You are currently viewing КАКВО МИ СЕ ИСКА НЯКОЙ ДА БЕ КАЗАЛ НА РОДИТЕЛИТЕ МИ

от Изабела Сумсион

Когато за първи път се свързах с FEAST, мислех, че ще използвам тази възможност, за да напиша подробностите от моята осемгодишна битка с анорексията и орторексията. Но скоро осъзнах, че за съжаление вероятно сте чували повторенията на моята история отново и отново. Вместо това ще използвам следващите няколко параграфа, за да ви кажа това, което бих искала някой да беше казал на родителите ми и това може да означава, че битката на някой друг не продължава толкова дълго, колкото моята.
От личен опит мога да говоря само за анорексия, орторексия и булимия; но се надявам, че като цяло по-голямата част от това съдържание ще бъде приложимо за всички форми на хранителни разстройства.

СЕГА Е ВРЕМЕТО…

Чували ли сте някога фразата, че е по-добре да бъдем в безопасност, отколкото да съжаляваме? Когато става въпрос за хранителни разстройства, поговорката не може да бъде по-подходяща. Ако имате дете, което ви е дало причина да смятате, че може да има хранително разстройство, време е да вземете мерки. Не чакайте, докато загуби страшно много тегло, докато не стане толкова болно, че да няма съмнение. Ако се окаже, че грешите, можете да сте щастливи, но тъй като 1,25 милиона души в Обединеното кралство имат хранително разстройство, което засяга все по-млади хора, бих поела риска да греша. Защото, ако сте прав, бързото действие може да спести на някого години от живота му. Девет от десет пъти ще бъде агресивно отказано. Разстройството вероятно ще свърши много добра работа, за да ви убеди, че сте параноик, че е въпрос просто да станат малко по-здрави, те просто наистина обичат целина, ядат много в училище или каквото друго хранителното разстройство може да предизвика да ви отблъсне от тази идея.
Но ако няма нищо лошо, тогава няма какво да крием, нали? И няма да има причина да се страхувате да посетите професионалист. Идва момент, когато хранителното разстройство напълно е взело някого за заложник, хоспитализацията е единствената възможност и прозорецът за домашно лечение е затворен. Не е моментът да обмисляте – моля, не чакайте да стане твърде
късно.

ХРАНИТЕЛНОТО РАЗСТРОЙСТВО НЕ Е ВАШЕТО ДЕТЕ

Хранителните разстройства са сложни. Сякаш във връзката ви има трети, неканен човек, някой по средата. Дешифрирането какво говори хранителното разстройство и какво е вашето дете може да бъде трудно не само за вас, но и за страдащия! От самото начало е изключително важно да направите ясно разграничение и да знаете, че хранителното разстройство е отделна единица от вашето дете.
Хранителното разстройство използва гласовете ни, за да крещим, и телата ни, за да ритаме, но знайте, че хранителното разстройство е едно, а детето ви друго.
Това помага да се обяснят три важни концепции:

1.ДА БЪДЕТЕ ЛОШОТО ЧЕНГЕ
Когато става въпрос за храна, хранене, готвене, упражнения, планиране на хранене, броене на калории, претегляне (списъкът е дълъг) и всички неща, които разстройството иска да контролира, трябва да сте лошо ченге. Без преговори и компромиси. Всеки е гледал хитов филм, в който полицията „не преговаря с терориста“ в ситуация на заложник.
Е, в тази ситуация заложникът е вашето дете, хранителното разстройство е терористът и най-доброто, което можете да направите, колкото и да е трудно, е да останете силни, строги, непоколебими и да не преговаряте.
*Дума на мъдреците, за някои хора може да е полезно да им кажат, че „това е гласът на вашето хранително разстройство“, за някои хора това е най- разочароващото нещо в целия свят, усещането, че никой не слуша как се чувствате . Така че понякога да го мислите, но да не го казвате, е най-добрият начин на действие. Лично аз смятам, че фразата е по-полезна за родителя или полагащия грижи, отколкото за страдащия. Ако единственото, което е необходимо, за да се възстанови някой, е да говори за неговото хранително разстройство, нямаше да четете тази публикация днес.

2.БЪДЕТЕ ПОДОЗРИТЕЛНИ
Хранителните разстройства са хитри. Те са подли, манипулативни и нечестни. Не им се доверявайте. За съжаление, това означава, че не можете да се доверите на детето си, когато то абсолютно обещава, че е яло по-рано, няма да прави звездни скокове в стаята си, когато е само, че ще се придържа към плана си за хранене в училище и няма да хвърля обяда в кошчето. Няма битка, която е твърде малка, за да може анорексията да иска да спечели, нито постижение, което е твърде малко, за да се счита за триумф на разстройството. Спомням си, че в болницата моето
хранително разстройство ми каза, че най-доброто нещо, което мога да направя, е да скрия парчета храна между венците и устните си, под ноктите и в джобовете си. Казвайки ми, че съм спечелила, докато седях там с бузи, издути като хамстер, с мазни пръсти и джобове на халати, пълни с подгизнали люспи от трици… и това беше след като признах, че съм болна и убедих себе си и всички останали, че съм решена да оздравея. Това е важното при хранителните разстройства – дори ако отчаяно искате да сте по-добре и да имате нормален живот, вие сте толкова обхванати от разстройството, че може да отнеме пет разходки по влакчето за възстановяване/рецидив, преди най-накрая да можете да приемете това, че ще трябва да се откажете от всички хранителни разстройства. Така че, ако някой ви е казал, че иска да се подобри, оттук нататък не върви гладко и трябва да сте бдителни, за да можете да ги хванете, когато се провалят; и, колкото и тежко да
звучи, да ги изплашите обратно, когато се появи неизбежния рецидив.

3.БЪДЕТЕ ГОТОВИ ДА ВИ МРАЗЯТ
Хранителното разстройство НЯМА да се предаде без бой. Крясъци, викове, плач, казване на ужасни, ужасни неща, спъване на вина, молби… всеки трик в книгата ще бъде използван. Едно от най-големите ми съжаления до ден днешен е ужасният начин, по който анорексията ме накара да се отнасям към родителите си. Но всичко, което мога да кажа е, че доколкото е възможно, опитайте се да запомните, че това е хранителното разстройство, а не вашето дете. Ще бъде
трудно, но ако успеете да сте нащрек и да не позволите на думите да ви наранят, можете да останете силни, накрая ще си заслужава по отношение на пълното възстановяване. Защото, ако хранителното разстройство ви мрази, вие правите нещо правилно.
Когато става въпрос за тези трудни ситуации на конфронтация, може да бъде полезно да бъдете медицинската сестра, а не възпитателят. Ако работата ви беше да се грижите за пациент, щяхте да имате дистанция, а не емоционалната привързаност, която идва с това да сте родител. Може да бъде полезно да възприемете нагласата, че нещата, свързани с хранителните разстройства, се
съхраняват в кутия и не позволявате на нещата извън тази кутия да нахлуят в други части от живота ви и да навредят на взаимоотношенията ви. Бъдете единни.
Анорексията наложи разделение между мен и майка ми. Говорех само с баща ми, оставях само той да ми готви, а разстройството отблъсна майка ми. Връзката ми с майка ми отне повече време, за да се излекува, отколкото връзката ми с храната и тялото ми. Направете всичко по силите си това да не се случи. Представете силен обединен фронт срещу хранителното разстройство, една обединена армия е най-силната. Извън храненето, правете неща заедно, които подхранват връзката ви. Намерете неща, които обичате да правите заедно, които ви позволяват да се смеете, да се свързвате и да се обичате. Независимо дали това са кръстословици, пристрастяващ телевизионен сериал, пъзели, четене заедно, каквото и да било – намерете нещо, което да ви сближи, когато хранителното разстройство се опитва да ви раздели.

4.ТРЯБВА ДА СЕ СВЪРШИ РАБОТАТА
След много неуспешни опити за възстановяване, само за да бъда дръпната обратно, начинът, по който най-накрая се хранех свободно, беше да поема работата“ по хранене. Перфекционизмът и високите постижения са невероятно често срещани при страдащите от хранителни разстройства. Трябваше да обърна храненето от емоционалната сфера към скучна работа, която трябваше да бъде „постигната“ и отметната от списъка ми със задачи. Това е нещото при перфекционистите, ние обичаме списък със задачи.
Обикновено разстройството ще използва тази черта, за да тласне някого до ръба, но можете да използвате същата черта срещу хранителното разстройство. В началото на възстановяването храненето не беше за удоволствие. Беше скучна работа, която трябваше да се свърши, като домашна работа. Списъци със задачи, седмични планове, листове с цели, каквото работи, използвайте го.
Предписаният план за хранене с „лекарства“ от моя терапевт ми даде разрешение да ям и да се чувствам така, сякаш правя правилното нещо. Намерих това за наистина полезен подход за тласък на възстановяването ми. В каквато и форма да е най-лесно да се получи енергия, това се случва, стига да означаваше, че съм свършила работата. Понякога това означаваше 5 лъжици фъстъчено масло или смути, напълнено със смесени мазнини, важното е калориите да се приемат.
Това в никакъв случай не е устойчив начин на живот, но за мен беше ефективна начална стъпка за възстановяване на някои от уврежданията на тялото ми и хранене на мозъка ми, позволявайки ми да виждам нещата малко по-ясно и леко да разхлабя хватката на анорексията. Бавно, но сигурно, малко по малко, увеличих енергийния си прием, разнообразието на менюто си, теглото си и в
крайна сметка щастието си. След 7 години с контролирано хранително разстройство и 4 хоспитализации ми отне една година да отмятам тези задължения, дори когато бях изгубила надежда и чувствах това като най-трудното нещо на света, от първата ми среща с личния ми терапевт до където Сега съм.
Възстановено тегло, щастлива и любителка на храната!

Което води до последното ми нещо, което трябва да кажа. Никога, никога, никога,
НИКОГА не се отказвайте от надеждата.
Ако се борите или гледате как някой се бори, може да изглежда, че нещата никога няма да се променят, че сте потънали в кошмар и няма изход. Прекарах по- голямата част от тази последна година на възстановяване, съмнявайки се в себе си, чувствайки, че това, към което се стремях, е невъзможно и че ще остана завинаги в неопределеност (терапевтът и родителите ми могат да гарантират за безбройните пъти, когато им се обаждах плачейки и казвайки, че това е
невъзможно).
Сигурно сте чували това и преди – това не е гладко пътуване. Ще има неравности по пътищата, изкачвания и спускания и вероятно много повече спускания. Но никога не се задоволявайте с малко, никога не мислете, че това е добре, можем да оцелеем тук. Просто съществуването не означава живеене. А животът е това, за което си струва да се живее!
След 4 хоспитализации, 2 задържания поради психически атаки, принудително хранене и 14 различни психиатри, моят екип от специалисти за възрастни ме изписа, защото не видяха напредък, който да изисква допълнителна помощ. Моят психиатър ми каза, че все още ще бъда анорексичка и на 40. И моето изтощено семейство не можеше повече да ме предизвиква.
Но те не се отказаха. Баща ми се свърза с частен специалист по хранителни разстройства. С помощта на тази невероятна жена и много решителност от моя страна и от страна на семейството ми доказахме, че съмняващите се грешат.
Спечелихме. Трофеят? Пълно възстановяване и шанс да живея живота си пълноценно.
Необходими са сила, решителност, смелост, упорита работа, професионалисти, семейство и приятели. И вероятно това е най-трудното нещо, което някога ще трябва да направите, но мога да обещая с цялото си сърце, възстановяването си струва всяка сълза, спор и тежък ден.

Възможно е, ако семейството ми беше загубило надежда, ако терапевтът ми нямаше доверие, нямаше да пиша това днес. Искам да завърша това споделяне, за да мога да ям пица със семейството си и да се смея до болка в корема.
Оригинална статия: https://www.feast-ed.org/what-i-wish-someone-had-told-my- parents/

КАКВО МИ СЕ ИСКА НЯКОЙ ДА БЕ КАЗАЛ НА РОДИТЕЛИТЕ МИ