You are currently viewing Интуитивното хранене може да помогне да се отървете от нездравословните диетични навици

Ако сте на хронична диета и сте спазвали диети от години, без съмнение сте развили някои нездравословни диетични навици. Много диети постигат резултати в отслабването, само за да се окажат по-тежки, отколкото в началото. Навиците и връзката с храните (особено ако се смятат за неприятни) често причиняват проблеми.
Нека да разгледаме как интуитивното хранене може да ви помогне да се освободите от диетичната култура и вашите нездравословни навици.

Нездравословни диетични навици, от които трябва да се откажете сега

С годините може да сте развили навици, които вероятно не сте осъзнавали, че са вредни за вашето здраве. Вие просто щастливо спазвахте правилата на диетата, за да получите резултатите, на които се надявахте. Ето някои от тези лоши навици.👇🏼
✅ Недостатъчно хранене – ако не се храните достатъчно, нямаше да получавате достатъчно здравословна храна всеки ден.
✅ Преяждане – Консумиране на твърде много от определен вид храна и липса на разнообразна питателна храна.
✅ Прекомерни упражнения – Ако не се наслаждавате на рутинните си упражнения, може да се окаже, че изобщо не спортувате.
Нездравословните диетични навици могат да доведат до лошо хранене, карайки ви да се чувствате стресирани и без енергия. Ако те продължат в дългосрочен план, можете да развиете здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, затлъстяване, висок холестерол, сърдечни заболявания и депресия и в крайна сметка може да доведе до хранително разстройство.

Как интуитивното хранене може да помогне

Когато диетична програма не работи за вас, може да се почувствате зле и да мислите негативно за себе си. Може да се възприемате като провал, но вината не е ваша. Интуитивното хранене ще ви помогне да се освободите от чувството, че трябва да следвате строги правила на всяка диета и ще ви помогне да видите себе си и тялото си по различен начин. Ще се научите да слушате тялото си, а не най-новата модна диета

Ето как може да ви помогне 👇🏼

Интуитивното хранене ви позволява да слушате тялото си

Тялото изпраща сигнали, когато сте гладни и сити, и вие трябва да уважавате тези вътрешни сигнали, за да поемете контрол върху хранителните си навици. Когато слушате тялото си, можете да ядете храната, от която се нуждаете, и да се чувствате по-скоро удовлетворени, отколкото лишени.
Разбира се, не е толкова лесно, колкото звучи, не можете просто да отидете и да изядете всичко пред очите си, тъй като това ще ви накара да се наситите. Въпреки това, с практиката, вие ще бъдете в синхрон със сигналите на тялото си и ще знаете кога да ядете и кога да спрете.

Интуитивното хранене ви учи на умереност

Когато сте на диета, защо понякога преяждате? Това е така, защото често се чувствате лишени от това, което ви е позволено да ядете и което наистина искате да ядете. Така че, когато имате шанс да ги изядете, чувствате, че трябва да ядете колкото можете повече, защото кой знае кога ще можете да ги ядете отново! Може да е последният ви шанс!
С интуитивното хранене се научавате да ядете умерено и със задоволство. Позволено ви е да ядете каквато храна пожелаете, но научавате лимита си.
В началото може да прекалявате, ако все още сте затворени в културата на хранене. С течение на времето тялото ви ще загуби привлекателността да търси тези някога забранени храни, защото те вече няма да бъдат забранени.

Интуитивното хранене ви помага да управлявате по-добре стреса си

Диетата може да бъде стресираща! За съжаление, може да сте развили навик да ядете емоционално или да се обръщате към храна, когато сте имали лош ден. Възможно е също така да се лишавате от храна, когато преминавате през изпитание.
Интуитивното хранене ви учи да намирате други начини да се справяте с емоциите си, далеч от килера или да ядете храна по начин, който ви помага. Храната не трябва да бъде единственият ви метод за справяне. Ще научите други начини за справяне със стреса.

Интуитивното хранене ви позволява да уважавате тялото си

Натрупахте ли още един килограм? Загубихте се малко? Няма проблем. Интуитивното хранене не означава отслабване. Ще спечелите или загубите в зависимост от това от какво се нуждае тялото ви, така че не се чувствайте зле от това, което виждате на кантара. Ако е необходимо, изхвърлете го!
Интуитивното хранене ви учи да уважавате тялото си и да избягвате да се срамувате или да се обвинявате за „провала“ в диетата си. Вместо това трябва да приемете, че телата идват във всякакви форми и размери. Няма перфектен размер или форма, които да постигнете, дори ако кориците на списанията се опитват да ви кажат друго. Така си правят парите.
Така че не е нужно да тренирате, докато не умрете на пода. Трябва да движите тялото си само защото това ви кара да се чувствате добре, а не защото правилото казва, че трябва да спортувате X на брой часа на ден, за да свалите X на брой килограми. Най-добрият начин да се упражнявате е да отидете на разходка на слънце, ако и когато можете.

В обобщение

Диетичната култура може да ви е довела до нездравословни диетични навици, които трябва да замените с добри, ако искате да сте по-здрави. Интуитивното хранене е недиетичен подход, който ви помага да се свържете с вътрешните си знаци, като ви насърчава да се откажете от всички лоши навици и да се храните здравословно. Когато разберете тялото си по-добре, можете да направите по-добър и по-здравословен избор на храна.

  • За да научите повече по темата за обучение в сферата, моля кликнете ТУК
  • За лично засегнати от хранително нарушение (ХН)/ проблемно хранене : ТУК!
  • За професионално заинтересованите по темата за ХН или ако сте студенти: ТУК
  • За родители или близки на засегнати от хранителни нарушения: ТУК!

За да не пропускате публикациите ни, харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Интуитивното хранене може да помогне да се отървете от нездравословните диетични навици