You are currently viewing Здравословни начини за справяне с емоциите, за да избегнете преяждането

Обичайно е хората от всички възрасти да се обръщат към храната, когато се чувстват стресирани и емоционално извън равновесие. Когато се хранят, хората често изпитват чувство на комфорт и спокойствие, докато подхранват телата си и консумират „успокояващи“ храни, които могат да облекчат стреса и напрежението. Докато този тип хранене изглежда ефективен за успокояване на емоциите в момента, той може да причини сериозни щети на тялото, ако не се лекува. Тези, които ядат емоционално, обикновено се оказват с наднормено тегло, със здравословни проблеми и дори депресирани с течение на времето от преяждането с празни калории.
Това най-вероятно е резултат от това какви храни се ядат, когато сте под стрес, а не колко. Тези храни обикновено са с високо съдържание на захар, сол и мазнини и имат малка или никаква хранителна стойност. За щастие има здравословни начини за справяне с негативните емоции, които могат да помогнат на хората да намалят или дори напълно да избегнат своите навици на преяждане.

Справяне с емоциите

Механизмите за справяне са начинът на тялото да се справя със събития, мисли и преживявания, които са емоционално стресиращи. Обикновено механизмите за справяне работят известно време, но сами могат да станат проблематични.
Преяждането е невероятно често срещан механизъм за справяне, който засяга голям процент от американското население, както и хората по света. За съжаление, изяждането на болката и стреса е само временно решение за сложни проблеми.

Следните са здравословни начини за справяне с емоциите, когато започнете да се чувствате извън контрол. Променете ги според нуждите, така че да отговарят на вашите уникални притеснения:

 • Медитация: Медитацията е стара техника, която подчертава важността на това да бъдете осъзнати и умишлено да се фокусирате върху успокояващите мисли и идеи. Хората често откриват, че медитацията е чудесен начин за изчистване на мислите,намаляване на безпокойството и облекчаване на стреса, защото им помага да отпуснат мускулите си, да премахнат негативните мисли и да се съсредоточат върху положителните неща. Медитацията също е чудесна, когато е съчетана с упражнения.
 • Говорете: Когато се задържа вътре, емоционалното страдание може да излезе наяве по странни и понякога неочаквани начини. Бутилирането на стреса води до изразяването му чрез физически средства – независимо дали чрез гняв, депресия, твърде много или твърде малко физическа активност и разбира се хранене.
  Говоренето за проблеми с приятел, родител, група за подкрепа или професионалист може да доведе до емоционално освобождаване, което също така успокоява физическите желания, причинени от непреработен стрес.
 • Изразете себе си: Това е една от по-здравословните физически дейности, които хората могат да опитат да помогнат за справяне с емоциите.
  Писането, рисуването, оцветяването, градинарството, тренировката и други подобни себеизразявания са чудесен и ефективен начин за справяне с неприятните емоции. Като си позволите да почувствате своите емоции и да ги обработите по продуктивен начин, това може да се пребори с желанието за ядене и да потуши емоциите.
 • Обмислете ги: Критичното мислене е невероятно умение, което наистина може да направи чудеса в различни области от живота на човека. Чрез разработването на начин да се обмислят нещата и да обработват мисли и чувства, хората могат да се научат да идентифицират какво чувстват и как да продължат.
  Що се отнася до емоционалното преяждане, хората стигат само до преработка на чувството за негативност, преди да се насочат към хладилника или да получат втора и трета порция храна. Като спрат да помислят какво се случва, как се чувства човек и причините, поради които може да се чувства по този начин, те са по-способни да се спрат да се занимават с разрушителни и разсейващи дейности като преяждане.
 • Упражнение: Упражнението може да бъде чудесен инструмент за справяне, особено когато чувствата на гняв или разочарование трябва да бъдат изразени.
  Енергичните упражнения освобождават естествените болкоуспокояващи на тялото, известни като ендорфини, които успокояват ума. След това има добра стара боксова круша, която може да направи чудеса за освобождаване на гнева и разочарованието, както и много по-здравословен вариант от изяждането на кутия понички. С течение на времето обръщането към упражнения може да се превърне в навик и дейности като бягане, удряне на боксова круша или просто правене на коремни преси могат да се превърнат в наистина ефективно и изключително здравословно решение за справяне с тревожните чувства.

Използването на тези здравословни инструменти за справяне с емоциите трябва да помогне на хората да разберат, че имат силата да избягват преяждането, преди то да започне.
Чрез осъзнатост, фокусиране и преднамереност всеки може да сложи край на този навик и да започне пътуването към по-здрав ум и тяло.

Ако искате да научите повече по тази тема и да получите ценни практични умения и техники, с които да помогнете на себе си, близките си или пък на други индивиди професионално, можете да прочетете за двете онлайн възможности за обучение : Онлайн обучение ” Базов консултант по преяждащо/емоционално хранене” и видео курс “ Емоционална Увереност” .

Здравословни начини за справяне с емоциите, за да избегнете преяждането