You are currently viewing КАКВО Е „ОБРАЗ НА ТЯЛОТО“ ?

Имате негативен или позитивен образ на тялото си? „Образът на тялото“ е как виждате себе си в огледалото или съзнанието си. Дали имате негативен или позитивен образ за тялото ви зависи от четири фактора:

1. Как виждате себе си

2. Как се чувствате според това как изглеждате

3. Вашите мисли и убеждения за вашето тяло

4. Вашите действия, свързани с това как изглеждате

Учените са открили, че образът на тялото започва да се формира, когато хората са млади и може да се променя с течение на времето. Психолози вярват, че негативният образ на тялото може да доведе до ниско самочувствие и депресия, докато позитивният води до високо самочувствие и позитивен дух.

Как виждате себе си

Хората виждат себе си, като се базират на памет, предположения и генерализации. Ако имате позитивен образ на тялото си, промените във външния ви вид могат да променят представата за тялото ви от позитивна към негативна. Ако се фокусирате върху това как сте изглеждали преди да имате белег, да качите тегло или преди косата ви да побелее, вашите спомени от това как сте изглеждали могат да причинят лош образ на тялото.

„Образът на тялото “ се базира на мнения и генерализации, които хората чуват и разбират с времето.

Често срещани мнения и генерализации в обществото днешно време включват:

• Блондинките се забавляват повече.

• Слабите хора са винаги здрави.

• Мускулите привличат другите хора повече от интелигентността.

Тези мнения и генерализации невинаги са валидни, но е лесно да им повярваме и да базираме представата за тялото си върху тези погрешни схващания.

Как се чувствате според начина, по който изглеждате

Вашата височина, килограми и фигура не са същите като вашата личност, характер и мисъл. Вие сте пълноценен човек, който е повече от това как изглежда външно. Базирайки своето виждане за тялото върху това как усещате, че изглеждате, може да доведе до негативeн образ за вашето тяло дори и да имате позитивна личност, характер и мисли.

Чрез обезценяване на вашите душевни и емоционални способности и единствено фокусиране върху това как изглеждате, може да изкривите образа за тялото ви по негативен начин.

Чувствате се по-комфортно в тялото си, когато спортувате, за да останете здрави, активни и продуктивни. Независимо от типа тяло, как се чувствате спрямо образа за тялото ви трябва да се основава на привилегиите, които тялото ви осигурява, а не на това как изглеждате. Можете да бъдете здрави и щастливи независимо какъв тип тяло имате.

Вашите мисли и убеждения за тялото ви

Хората често сравняват себе си с общественото мнение за това как един успешен човек  изглежда. Тези сравнения формират мислите и вярванията за тялото ни и могат да ни накарат да имаме или негативeн или позитивeн образ на тялото. Но това, което обществото намира за красиво, се променя и може да варира в различни държави, култури и в периоди от историята.

Рекламата, мнението на другите хора, културните норми могат да повлияят на мислите и виждането ни за това кое е красиво. Вашите мисли и вярвания създават стандарти за това какво възприемате като красиво.

Ако тялото ви не съответства на тези стандарти, то вие ще имате негативно виждане за него. Предизвикайте себе си да търсите други начини за разглеждане на красотата и приемане на себе си, независимо какви стандарти покривате.

Вашите действия, свързани с това как изглеждате

Част от образа на тялото ни е основан на нашите чувства, мисли и вярвания. Негативният образ за собственото ни тяло може да доведе до ниско самочувствие и приемане, че не заслужаваме да бъдем третиране добре. Хора с негативни виждания за тялото си често не се опитват да подобрят себе си, не градят или постигат целите си, защото техните чувства, мисли и вярвания изкривяват представите им.

Позитивният образ за тялото води до това да цениш себе си, независимо как изглеждаш. Високото самочувствие има ефект върху действията ви и така става по-вероятно да се грижите за себе си, за да продължите да се чувствате здрави и щастливи. Виждането за тялото ви също може да промени вашето мислене и действия в други аспекти на живота ви.

Ако имате негативен образ на тялото, има по-малка вероятност да вярвате във възможностите и уменията си. Когато мислите лошо за себе си, вие не се възползвате от шансовете в живота, които могат да помогнат да постигнете целите си.

Представата за собственото ви тяло обхваща вашите чувства, мисли и вярвания за това как изглеждате. Образът на тялото също засяга вашите действия към вас самите и в живота.

КАКВО Е „ОБРАЗ НА ТЯЛОТО“ ?