЙНО СВЕТЛИТЕ НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

Диетологът Елена Мотова, автор на бестселъра „Моят най-добър приятел е стомахът. Храна за интелигентни хора” и на блог за диетиката, основана на доказателства, разказа за Littleone.com как да оцелеем покрай изкушаващите новогодишни празници без последствия, как да обуздаем апетита и кои храни е най-добре да се дават на децата.

– Как да организираме детското хранене по време на празниците, ако неминуемо ще има много сладкиши у дома? Необходимо ли е например да ограничим децата в сладкишите?

– Новогодишните празници и коледните елхи със сладки са само за няколко дни, а не до края на живота ви, така че е по-лесно да се примирите. Не ми харесва стратегията да се дават сладкиши безразборно – тоест безкрайна консумация на сладкиши. Нека тези дни се поддържа обичайната хранителна структура за семейството – закуска, обяд, вечеря, закуски. Нека децата ядат сладкишите на масата по време на хранене, вместо да дъвчат в движение, рискувайки не само да преяждат, но и да се задавят. Между другото, помолете приятели и роднини да дават неядливи подаръци или да сложат плодове в тях. В същото време празниците могат и трябва дори да бъдат посветени на съвместно кулинарно творчество. Например да направите къща от бисквити с децата, годни за консумация коледни елхи или домашни сладки като подарък за гостите.

– Колко захар може да консумира едно дете?

– Настоящите препоръки на Американската академия по педиатрия са: за деца под две години захарта не се препоръчва, след две – не повече от 25 грама на ден (това е около 6 чаени лъжички. Британските препоръки са още по-ниски).

Освен това се отчита не само захарта, която слагаме в храната, но и добавената захар в печива и други готови продукти. Мед, агаве сироп, фруктоза в прясно изцеден сок – също е захар. Сладкото кисело мляко, изварата или зърнените закуски може да съдържат дори повече захар от десертите, но те не се считат за десерт.

Количеството на добавената захар върху етикетите у нас производителите не са задължени да посочват – и това не е добре. Прекомерното потребление е глобален проблем.

– Как се решава в други страни?

– Те се опитват да го решат, като информират напълно потребителя за състава на продуктите и насърчават по-здравословната консумация. Например от 2011 г. Унгария въведе 4% данък върху храни с високо съдържание на захар и сол – подсладени газирани напитки, сладкиши, плодово сладко, чипс и други солени закуски. В Мексико от 2013 г. има данък от 8% за определени храни с висока енергия и ниска хранителна стойност. Готовите продукти с калорийно съдържание до 275 kcal на 100 g от следните групи дойдоха и при нас: сладкиши, пакетирани закуски, зърнени закуски и някои други. Това наистина намали потреблението им, производителите започнаха да променят рецептата, а събраните пари отидоха за здравеопазване. В същото време не е необходимо да се демонизира захарта (като всеки друг продукт), но умереността е ключът към разумната ѝ консумация.

– Родителите често мислят, че детето им е твърде слабо. Как да определим дали детето трябва да яде повече?

– Съвременните родители бяха между Сцила и Харибда. Опитът от предишните поколения крещи, че детето трябва да се храни на всяка цена и да бъде „по-дебело и по-дебело“.

От друга страна, наднорменото потребление и свързаните с него рискове за здравето нарастват (например метаболитен синдром, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания), а хранителната информация от популярни източници е плашеща и противоречива. Не е изненадващо, че в собствените си отношения с храната много от нас са объркани, дезориентирани и се чувстват некомпетентни. И така, „тънък“ или „дебел“ са субективни преценки. Има обективна възможност да се определи дали теглото на детето съответства на ръста и възрастта му – таблици и графики на СЗО.

Здравите деца могат самостоятелно да регулират количеството изядена храна, следвайки вътрешните сигнали за глад и ситост. Задачата на родителите е да не правят зависимо дете от храната (както някога е било направено за тях), а да формират здравословни взаимоотношения с храната и способността на детето да се саморегулира с компетентни стратегии за хранене.

– Има ли някакви системни правила: например каша сутрин, супа следобед и нещо леко вечер?

– Наистина ми се иска да има универсални правила, категорични за всички, но това е утопия. След статията, че здравите деца могат сами да регулират количеството на храната, бях бомбардирана с въпроси колко извара, хляб, зърнени храни и яйца трябва да се дават на детето. Разбира се, давам връзки към средни препоръки, но те може да не са подходящи за конкретно дете, за чието хранене не знам нищо.

Различните храни съдържат различни основни хранителни вещества. За балансирана диета е полезен богат избор от храни от няколко групи храни: зеленчуци, плодове, зърнени храни, източници на растителни и животински протеини, млечни продукти.

Освен това – мазнини и масла (те също съдържат основни хранителни вещества, които не се произвеждат в организма). Ако искате да разширите храненето на детето си, вие яжте тези храни с удоволствие и без натиск и условия за време, като го канете понякога да ги опита. Има само едно универсално правило – яжте, когато чувствате физиологичен глад, и спрете, когато се почувствате заситени. Относно закуската и вечерята: ако искате апетит сутрин, не трябва да преяждате вечер.

– Възможно ли е едно дете да се храни здравословно без месо – например, ако родителите са вегетарианци?

– Начинът, по който детето яде, се определя от родителите му, но само докато храната е напълно под техен контрол. Те трябва да са наясно с възможните рискове от хранителни дефицити, ако не допускат някакви хранителни групи за детето. Става въпрос за групи храни, отделните продукти са взаимозаменяеми. В препоръките си към такива семейства разчитам на изследвания на вегетарианството (включително веганството) при децата. Американската академия по хранене и диететика и Американската академия по педиатрия считат, че може да съществува добре планирана диета без животински продукти, подходяща за американските деца, но самото ѝ описание подсказва, че родителят трябва да бъде професионално ориентиран в диететиката, за да изпълни тези препоръки.

Животинските и растителните храни се усвояват различно. Следователно, второто ограничение е, че в САЩ повечето продукти са специално обогатени с витамини и минерали, което означава, че при други условия тези препоръки не са задължително приложими.

Можете да видите официалните препоръки на Швеция и Израел относно храненето на децата в семейства, спазващи вегетарианска диета. Силно се препоръчва широка гама от обогатени продукти, назначаването на допълнителни витамини и минерали от специалист.

– Има ли норми колко вода едно дете трябва да пие?

– Приемът на течности автоматично регулира центъра на жаждата в хипоталамуса на мозъка. Колко вода ще пие едно дете се влияе от външни условия: температура на въздуха, какво яде детето и много повече. Има средни норми на потребление, но няма и не може да има точни цифри – да се пие толкова всеки ден. Течността е чай, компот, плодова напитка, кефир, а не само вода. Течността в продуктите също се има предвид – може би детето харесва плодове, а там 98% е от водата. Има ситуации, когато се препоръчва да се увеличи консумацията на вода – например при запек. Важно е питейната вода да е винаги на разположение на децата в училищата и детските градини.

– Вярно ли е, че продуктите за деца са по-безопасни от продуктите за възрастни?

– Ако говорим за продукти за деца от първата или втората година от живота, тогава да. По-високи изисквания се налагат за бебешката храна и суровини по отношение на микробиологичната безопасност, тъй като детето е по-малко защитено от патогенни микроби.

В допълнение, съставът на тези продукти, обогатяването с желязо и витамини, е важен за задоволяване на високите нужди на растящ организъм. Така че, деца под една година не се препоръчва да добавят сол в храната, а до две години – захар, това също трябва да се вземе предвид при производството на продукти за деца. За малки деца правете меки бисквитки и други подобни продукти, така че детето да не се задави от тях.

– Има ли храни, които децата не трябва да ядат?

– Аз съм за разширяване на диетата, а не за стесняване. Но родителите трябва да мислят и знаят за безопасността на храните. Един от неговите аспекти е предотвратяването на риска от задавяне, аспирация и задушаване. Това е важно за малките деца. Не трябва да им давате твърди, трудно дъвчещи се храни и всичко, което те са склонни да поглъщат цели. Забранените храни включват колбаси, цели ядки, едри семена и стафиди, зърна грозде, твърд карамел и бонбони, пуканки, твърди сурови зеленчуци и плодове. Нарежете храната на малки парченца, насърчете детето да я дъвче добре. Децата трябва да се хранят под наблюдението на възрастни, седнали изправени: не в движение, не да играят и да не лежат.

– Възможно ли е с помощта на диета да се укрепи  имунитета на детето?

– Имунитетът е сложна система, различните връзки на която имат многопосочни ефекти. Поради това не е необходимо да се намесваме в него (особено с помощта на хранителни добавки, които производителите не са длъжни да проверяват за безопасност). Малкото дете е по-вероятно да получи инфекция не защото има слаб имунитет, а защото все още не се е сблъсквало с много респираторни вируси. Ето защо децата се ваксинират, предпазвайки се от контролирани инфекции.

Ако искате детето ви да е по-малко болно и да се храни добре и редовно, осигурете му здравословна среда. Това са всеизвестните за всички  препоръки: висококачествен сън, разходки на чист въздух и физическа активност (при деца в училищна възраст – поне един час всеки ден), време за почивка – това важи особено за деца, натоварени с занимания след училище.

Що се отнася до храната, тя трябва да бъде пълноценна и разнообразна, да включва ежедневно всички препоръчани групи и т.н. продукти, съдържащи достатъчно висококачествен протеин и желязо. У нас използването на йодирана сол и добавянето на витамин D в превантивни дози също е от значение.

Като цяло важен пример е как се храните в семейството. Разнообразие от храни и дългосрочни стратегии, които разширяват начина на хранене са важни. Можете да се насладите изцяло на десерти с цялото семейство, като ги консумирате умерено и не правите нито култ, нито страх от това ядене.

Ако искате да формирате навици да преодолявате безконтролното преяждане за вас и децата ви и храненето, заместващо чувствата и общуването, то се възползвайте от Онлайн обучението  „Практично консултиране при преяждащо/емоционално хранене”, Вижте повече тук! 

 А ако искате да се храните по-здравословно и да повишите своята активност; да спрете храненето за комфорт, неустоимото желание за вредни храни или преяждането; да подобрите представата за тялото си и да го обичате?

Научете как с нашите Подсъзнателни албуми с позитивни утвърждения в този физически аспект и Категория:  ПРОБЛЕМИ С ХРАНЕНЕ И ТЯЛО

Готови ли сте да подобрите мотивацията си и да постигнете финансовите и професионалните си цели – да станете по-решителни и организирани; да придобиете лидерски умения и да излъчвате харизма? Научете как с „Аудиопомощниците към вашето здраве и мечти” в Категория:  ФИНАНСИ И ПРОФЕСИОНАЛЕН УСПЕХ

ЗА ХРАНИТЕЛНИ ПРАВИЛА, ИМУНИТЕТА И КАК ДА ПРЕКАРАМЕ СПОКОЙНО СВЕТЛИТЕ НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ