You are currently viewing КАКВИ СА ОЧАКВАНИЯТА НА БЛИЗКИТЕ СЛЕД ЛЕЧЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ НА ЛЮБИМ ЧОВЕК?

Тази полезна статия разглежда какво може да се очаква да се случи след завършване на лечението на хранително разстройство от гледна точка на близките на пациентите. Животът с любим човек, който „ се е подложил на лечение на хранителното си разстройство може да бъде дълъг, предизвикателен процес с излишък от смесени емоции. “Фактът, че любимият ви човек успешно завършва лечението на хранителното си разстройство е огромно постижение към възстановяването,” но какво да кажем след лечението?” Ще „продължават ли да участват в нездравословно поведение на нарушено хранене? “ Трябва ли да участвате в последващото им обслужване?” Очакванията след терапията на близкия човек могат да бъдат трудни за определяне” и може да накара любимият човек да има също толкова опасения, колкото човекът, който се възстановява.

Ето шест неща, които трябва да имате предвид, след като ваш любим човек е приключил лечението.

1. Вашият любим човек може да се върне към хранителното си разстройство. Честотата на рецидивите може да бъде до 65 процента, в зависимост от вида на хранителното разстройство и неговата сериозност. Знайте, че „рецидивът може да се случи и може да бъде реалност за любимия човек, дори след успешно завършване на лечението.” Ако това се случи, не бива да се възприема като провал и „би трябвало непрекъснато да правите всичко възможно, за да помогнете на любимия човек да влезе отново във възстановяването.” Една стъпка, която можете да ползвате веднага е да попитате дали вашият любим човек има план за рецидив и последваща грижа –дали има план със списък на професионални контакти и ресурси в случай на рецидив.

2. Вашият любим човек все още ще трябва да посещава терапия. Това е ,,силно препоръчително” любимият ви човек да продължава да се вижда с терапевт и да се включва в поддържащи срещи с групи за хранителни разстройства. „Можете също заедно да присъствате на тези групи за поддръжка при хранителни нарушения като средство за насърчаване и образование.”

3. Имайте предвид всички признаци или симптоми, които предполагат неправилно хранене. ,,Вие трябва да наблюдавате любимия си човек и да коментирате всички действия или думи, които могат да ги подтикнат да участват във вредно поведение.” Ако ги видите да се впускат в нездравословно поведение, като нощно хранене, преяждане или прекомерни упражнения „това е важно да разгледате ситуацията по един спокоен начин и за да избегнете вина, започнете с това: „Аз съм загрижен за теб, защото виждам, че участваш в някакво притеснително поведение на нарушено хранене.“

4. Вашият любим човек може да се нуждае от известно време, за да се аклиматизира. Привикването към ежедневието „може да отнеме известно време и корекции, но е важно да не контролирате любимия човек с дневен график или строги навици.” Нека любимите ви хора сами да бъдат отговорни за своите процедури, за да могат да развиват здравословен самоконтрол.“

5. Внимавайте какво да НЕ казвате на любимия човек. Да научим какво да не казваме или да не правим е също толкова важно, колкото да знаем правилните неща, които да казваме или правим. „Избягвайте коментарите за тегло, форма на тялото и промени в тялото, независимо дали се отнася до загуба или наддаване на тегло.” Изявления като „Щастлив съм, че се грижиш по-добре за себе си“ са чудесен начин да покажете подкрепа. „Бъдете наясно със собствените си тегло и коментари за тялото“ и „избягвайте споменаването на финансовите разходи, свързани с лечението на хранителни разстройства.”  

6. Насърчете любимия си човек да участва в социални събирания, фокусирани върху храната. „Да можете да общувате на масата за вечеря, да присъствате на празнични партита и да прекарвате време в събирания, в които става въпрос за храна, е много важна част от успеха при възстановяване.” Само вероятно ще отнеме малко време, преди вашият любим човек да бъде напълно спокоен в такива ситуации.

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук –https://centerfordiscovery.com/blog/expectations-after-treatment-as-a-loved-one/

Ако сте заинтересовани професионално, лично или за близките си от темите за справяне с емоционално, преяждащо, рестриктивно хранене и хранителни нарушения, може да се включите в Обучение/ниво „Международно сертификационно онлайн обучение” към iaedp™

Международната асоциация за професионалисти в сферата на хранителни нарушения –  за да получавате най-новата, компетентна и специализирана информация за лечението на хранителните нарушения в световен мащаб. Вижте повече тук!

Искате ли да повишите мотивацията си за физическа активност, да чувствате енергия, прилив на сили, доброта, позитивизъм, взаимност и благодарност? Искате ли да имате здравословна връзка между ума, тялото и храненето си?

Искате ли да имате свобода в решенията си?

Научете как с нашите аудиопомощници за здраве в Категория:    ЕМОЦИИ И ЧУВСТВА

Мечтаете ли да се справите с проблемното заспиване, умората и безсънието; да лягате и да се будите по-рано и изпълнени с енергия и вътрешен мир; да се справяте по-лесно със стреса и да релаксирате?  Научете как: РЕЛАКС И СЪН

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:

ТУК!

На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.

ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК!

Отзиви на курсисти

КАКВИ СА ОЧАКВАНИЯТА НА БЛИЗКИТЕ СЛЕД ЛЕЧЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНО НАРУШЕНИЕ НА ЛЮБИМ ЧОВЕК?