You are currently viewing КАК ДА НАКАРАМЕ ГЛАСА НА ХРАНИТЕЛНОТО РАЗСТРОЙСТВО В ГЛАВАТА СИ ДА УТИХНЕ?

В тази поучителна статия д-р Стефани Уейт се занимава с концепцията на гласа на хранителното разстройство и предлага идеи как да спрете да се борите с този глас, а вместо това да се отделите от него. Нарушаването на храненето може да се чувства като „непрекъснато да водите война със себе си и ума си“, казва Уейт. Онези предизвикателни мисли, които изпитвате всеки ден? Това е гласът на вашето хранително разстройство. Дори и особено когато работите усилено за възстановяването, „този глас в главата ви продължава да ви напомня за вашия стар навик на нарушено хранене.” Вие искате да се доверите на тялото си и да се храните като нормално, но „гласът в главата ви просто няма да ви даде почивка.“

Добрата новина: „Не е нужно да вярвате на всички тези объркващи, страшни, завладяващи и безпокойни мисли.” „Когато се чувствате емоционално захлупени от гласа на хранителното си разстройство в главата си”, Уейт предлага да предприемете следните “четири действия, които да ви помогнат да се чувствате контролиращи при възстановяването си.“

1. Не забравяйте, че гласът на хранителното разстройство лъже. „Само защото гласът на разстройството ви запълва главата с всички негативни мисли за вас, вашето тяло и храната, която ядете, не означава, че те са истински”, казва тя.

2. Не е нужно да вярвате на всяка мисъл, която ви изскача в главата. Разбира се, гласът на разстройството на храненето може да се чувства така, сякаш говори истината, но имайте предвид, че мозъкът ви изкривява информацията. „Когато се борите да вярвате в храненето си и имате объркан глас в главата си, опитайте се да се запитате, полезно ли е това мислене?“ предлага Уейт.

3. Вие сте шефът на ума си, а не хранителното ви разстройство. Ако определите, че някоя мисъл не е полезна, можете да изберете да я отхвърлите – мислите, както и чувствата не са факти! “Чувствата са физиологичният отговор на тялото ви на мислите в главата ви“, обяснява Уейт. “Използвайте емоциите като информация, която да ви помогне да определите какво не е наред и да намерите решение да управлявате чувствата, а не мислите.”

4. Практикувайте да се отделите от гласа на хранителното разстройство. Разстройството на храненето е заболяване, което изкривява мисленето в ума ви. Когато това се случи, опитайте да практикувате дифузия на мислите: умение от терапията за приемане и обвързване, при която се отделяте от мисълта. Вместо да виждате мисълта като факт, вие я виждате като „просто изречение, плаващо през вашия ум.“

Ето петте стъпки на разпространение на мисълта:

1. Разглеждайте мислите си. Не ги съдете; просто ги наблюдавайте.

2. Не се привързвайте към мисълта. Само защото е там, не означава, че е вярна.

3. Мислите идват и си отиват. Точно толкова лесно, колкото мисълта влиза в съзнанието ви, може и да си тръгне“, казва Уейт.

4. Запитайте се, полезна ли е тази мисъл? Вероятно не е така. Затова я проследете, като се запитате: Каква  друга по-полезна мисъл мога да имам?

5. Как е възможно по-полезната мисъл да се сбъдне? Потърсете доказателства. Тя добавя: „Има ли нещо, което можете да направите, за да помогнете на по-полезната мисъл?“

„Когато имате хранително разстройство, мозъкът ви изкривява информацията и я усуква“, обяснява Уейт, така че задържането на тези мисли ще ви „държи във война с вашия ум.” Вместо да се борите с мозъка си, “практикувайте да се отделяте от мислите си.”

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук:

https://www.edcatalogue.com/silence-ed-voice-head

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:

ТУК!

На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.

ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК!

Отзиви на курсисти

КАК ДА НАКАРАМЕ ГЛАСА НА ХРАНИТЕЛНОТО РАЗСТРОЙСТВО В ГЛАВАТА СИ ДА УТИХНЕ?