You are currently viewing КАКВО Е БИОЛОГИЧНО ПОДХОДЯЩО ТЕГЛО?                BAW срещу IBW

КАКВО Е БИОЛОГИЧНО ПОДХОДЯЩО ТЕГЛО? BAW срещу IBW

В последните години учените предпочитат термина „биологично подходящо тегло” (BAW- Biologically Appropriate Weight), тъй като BAW взема под внимание множеството от фактори, свързани с размера и формата на индивида, въпреки че клиничната употреба на идеално телесно тегло (IBW – Ideal Body Weight) или очакваното телесно тегло (EBW – Еxpected Body Weight)  е широко разпространена.

Биологично подходящо тегло (BAW) е тегло, което лесно се поддържа без диета или други неподходящи хранителни и физически упражнения. BAW отразява предморбилното тегло, нормалната физическа и психологична функция, генетичното предразположение, етническата принадлежност, пола и фамилната история.

При децата и подрастващите, които се съобразяват с BAW, се поддържа нормален растеж и развитие, както и значително подобрение на натрапчивото хранене, формата на тялото и теглото.

Съобразяването с биологичното подходящо тегло при по-възрастни пациенти също се свързва с подобряване на отношението към храната, формата и теглото, нормалната менструация и овулацията се поддържат при жените, а при мъжете има стабилни нормални нива на тестостерон.

Ключът към възстановяването от хранително разстройство е разбирането и поддържането на биологично подходящо тегло (BAW).

ОСТАВЯНЕТО НА „ИДЕАЛНОТО“ ТЕЛЕСНО ТЕГЛО

Прочетете научната литература за хранителни разстройства – особено анорексия – и няма да можете да избегнете фразата „идеално телесно тегло”. Теглата се изразяват като “% IBW”. Лечението се измерва по отношение на това дали страдащите могат да се върнат 85%, 90% или 95%  от „идеалното телесно тегло”.

Идеалното телесно тегло е „идеално” само за един процент от населението, което се случва естествено и се променя постоянно. Теглото на жената може да варира с 2-4 килограма по време на менструалния цикъл. Теглото ни също може да варира според нашия статус на хидратация, време на годината и всякакви други причини. 

Точно за кой „идеал“говорим? Културни идеали? Здравни идеали? Изглежда, има доста широк спектър от телесни тегла, при които съществува някой – „идеален” за здравето?

Много професионалисти по ХН разбират как телата могат да бъдат здрави в много различни размери. Така че, ако няма да използваме „идеалните” телесни тегла, каква е алтернативата? Целеви тегла? Може би, но за юношите целите не са неподвижни. Вече трябва да изоставим тези идеали и цели и да се съсредоточим повече върху тегла, които са биологично подходящи за всеки пациент. Всяко лице ще има диапазон на теглото, който е биологично подходящ за него. Не става въпрос за идеали, преценки или цели или каквото и да било. Това е просто реалност.

Трябва да се откажем от идеята, че всички хора с анорексия ще имат тегла, които естествено са насочени към долния край на „нормалния” спектър на BMI. Трябва да престанем да приемем, че „не с наднормено тегло” означава, че дадено лице е с подходящо тегло за него. Трябва да сме наясно, че някои хора имат биологично подходящо тегло, които са дори над BMI 25. И това е добре.

В свят от 7 милиарда души няма „идеално“ телесно тегло. То варира. И колкото по-скоро приемем това, толкова по-добре ще бъдем всички.

ЗАЩО BMI /Body Mass Index/ или ИТМ /Индекс на Телесна Маса/ Е ПОГРЕШЕН НАЧИН ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ЗДРАВЕТО?

BMI първоначално е създаден, за да бъде използван за проучвания, които разглеждат популации, а не индивиди. Той не взема предвид състава на тялото или здравословното състояние.

Индексът на телесната маса се използва повече от 100 години, за да помогне на здравните специалисти да решат дали пациентът е с наднормено тегло или с недостатъчно тегло. Въпреки това BMI има някои важни недостатъци. Например той не измерва общото съдържание на мазнини или мускули и хидратацията на тялото.

BMI се определя, като се раздели теглото на човек в кг на височината в метри на квадрат.

Според повечето признати критерии по света:

●  BMI с 18.49 или по-малко означава, че човек е с наднормено тегло.

●  BMI от 18.5 до 24.99 означава, че има нормално тегло.

●  BMI от 25 до 29.99 се смята, че човек е с наднормено тегло.

●  BMI от 30 или повече означава, че индивидът е със затлъстяване.

Почти половината от хората с „по-големи тела”  или с „наднормено тегло” са здрави според други показатели, включително глюкоза, холестерол, триглицеридни нива, кръвно налягане – самите индикатори, които BMI трябва да предскаже.

Да не говорим, че почти една трета от хората със „здрави” BMI всъщност не са здрави по тези показатели. Много специалисти по хранене твърдят, че формулата води до объркване и дезинформация. По тази сметка ниските хора се убеждават, че те са по-слаби, отколкото са в действителност, а високите хора са накарани да мислят, че са по-затлъстели, отколкото са.

Мускули или мазнини?

Един от проблемите с BMI е, че той не прави разлика между мускулите и мазнините. Установено е, че мускулите тежат около 18% повече от мазнините и това още повече усложнява анализа и изводите за BMI.

●  Лице, което не спортува, с височина 1,83 метра и тегло 92 килограма, ще има BMI от 27.5.

●  Един олимпийски състезател с височина 1,83 метра и тегло 96 килограма, ще има BMI от 28.7.

●  Според сметката на ИТМ спортистът е с „по-наднормено тегло” от този, който не спортува.

Отделен е въпросът как изглеждат двамата мъже, как са разпределени мазнините в телата им, какъв соматотип притежават. Според терапевти по хранене BMI и теглото са недостатъчни показатели за здравето и телесния състав. Размерът на талията е по-добра мярка за това колко мазнини има в тялото, но най-правилното е да забравите за измерванията и да се фокусирате върху поведението.

Ерика Леон – диетолог, твърди: „Здравето във всякакъв размер е по-добра философия, тъй като вашето поведение е в полза на здравето, а не на теглото или размера”.  По-добре би било хората да се съсредоточат върху поведението на грижа за себе си – адекватен и качествен сън, редовни тренировки, редовни програми за хранене, хранене в съответствие с глада и ситостта и избор на храни, които осигуряват енергия и подходящите хранителни вещества. Съществуват и други предложения за оценка на това дали човек е с наднормено тегло, или не.

Обиколката на талията и съотношението между талията и височината

Съотношението между талията и височината може да бъде по-добър начин за оценка на кардиометаболния здравен риск.

Изследователите предлагат да се запази обиколката на талията до по-малко от половината от височината, за да се увеличи максимално здравето и продължителността на живота.

Лице с мазнини около корема има по-висок риск от сърдечни заболявания и метаболитни нарушения, тъй като мазнините засягат вътрешните органи, като черния дроб, сърцето и бъбреците. Мазнините около бедрата се смятат за по-малко рискови.

И последно – Какво е здравословно тегло?

Здравословното тегло е трудно да се определи точно. Факторите, които влияят върху здравословното тегло, включват: общо здраве, височина, съотношение между мускули и мазнини, костна плътност, тип тяло, пол, възраст.

Ето някои начини да разберете дали имате проблеми, дали правилно спортувате, живеете и дали имате правилното тегло за вас, които нямат нищо общо с вашия ИТМ.

1. Можете ли да запазите теглото си, без да се измъчвате?  Ако сте постоянно гладни, изтощени от физически упражнения или ядете до точката на дискомфорт, за да поддържате теглото си, вероятно не сте на точката на здравословното тегло за вас, без значение какво казват вашите графики за BMI.  

Хранителният и интуитивен консултант по хранене Джейми Лий изяснява това становище:

„Биологично подходящо тегло се постига, когато човек е в състояние лесно да запази теглото си, без да се занимава с неразрешено поведение, като същевременно се грижи за физическото и психическото си здраве.”

2. Ядете ли разнообразни храни? Различните храни имат различни хранителни вещества, така че ако сте на ограничителна диета, вероятно ви липсват много хранителни вещества, които биха ви помогнали. Нищо не е лошо в умереност, дори десертът. Така че, ако получавате хранителни съвети, които ви казват да елиминирате някоя хранителна група от вашата диета, бягайте в обратната посока. Всички храни могат да бъдат част от здравословното хранене, включително плодове и зеленчуци, както и забавни храни като сладкиши. Засега Средиземноморската диета е показала, че осигурява най-много ползи за здравето, но личните предпочитания също са важни за разглеждане при избора на вашата диета.

3. Мислите ли за храната през цялото време?  Нормално е да обичате определени храни, но да сте обсебени от хранене или от загуба на тегло може да се намесва в други аспекти на живота ви. Да не говорим, че мисленето за храната през цялото време може да бъде знак, че сте недохранени или че страда самочувствието ви.

4. Ядете ли по причини, различни от глада?   Понякога е добре да хапнете бисквитка, когато не сте толкова гладни, защото ще усетите добрия вкус на печено прясно от фурната или ще се включите в тортата за рожден ден, когато не ви се струва, че тялото ви се нуждае от нея. Но в по-голямата си част не трябва да ядете или да се лишавате от храна поради емоционални причини. Храната трябва да ви поддържа, а не да ви успокоява или да доказвате на някого колко сте „добър“. Интуитивното хранене се опира на идеята да се яде според глада и ситостта, както и да се изпитва удовлетворение от храната и храненето.

5. Чувствате ли се добре, когато се упражнявате? Упражненията ви карат да се чувствате бодри, позитивни и здрави или изтощени, отегчени или нервни? Ако не обичате да ходите в салона, това е добре!

Има много начини да се упражнявате, за да намерите такава физическа активност, на която по-скоро да се наслаждавате, отколкото да страдате от нея заради физическата си пригодност. Ако тренирате с цел да постигнете определена форма, може да имате нездравословна връзка с тренировката.

Повечето експерти препоръчват поне 150 минути на седмица за трениране, но идеалната продължителност ще бъде различна за различните хора. Нужно е да вземете под внимание как упражнението въздейства върху енергийните нива и настроението ви, за да определите точното време за вас.

6. Свързвате ли храната или теглото си с морала? Дори и да не мислите за храната си или теглото си като морален въпрос, може би сте приели някои асоциации между хранене и морал чрез диетокултурата, в която живеем? Например  някога да сте се чувствали манипулирани, за да си поръчате салата  вместо сандвич? Предполагали ли сте, че някой е водил по-малко активен начин на живот и затова е с прекомерно тегло? Здравословното взаимодействие с храната означава да я премахнете от всички тези асоциации и да ядете чисто въз основа на това, от което се нуждае тялото ви.

7. Чувствате ли се добре, когато се упражнявате? Упражненията ви карат да се чувствате бодри, позитивни и здрави или изтощени, отегчени или нервни? Ако не обичате да ходите в салона, това е добре! Има много начини да се упражнявате, за да намерите такава физическа активност, на която по-скоро да се наслаждавате, отколкото да страдате от нея заради физическата си пригодност. Ако тренирате с цел да постигнете определена форма, може да имате нездравословна връзка с тренировката. Повечето експерти препоръчват поне 150 минути на седмица за трениране, но идеалната продължителност ще бъде различна за различните хора. Нужно е да вземете под внимание как упражнението въздейства върху енергийните нива и настроението ви, за да определите точното време за вас.

8. Имате ли правила за храните? Ако наблюдавате начина, по който малките деца ядат, ще разберете важните неща, а не това, което препоръчват книгите или списанията. Когато правим диети или спазваме някакви правила за храната, ние се отдалечаваме от естествените знаци, които телата ни изпращат за това, кое е подходящо за нас в даден момент. Разбира се, рекламата и другите хора могат да повлияят на това, което ядем, но ако изгладим всички тези влияния и се свържем с телата си, интуитивно знаем от какво се нуждаем.

„Развиването на самоувереност по отношение на храненето и силата в тялото и ума често са по-големи предиктори на здравословното поведение, което води до подобряване на здравето”, казва Емили Фонсбек, специалист по храненето. Така че, ако искате да сте по-здрави, се концентрирайте върху хранителното си поведение, вместо върху мерките за идеално тегло.

Каним ви да се запознаете с идеята на Общността LOVED BODIES, създадена от основателката на УНИКАЛ д-р Елисавета Павлова. Този проект е изграден и функционира с помощта на добровoлни сътрудници   под ръководството на д-р Павлова, сама преминала през професионалния терапевтичен тренинг Body Positive през 2018г.   Вижте повече на: 

              LOVED BODIES Общност

Научете как да повишите мотивацията си да се храните спокойно, да подобрите представата за тялото си, как да се справите с емоционалното храненене, как да контролирате ежедневието си, как да се справяте по-лесно със стреса, как да постигнете вътрешен мир и да балансирате енергията си, с нашите Подсъзнателни албуми с утвърждения в Категория:  СОЦИАЛНИ УМЕНИЯ

Ние от Уникал Онлайн Институт ценим всеки член на общността ни.

Искаме да благодарим специално на Вас като Ви предложим да се възползвате от 20% отстъпка за нашите аудио помощници с кода 20% отстъпка/ 24 лв, който трябва да въведете, когато поръчвате един албум. Имате възможност също да спестите 54 лв. като поръчате едновременно 6 албума с кода: Пакет с 6 Mp3, който Ви позволява да получите пакет с 6 аудио албума с подсъзнателни утвърждения за 126 лв., вместо редовната цена от 180 лв.

Разгледайте и поръчайте подсъзнателни албуми от 6-те аспекта на линка:

Подсъзнателни аудио албуми с утвърждения

КАКВО Е БИОЛОГИЧНО ПОДХОДЯЩО ТЕГЛО? BAW срещу IBW