You are currently viewing КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕОРИЯТА SET POINT?

Диапазонът на теглото, който тялото трябва да изпълни най-добре.Когато се опитвате да отслабнете, тялото ще се бори, за да поддържа специфичния диапазон на теглото.

Тези, които искат да отслабнат или които страдат от хранителни разстройства, могат да имат проблеми с разбирането на Теорията на Set Point = Теорията на зададената точка.

В крайна сметка зададената точка е диапазонът на теглото, в който вашето тяло е програмирано да функционира най-добре.

Теорията на зададената точка казва, че тялото на човека ще се бори, за да поддържа този специфичен обхват на теглото. Всеки човек, мъж или жена, ще има определено тегло в един малък диапазон и точно както нямаме контрол над цвета на очите, цвета на косата или височината, нямаме контрол върху нашата зададена точка. Самият индивид е генетично определен да тежи в определен диапазон на теглото. Тази теория беше разработена за пръв път през 1982 г. от Гурин и Бенет, за да обясни защо повтарянето на диети от пациентите е неуспешно при дългосрочни диети за промяна на формата и теглото на тялото.

Зададените точки се различават за всеки човек. Учените вярват, че средният човек има определен диапазон от около 4,5 до 9 кг, което означава, че има диапазон, при който тялото поддържа стабилно тегло и ще устои на опитите да се промени това тегло. Всеки, който някога е опитвал диета, знае колко е трудно да се отслабва непрекъснато. Това е причината! Известното като „плато“ при отслабването обикновено е знак, че тялото се опитва да се бори, за да запази теглото си.

Хората са с различни височини, тегло на костите, хидратираност и затова за всеки ще има различно тегло на зададената точка. Когато отидете под определената точка на тялото си, метаболизмът и апетитът ви се приспособяват, за да се опита тялото да се върне в тази зададена точка. Метаболизмът ще се забави, за да се спести енергия. Тялото ще започне да усеща състояние на полуглад и ще се опита да използва малкото калории, които получава най-ефективно.

Тялото може да изисква повече сън; температурата на тялото ще спадне и много жени ще загубят менструалния си цикъл. Това обикновено се случва, когато теглото на жената стане твърде ниско. Цялата ѝ репродуктивна система ще престане да функционира, защото тялото ѝ не може безопасно да се справи с евентуална бременност. Като следствие, когато се загубят телесните мазнини, апетитът на човека, който губи тегло, ще се увеличи. Много хора, които спазват диета, също изпитват желание да се хранят. Това е така, защото тялото иска повече храна, отколкото е предвидено, за да функционира добре.

Точно както метаболизмът се забавя, когато стигнете до зададена точка, той ще се увеличи, ако я преминете. Тялото ще продължи да се опитва да се бори срещу натрупването на тегло, като увеличи общата метаболитна скорост и повиши температурата на тялото, за да помогне да изгори нежеланите калории.Теорията на зададената точка може да бъде както добра, така и лоша за диетолозите.

Няма тест, който да помогне на някого да определи естествената точка на теглото  на тялото си. За диетолозите е важно да приемат факта, че тялото трябва да бъде с определено тегло, за да спре цикъла на диета. Колкото повече някой се опитва да отиде под своята зададена точка, толкова по-упорито тялото ще се бори, за да запази естественото си тегло.

Човешкото тяло поддържа определен диапазон на теглото и функционира според сложна регулаторна мрежа. Ако теглото ви се промени, метаболизмът се ускорява или забавя, за да компенсира това и да се вмести в инидивидуалният за вас диапазон според Теорията на зададената точка.

Ако сте родители, учители, педагози, социолози и работите с деца, подрастващи или юноши и ако желаете да бъдете в помощ в посока на нормално хранене, можете да бъдете обучени онлайн в Обучение „Базово консултиранепри хранителни нарушения” – анорексия, булимия, безконтролно преяждане. 

Вижте повече тук!

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕОРИЯТА SET POINT?