You are currently viewing ЗУМБА – ТОВА Е ТАНЦ ЕДНОВРЕМЕННО ЗА ЕМОЦИИТЕ И ЗА ЗДРАВЕТО НА ТЯЛОТО

ЗУМБА – ТОВА Е ТАНЦ ЕДНОВРЕМЕННО ЗА ЕМОЦИИТЕ И ЗА ЗДРАВЕТО НА ТЯЛОТО

Алберто – „Бето“ Перес е хореограф и танцьор от Колумбия, един от стоте най-влиятелни в света на фитнес индустрията. Той влезе в списъка като автор на методологията Zumba, която се е появила поради неговата разсеяност. Един ден Бето не взел музиката за тренировки и сложил касета с любимите си танцови ритми в касетофона. Танцът, в който били добавени елементи на фитнес, привлича вниманието на всички участници в тренировката. Така започнало разпространението на зумба на планетата. Бето Перес в различните години тренира и организира танци на Шакира, Дженифър Лопес, Натали Портман, Виктория Бекъм и други известни личности. Майсторският клас на Бето Перес в Санкт Петербург посещава журналистката от „Литвавана” Ира Форд.

       … Нямах представа какво е зумба, докато не започнах да се подготвям за интервюто с Бето. Казах на организаторите на майсторския клас три пъти, че ще взема интервюто, но няма да танцувам – боли ме крак. Съпротивлявах се на общия дух за около три минути. Добре, пет. Още две минути си мислех как ще се прибера в къщата си след тези танци. Тогава мозъкът ми изключи напълно...

Ира Форд: Бето, как се променя животът за тези, които започват да практикуват зумба?

Бето Перес: Хората започват да се чувстват много по-добре, както физически, така и емоционално. Може би дори стават по-щастливи. Мисля, че това е основната причина, за която си струва да се практикува. Комбинирахме страхотна музика, лесни за повторение движения, парти атмосфера и танци в голяма компания от хора с еднакви мисли, които чувстват същото като вас – желанието да се движите. Всичко става достъпно.

В допълнение, зумба се отнася до така наречената кардио-фитнес тренировка, следователно, помага да намалите теглото и да получите желаните ендорфини („хормони на щастието”), които се появяват след редовни тренировки.

Ира Форд: Това е нещо повече от фитнес, нали?

Бето Перес: Разбира се! Зумба заимства много от латиноамериканската танцова култура, но все още е фитнес програма, както за емоциите, така и за здравето. Освен това преподавателите често включват спортни елементи в часовете, а по време на майсторските класове всеки се състезава един с друг и разбира се, със себе си, затова тук има и много спорт. Тези, които участват в тренировките, казват, че не се чувстват като единица в огромна зала, а в голяма глобална общност. Днес това е глобален лайфстайл начин на живот, който успява да съчетае начин на живот, фитнес, развлечения и култура в едно цяло с една вълнуваща танцова тренировка!

Ира Форд: Бето, всички знаем за връзката с тялото… Как да се научим да бъдем приятели с него, да го чуваме, да разбираме нуждите му, да го зареждаме толкова, колкото му трябва?

Бето Перес: Да се ​​научиш да слушаш тялото си не е толкова лесно. Някои хора се учат години за това, докато на други им е трудно за цял живот. Но разбира се, има основни принципи, които са подходящи за всеки: упражнявайте се редовно, яжте правилно, пийте достатъчно вода и не забравяйте да спите достатъчно. Повярвайте ми, ако можете да следвате тези прости истини – вашето тяло ще ви благодари, ще се чувствате здрави както физически, така и емоционално.

Ира Форд: Всичко е ясно с тялото – интензивните натоварвания го правят по-младо, по-красиво и по-силно. И как Зумба влияе върху психичното състояние на участващите?

Бето Перес: Днешният свят ни влияе негативно непрекъснато. Има немислимо количество ежедневни стресови ситуации. Принудени сме да правим неща, които понякога изобщо не искаме. А нашите дейности позволяват на хората да се отдалечат от ежедневния стрес, който ги заобикаля. Много от моите ученици говорят за колосални емоционални промени – в клас те разтоварват мозъците си и след това се чувстват по-свободни и по-щастливи.

Ира Форд: Има много родители, които невинаги имат възможност да отидат във фитнес клуба. Какво можете да посъветвате майките, които прекарват по-голямата част от деня у дома с малки деца?

Бето Перес: Знаеш ли, не вярвам, че ако човек има желание да спортува, той не може да намери време за това. Можете просто да измиете чиниите и да повторите простите движения. Можете да гладите дрехите и да повтаряте стъпките към огнената музика. Можете дори да танцувате с детето си. Тук най-важното – да искате да подържате тялото си!

Ира Форд: Много жени, които са родили дете или са достигнали определена възраст, са изправени пред факта, че не харесват тялото си. Смятате ли, че това е въпрос на психология – „обичайте себе си” – или все още е сигнал, че трябва да промените начина си на живот?

Бето Перес: Уви, това е вярно – не всеки успява да запази формите след раждането на дете. Но е възможно да се възстанови тялото! Зумба например е много популярен сред младите хора. Първо, защото участниците в нашето движение винаги са безпристрастни. Те обаче напълно приемат всички свои колеги – младо момиче или майка, която току-що е родила дете. На второ място, в нашите класове можете за кратко да избягате от стресовите ситуации, свързани с външния свят.

И като говорим като цяло, стабилното емоционално състояние по мое мнение е много по-важно от физическата промяна в себе си до съвършени форми.

Ира Форд: Вие сами обучавате различни жени, включително звезди. С какви очаквания те идват при вас, за какво се притесняват?

Бето Перес: Щастлив съм да видя тенденцията, че изключително слабата визия вече не е толкова популярна, колкото беше преди. Но разбира се, необходимо е да се поддържате във форма. За съжаление не всеки разбира това.

Ира Форд: Сега в Русия има много жени, които издигат тялото в култ. Как го оценявате? Защо се случва това и до какво може да се стигне?

Бето Перес: Възхищавам се на хората, които редовно тренират себе си и телата си. Разбира се, ако имате добре оформени мускули, това е добре, но да имате здраво тяло е от първостепенно значение! И тук трябва не само да поддържате формата на вашата физическа обвивка, но и да следите емоционалното, интелектуалното и духовното състояние.

Ира Форд: Ако погледнете лицето, можете ли да определите дали някой се занимава със зумба, или не?

Бето Перес: Не, макар че, ако беше възможно, можеше да е интересно. Така че ще можех да видя моите съмишленици отдалеч! Разбира се, тези, които непрекъснато се занимават, се открояват на фона на другите с атлетичните си тела, но можете да започнете пътуването си в тази посока на всяка възраст и във всякаква физическа форма.

Ира Форд: Случва се да погледнеш човек и да разбереш, че той има проблеми в семейството си, на работа или носи прекомерно тежка отговорност. Как е добре да го посъветваме да започне да променя живота си, в който всеки ден е с отпуснати рамене, мускулни билки и главоболие?

Бето Перес: Отговорът ми е много прост и би било странно, ако кажа нещо друго. Препоръчвам да започне да практикува зумбa!

Майсторският клас е приключил. Погледнах към Бето и си помислих: това е единственият човек, който може да измисли зумба. Тук танцува с момиче в инвалидна количка и цялата зала ги подкрепя. Тук той се снима с нея и пита: Как си?”, а тя се смее в отговор: Добре!”

И залата се усмихва. И залата е щастлива. И това момиче е щастливо безкрайно. И аз съм щастлива. Искам да живея в такъв свят. В такъв правилен свят. Благодаря Ви, Бето. Между другото, това момиче – Елена Колганова е първият инструктор по зумба в инвалидна количка в Русия. Само този факт вдъхновява невероятно...

Вдъхновена от подобни инициативи, основателката на УНИКАЛ д-р Елисавета Павлова, сама преминала през професионалния терапевтичен тренинг BodyPositive през 2018 г., инициира и изгражда с помощта на доброволни сътрудници общност LOVED BODIES, която ви каним да рaзгледате :  LOVED BODIES Общност

Научете как да подобрите представата за тялото си, как да се справите с емоционалното храненене, как да контролиранет ежедневието си, как да изцелите разбитото си сърце; да се освободите от несигурността и да се доверявате отново; да спрете оплакването, да преодолеете самотата и да станете уверени във взаимоотношенията с

нашите Подсъзнателни албуми с

 утвърждения в следните Категории:

ПРОБЛЕМИ С ХРАНЕНЕ И ТЯЛО; ЕМОЦИИ И ЧУВСТВА

Ако Ви е харесала публикацията, моля, споделете я с Ваши приятели в Социалните си профили!

ЗУМБА – ТОВА Е ТАНЦ ЕДНОВРЕМЕННО ЗА ЕМОЦИИТЕ И ЗА ЗДРАВЕТО НА ТЯЛОТО