You are currently viewing ИНДИВИДУАЛНИ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПРЕДАВАНЕТО НА ИНФЕКЦИЯ ОТ COVID-19

В тази статия Емилио Хорсни дава преглед на методите за намаляване на индивидуалния риск от инфекция. Едни и същи интервенции могат да бъдат представени по различни начини. Например при по-индивидуализирани култури обяснението може да се корени повече в самозащитата, докато в колективистичните култури обяснението може да се корени в защита на другите. Съветите за предотвратяване на инфекции за хората могат да намалят предаването на SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19, и ако съветът е навременен, ясен и лесен за разбиране, той също може да подобри увереността в отговора и да даде на хората чувство за контрол. Следователно е важно всеки съвет да се разглежда като основан на доказателства, рационален и съгласуван. Тук следват някои от индивидуалните мерки за защита срещу инфекция с SARS-CoV-2, които постоянно се препоръчват от СЗО и други. На практика повечето от тези интервенции се обединяват, така че е трудно да се знае кои са най-ефективните.

Хигиена на кашлица: Кашлицата трябва да бъде уловена в тъкан за еднократна употреба или в сгъвката на лакътя. Тъканта трябва незабавно да се изхвърли и да се извърши хигиена на ръцете.  

Избягване на докосване на лицето: Избягването на докосване на лицето е мярка за самозащита. Рискът е, че замърсените ръце могат да контактуват с лигавичните повърхности и да причинят инфекция. Степента на ролята му в предаването на инфекция не е подробно проучена. Хората са наблюдавани да докосват лицето си 23 пъти на час и повече в периоди на стрес и в някои социални групи.

Социално дистанциране: Социалното дистанциране е серия от мерки, които включват минимизиране на социалния контакт на големи групи от хора в многолюдни пространства. Той може да включва и свеждане до минимум на физическия контакт чрез действия като ръкостискане и целуване на ръка като поздрав, в зависимост от социалните норми, които са специфични за културата. Препоръчва се средно разстояние между 1 и 2 метра. Социалното дистанциране може да защити както индивида, така и околните.  

Самоизолация: Самоизолацията е по-екстремна форма на социално дистанциране, препоръчва се за високорискови контакти и за лица с леки симптоми, които не се нуждаят от медицинска помощ. Въпреки това масовата изолация може да има големи социални и икономически ефекти, така че рисковете и ползите трябва да бъдат балансирани и могат да бъдат съобразени според риска или последиците от инфекцията.

Хигиена на ръцете: Честа хигиена на ръцете или със сапун и с вода, или с избърсване на ръцете с дезинфектант на база алкохол. Ключовите моменти са след използване на тоалетната, кашляне или кихане, преди приготвяне на храна или хранене, след докосване на общи повърхности, като дръжки на вратите и преди да докоснете лицето си. Това е свързано и с редовната дезинфекция на повърхностите в домакинството.

Маски за лице: Стойността на носенето им е противоречива, но това е една от най-видимите характеристики на отговора в много области. Маските на лицето могат да променят поведението при докосване на лицето, ако станат неудобни и се нуждаят от корекция. Има доказателства, че носенето на маска намалява капковия спрей, ако хората кашлят или кихат.  

Избягване на близък контакт с всеки, който е болен: Това е другата страна на самоизолацията, но ще бъде по-трудно да се придържа към хората с отговорности за грижи.

Избягване на пазара на сурово/живо месо: Това е приложимо само в райони, където те съществуват. Без доказателства за множество събития, при които зоонотичното предаване на SARS-CoV-2 се е случило на пазари за сурово/живо месо, тази мярка няма да повлияе на хода на това огнище, но би могла да намали риска от подобно бъдещо възникване.

Активен мониторинг на здравето след пътуване до райони с инфекция: Като области на текуща смяна на инфектирането, този съвет ще се нуждае от редовно актуализиране.

Да не се разпространяват слухове: Този съвет признава рисковете, свързани с дезинформация, което е важно за комуникация и ангажираността на общността. Бъдете в течение и следвайте съвет на здравните национални и местни власти и работодателите.

Ако сте родители, учители, педагози, социолози и работите с деца, подрастващи или възрастни и ако желаете да бъдете в помощ в посока на нормално хранене, можете да бъдете обучени онлайн в

Обучение „Базово консултиране при хранителни нарушения” – анорексия, булимия, безконтролно преяждане. Вижте повече тук!

Имате ли нужда от допълнителна подсъзнателна подкрепа в посока на интегриране или разширяване на комуникацията в семейството или със засегнат от хранително нарушение? Необходима ли ви е помощ да чувствате увереност в решенията си? Научете как с нашите аудиопомощници в Категория: ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Помогнете на близките си да развият умствената си сила – да станат по-фокусирани и креативни; да използват разумно своя интелект; да подобрят концентрацията си и да решават проблемите по-лесно?  Научете как с нашите Аудиопомощници на линка:     

УМ И ИНТЕЛЕКТУАЛНО РАЗВИТИЕ

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:

ТУК!

На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.

ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК!

Отзиви на курсисти

ИНДИВИДУАЛНИ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПРЕДАВАНЕТО НА ИНФЕКЦИЯ ОТ COVID-19