You are currently viewing Интуитивното хранене не означава загуба на тегло

Не се заблуждавайте, интуитивното хранене не означава загуба на тегло. Интуитивното хранене е недиетичен подход към храненето, предназначен да помогне на хората да се възстановят от хроничната диета. Със сигурност може да сте уморени от всички диетични програми, обещаващи, че ще отслабнете след две седмици, или може би сте отслабнали, само за да се върнете след известно време към същото тегло.
Ако това е причината да търсите нов начин да управлявате теглото си или да намерите отговор защо повечето диети не работят за вас, това е страхотно. Интуитивното хранене също има за цел да ви помогне да изградите по-здравословна връзка с храната, като се свържете с вътрешните сигнали на тялото си, а не с външните диетични правила.

Какво се случва с интуитивното хранене?

Ако трябва да сме честни, вероятно искате да опитате интуитивно хранене, защото все пак искате да свалите тези нежелани килограми. Е, може да се случи.
Не става въпрос обаче за загуба на тегло, защото може също да наддадете на тегло или да останете в текущия си размер. Ето защо е важно да си зададете правилните очаквания от самото начало. Ако не го направите, може да се разочаровате, ако продължите да се претегляте и не видите промяната, която искате чрез кантара.
Напомнете си, че интуитивното хранене е свързано със следното:
✅Оценяване на тялото ви, независимо дали сте слаби или пухкави.
✅Прием на по-питателна храна.
✅Да се наслаждавате на храната, която ядете, без да се чувствате виновни след това.
✅Да се мотивирате повече да движите тялото си и да се наслаждавате на всяка физическа активност, която правите, вместо да се страхувате от упражнения, които не искате да правите.
✅Избягване на преяждане.
✅Подобряване на вашето здраве и благополучие.

Често срещани погрешни схващания за интуитивното хранене

Ако сте научили за интуитивното хранене от социалните медии, има вероятност да имате съкратена версия на определението за това какво всъщност е то. Има често срещани митове, с които може да сте се сблъсквали.

👉🏻 Мит № 1 – Това е диета за глад или пълнота

Не е. Това е нещо повече от това да разпознавате кога сте гладни и да спрете да ядете, когато сте сити. Вместо това, вие свиквате все повече с това, когато станете прекалено гладни или прекалено сити и се учите от тези ситуации, без да се чувствате виновни или засрамени.

👉🏻 Мит № 2 – Става въпрос за яденето на всички „забранени“ храни, когато пожелаете

Първоначално може да ви се стори, че просто ще ядете сладолед или шоколадови бонбони, когато интуицията ви сигнализира за храна. Това се случва, ако сте се лишили от много „забранени“ храни по време на диетичните дни. Но в крайна сметка тази ограничена храна ще стане по-нормална и по-малко идеализирана.

👉🏻 Мит № 3 – Това е просто модна диета

Голяма част от объркването около интуитивното хранене се дължи на термина „подход без диета“, който често се възприема като модна диета. Интуитивното хранене е свързано с промени в здравословния начин на живот за общо здраве, управление на хронични заболявания и подобрена енергия. „Недиетичният подход“ включва и осъзнато хранене.

Какво е зададено тегло?

Защо интуитивното хранене не е свързано със загуба на тегло, се дължи на вашето зададено тегло. Това е точката на тегло, която тялото ви иска да бъде, за да функционира оптимално.
Въз основа на теорията за зададеното тегло, ако уважавате интуицията си за хранене, тялото ви ще се върне към зададеното тегло, където ще се чувствате най-добре физически и психически.
Става въпрос за изоставяне на правилата за хранене, гладуване или чувство на лишеност от храната, която искате да ядете, и принуждаване да се упражнявате прекомерно.
Следователно може да забележите известно наддаване на тегло през първите дни на вашето интуитивно хранене, но в дългосрочен план можете да отслабнете като цяло.

Защо загубата на тегло не трябва да бъде вашата цел в интуитивното хранене?

Загубата на тегло не трябва да бъде вашата крайна цел за практикуване на интуитивно хранене. По принцип всичко, което е насочено към резултати от загуба на тегло, е форма на диета, така че проваля целта да практикувате принципите на интуитивното хранене, ако това е крайната ви цел.
Интуитивното хранене ви позволява да следвате интуицията на тялото си какво искате да ядете и кога сте се нахранили достатъчно. Ако сте били на диета хронично, интуитивното хранене е вашият план за възстановяване.
Ето защо, ако възнамерявате да използвате интуитивно хранене, за да отслабнете, не трябва да го правите. Трябва да следвате всички принципи на интуитивното хранене. Не можете просто да изберете един или два принципа и да го наречете интуитивно хранене.

В обобщение

Интуитивното хранене не е свързано със загуба на тегло и ако това е основната ви цел да опитате този „подход без диета“, повече от вероятно ще се подготвите за разочарование. Може да не получите резултатите, които искате. Интуитивното хранене означава да се освободите от диетичните правила и вместо това да приемате сигнали от тялото си.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Интуитивното хранене не означава загуба на тегло