You are currently viewing Интуитивно хранене при възстановяване от хранителни разстройства

Години на диета и отслабване само за да качите отново тегло малко след това, могат да причинят хранителни разстройства или нередовно и нездравословно хранително поведение. Ако се опитвате да се възстановите от хранително разстройство или се нуждаете от помощ с лоши хронични диетични навици, интуитивното хранене може да помогне в процеса.
Интуитивното хранене ще ви помогне да се научите да разпознавате кога сте гладни, кога сте сити, избора на храна, удовлетворението от храната и др.
Важно е да разберете, че това не е просто още един диетичен подход. Не става въпрос за загуба или наддаване на тегло, дори не е строга промяна в начина на живот. Вместо да следва правила, подобни на типичната диетична култура, интуитивното хранене е гъвкав процес. Става въпрос повече за това да влезете в хармония с вашето тяло и неговите вътрешни сигнали.
Всъщност ще научите за себе си и тялото си.

Как интуитивното хранене помага за възстановяването от хранително разстройство?

Хранителните разстройства ви карат да загубите връзка с естествените сигнали на тялото ви за това кога да ядете, кога сте сити, каква храна обичате да ядете и т.н. Интуитивното хранене обикновено става полезно в по-късния етап от вашия план за възстановяване.
Първо, вашият диетолог ще работи с вас. Лечението включва структуриран план за хранене, който включва хранения по график и подходящи хранителни добавки. Това е важно, за да се възстанови тялото, да се подхрани с правилно хранене и да се установи нормален и последователен режим на хранене.
След това, когато теглото ви е възстановено до здравословно ниво и вече не изпитвате нужда от преяждане, пречистване или чувство за вина за храната, може да се въведе интуитивно хранене. В този момент бихте възстановили и някои от вътрешните си сигнали за чувство на глад и ситост.
Как интуитивното хранене помага за преодоляване на хранително разстройство се върти около ключовите принципи на тази практика, разработени от Евелин Трибол и Елиз Реш. Нека да разгледаме всеки принцип и как той помага за възстановяването на човек.

Принцип 1 – Отхвърлете манталитета на диетата

Диетичната култура ви учи да ограничавате приема на храна. Този принцип ви помага да разберете защо хранителните ограничения и диетата не са устойчиви.

Принцип 2 – Уважавайте глада си

Вие и вашият диетолог ще определите последователни интервали на хранене, но ще се научите да разпознавате глада като здравословен знак, от който се нуждаете, за да нахраните тялото си с енергия и здраве. Не е нещо, от което да се страхувате или да се гордеете.

Принцип 3 – Помирете се с храната

Можете да ядете всякакъв вид храна, която искате и да ви харесва. В ранния етап на вашето лечение вашият диетолог ще определи препоръчителните порции.

Принцип 4 – Предизвикайте хранителната полиция

Трябва да се откажете от фалшивите си вярвания и преценки за храната. Не се чувствайте виновни за избора си на храна, който трябва да разширите и да експериментирате.

Принцип 5 – Уважавайте своята ситост

Това е доста трудна част от възстановяването на хранително разстройство. Като част от вашето лечение може да се наложи да ядете повече, но това понякога може да ви накара да се почувствате прекалено сити и да се чувствате неудобно. В началото трябва да се храните внимателно и да отбелязвате как се чувствате. Разпознайте какво е усещането да сте сити, но не и подути и препълнени.

Принцип 6 – Открийте фактора за удовлетворение

Яжте храни, които ви карат да се чувствате щастливи, особено тези, които сте жадували, но може би сте пренебрегнали, когато сте били на диета или сте гладували. Когато се чувствате по-доволни и удовлетворени по положителен начин, умът и тялото ви се чувстват по-добре.

Принцип 7 – Справете се с емоциите си

Научете се да намирате начини да се справяте с емоциите си, без да използвате храна за корекция или да ограничавате храната си. Може да се наложи да работите в тясно сътрудничество с вашия терапевт по различни начини за управление на емоциите си.

Принцип 8 – Уважавайте тялото си

Много хора, страдащи от хранително разстройство, имат изкривен образ на тялото, което може да ги е накарало да развият хранително разстройство на първо място. Ако го направите, трябва да работите върху приемането и любовта на тялото си, да се откажете от всякакви преценки и просто да обърнете внимание на това, което се случва във вашето физическо тяло.

Принцип 9 – Упражнявайте се и усетете разликата

Научете се да спортувате умерено или да правите достатъчно физически движения, които ви харесват всеки ден, вместо да прекалявате с упражненията. Раздвижете тялото си и забележете как се чувствате след това. Всички ние се нуждаем от някаква форма на физическа активност за нашето здраве.

Принцип 10 – Почитайте здравето си с правилно хранене

Следвайте плановете си за хранене по време на лечението, което може да помогне за подхранването на тялото ви чрез правилно хранене. Всеки тип хранително разстройство лишава тялото от точните количества хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да функционира оптимално.

В обобщение

Ако имате хранително разстройство и са ви казали, че интуитивното хранене може да не работи за вас в ранните етапи на вашето възстановяване, не се обезсърчавайте. В повечето случаи е необходим етап на интервенция, преди да можете да преминете към дългосрочно възстановяване. Не забравяйте, че интуитивното хранене е по-скоро пътуване, отколкото крайна дестинация.

  • За да научите повече по темата за обучение в сферата, моля кликнете ТУК
  • За лично засегнати от хранително нарушение (ХН)/ проблемно хранене : ТУК!
  • За професионално заинтересованите по темата за ХН или ако сте студенти: ТУК
  • За родители или близки на засегнати от хранителни нарушения: ТУК!

Последвайте ни и на ФБ: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Интуитивно хранене при възстановяване от хранителни разстройства