You are currently viewing КАКВО ПРИЧИНЯВА НЕГАТИВНАТА ПРЕДСТАВА ЗА НАШЕТО ТЯЛО: ВЪТРЕШНИТЕ И ВЪНШНИТЕ СИЛИ

Доволни ли сте от това, което виждате, когато погледнете себе си в огледалото? Ако не сте, тогава не сте сами. Скорошни проучвания твърдят, че около девет от десет жени понастоящем страдат от проблеми с представата за тялото си.

Един от най-добрите начини да повдигнете самочувствието си и да харесате отражението, което виждате в огледалото е да разберете защо мнението ви за собственото ви тяло е ниско. Какво причинява негативната представа за тялото ви? Нека открием.

Социални мрежи и медийни публикации

Просто сърфирайки в социалните мрежи дори и за няколко минути на ден могат да бъдат вредни за това как възприемате себе си. Това отчасти е причинено от постоянния поток от медийно съдържание, което показва много слаби модели и знаменитости, и концепцията на придаване на това как вие „трябва“ да изглеждате.

Според The Florida House Experience, социалните мрежи и масовите медии ограничават видовете тела, на които сме изложени и следователно влияе на това с кого сравняваме себе си. Затова близо девет от десет жени са недоволни от външния си вид, когато сравняват себе си със снимки на други жени в социалните медии.

Основният проблем е че социалните медии всъщност не предлагат реален поглед над истинския свят. Значителен брой потребители би прекарали над 20 минути в правене на селфи и после допълнително време в оправяне на снимката и добавяне на филтри. Това означава, че много хора сравняват себе си физически, с изображения, които не са дори реални образи на истински хора.

Личност

Вътрешните сили също играят важна роля в това дали ще развиеш или не хранително разстройство, или негативна представа за тялото. Това означава, че личността ви ще помогне да определи как виждате себе си и количеството самочувствие, което имате независимо от външния ви вид.

Едно определено проучване, публикувано в the International Journal of Eating Disorders, заключва, че жените, които са с невротична или екстровертна личност, са по-склонни да имат хранително разстройство или негативна представа за тялото. Това означава, че бивайки в естествено неспокойно състояние и бивайки притеснен за това какво другите мислят за теб поражда рискове.

Това също се свежда до видовете напрежение на което се поставяте без да вземате предвид как другите ви виждат. Например, ако си перфекционист, който потръпва при факта, че може да бъде дори и малко неперфектен, вие може никога да не бъдете доволни от своето тегло или външен вид. Пренастройването на нагласата и начина на мислене вероятно би изисквало психологическа интервенция.

Влияние на връстници и семейство

Докато тормоза не изглежда да има същото влияние върху по-младата генерация, както някога е било преди десетилетия, връзката, която имате с връстниците ви все още играе роля в това как гледате на себе си. Сравнявайки себе си с връстниците си може да ви накара да се почувствате неуверени в своя външен вид. 

Това може да се прояви в няколко различни форми. Например вие можете да виждате, че повечето от връстниците ви са по-слаби от вас и се стремят да свалят тегло с цел да се „впишат“. Може също да получавате външен натиск от връстниците ви, внушавайки ви, че бихте изглеждали по-добре, ако свалите тегло (или чрез даване на съвети за отслабване).

И все пак напрежението също може да идва и от семейството ви. Дори и груби коментари за вашето тегло или вид на лицето от родителите ви може да бъде прието тежко в ранна възраст. Например родител, който пита малко момиче с наднормено тегло „Наистина ли трябва да ядеш това?“,  би започнало да има въздействие върху представата за тялото му.

Финални заключения

Негативната представа за тялото е изключително често срещана в Америка днешно време. Може да бъде причинена от вътрешни и външни фактори като вашите връстници, вашето семейство, вашата личност и медиите. Тъй като напрежението да изглеждаш по определен начин идва от млади хора от всички ъгли, не е изненадващо, че негативната представа за тялото тече неконтролируемо в по-младите общества.

КАКВО ПРИЧИНЯВА НЕГАТИВНАТА ПРЕДСТАВА ЗА НАШЕТО ТЯЛО: ВЪТРЕШНИТЕ И ВЪНШНИТЕ СИЛИ