You are currently viewing ЙОГА – ПРИНЦИПИ И ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ОТ ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ

ЙОГА – ПРИНЦИПИ И ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ОТ ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ

Хранителното нарушение може да служи за разсейване от нежелани чувства, неприятни преживявания и източници на стрес. Хранителните нарушения създават прекъсната или силно нарушена връзка между ума и тялото. Когато някой страда от хранително разстройство, нуждите на тялото често са игнорирани до крайност и прекъснатата връзка с неприятните усещания може да се проявява в различни маладаптивни механизми за справяне.

Тези механизми могат да бъдат опасни както за тялото, така и за ума. За да живеете по начин, който подпомага възстановяването, трябва да се научите да се справяте с мисловните модели, източниците на стрес в живота, нежеланите чувства, преживявания и спомени по здравословен начин. Подобреното разбиране на собствените мисловни модели, на езика на тялото и механизмите за справяне, както и повишената осъзнатост на наличието на мисли, нарушена регулация или позиви, свързани с хранителното нарушение, са ключови за успешното възстановяване.

Тази вътрешна осъзнатост може да бъде много полезна при използването на едно или повече позитивни умения за справяне с предизвикателствата в живота, както и  за отлагане, намаляване и дори предотвратяване на поведението или симптомите, свързани с хранителното разстройство. Няма „един правилен начин“ да се възстановите от хранително нарушение. Те са многопластови, неправолинейни и сложни и могат да се променят.

Много подходи могат да бъдат изпробвани, за да се ускори и поддържа възстановяването. Мултидисциплинарен подход, със специалисти – психотерапия, терапия, осъществена от диетолог и медицинско наблюдение се препоръчва, но  може да се окаже и недостатъчна. Свързването със собственото тяло и усещанията в него може да бъде полезно. В постигането на това може да помогне терапевтичната йога.

ОПИТЪТ НА АВТОРИТЕ С ЙОГА И ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА

Може би е полезно да разберете повече за перспективата и опита на автора, особено с йога, преди да се впуснем в дискусията за връзката между йога и хранителните нарушения. Лиза Диерс е лицензиран диетолог, който специализира в лечение на хранителни нарушения от 15 години. През над 10 от тези 15 години тя е едновременно лицензиран йога инструктор, диетолог и работи със страдащи от хранителни разстройства клиенти в различни стадии на възстановяване и на различни нива на грижа (както с хоспитализирани пациенти, така и с такива, подложени на извънболнично лечение). Тя изиграва ключова роля в успешното включване на йога в програма за лечение на хранителни нарушения, когато през 2017 г. включва 115 ежеседмични курса по йога, провеждани в 4 щата в САЩ. Към днешна дата Лиса е изпълнила над две от четири години обучение като Винийога терапевт по метода на  Sri Krishnamacharya и T.K.V. Desikachar. Тя е създала йога интервенции за научни изследвания, които искат да проучат потенциалните ползи от йогата за лечение на хранителни разстройства, и е водила хиляди терапевтични йога часове, стотици индивидуални сесии и множество тренинги за страдащите от хранителни нарушения или желаещите да им помогнат. Сегашната ѝ роля включва продължаване на досегашната работа в тази насока, комбиниране на йога и диетология за успешно възстановяване, водене на тренинги, писане, научно-изследователска дейност и частна практика.

Чрез собствената си практика тя осъзнава потенциала на йогата за завръщането вътре в собственото тяло по позитивен начин и за осъществяване на по-силна връзка със себе си за регулиране на емоциите си.

       Даян Нюмарк-Щайнер също е обучен диетолог и йога инструктор. Към настоящия момент работи основно като учен в областта на храненето и проблемите с теглото сред младите хора, като се фокусира върху разбирането и адресирането на рисковите и защитните фактори в течение на живота за превенция на тези проблеми.

Тези наблюдения заедно с различни коментари, направени от нейните йога инструктори, разпалват любопитството ѝ относно потенциала на йогата да помогне в областта на хранителните нарушения, особено по отношение на тяхната превенция.

Тя започва да чете подробно за йогата, да практикува по-редовно, преминава обучение за йога инструктор (500 часа), преподавава йога в център за лечение на хранителни нарушения (с Лиса) и поема по пътя на проучването на връзката между йогата и представата за собственото тяло, хранителните разстройства и поведение, физическата активност и теглото.

За да научите повече по темата, моля кликнете ТУК

За лично засегнати или лица с проблемно хранене: ТУК!

За професионално заинтересовани или ако сте студенти: ТУК! 

За родители или близки на засегнати от ХН: ТУК! 

Харесайте и последвайте ФБ страницата на УНИКАЛ: 👇https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

ЙОГА – ПРИНЦИПИ И ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ОТ ХРАНИТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ