You are currently viewing Как да преживеем Коледните и Новогодишни празници с хранително разстройство

„Коледа е най-прекрасното време на годината“, както гласи добре познатата песен. Така ли е? За много хора това е изключително стресиращ период дори в най-добрите години. Това може да важи още повече за хората, които се борят с психичен проблем, особено тези, които се борят с хранителни разстройства. Често има очакване, че всичко ще бъде перфектно и че всички проблеми, с които се борим през останалата част от годината, магически ще изчезнат. Това може да бъде толкова стресиращо, че в крайна сметка да превърне Коледа в обезсърчително и неприятно време от годината. Ще споделим някои съвети как да преживеете празниците, когато се борите с хранително разстройство.

Да живееш с хранително разстройство е трудно, но може да стане много по-трудно по време на празничния период, когато угаждането се насърчава най-много в обществото. Има голям фокус върху храната и може да бъде предизвикателство за вас да се опитате да се справите с мислите си по това време.
Тези, които се борят с хранителни разстройства като анорексия, булимия, преяждане и други специфични хранителни разстройства, често могат да забележат увеличаване на нездравословното си поведение, като ограничаване на приема на храна, преяждане, прочистване и повишени упражнения за справяне с трудните мисли и емоции, които възникват.

Ето няколко съвета как да преживеете празничния сезон с хранително разстройство:

1.Общувайте.

Хранителните разстройства често са много потайни. Това работи, за да обслужва хранителното разстройство – води до чувство на самота, изолация и понякога отбранителна позиция към семейството и приятелите. Това може да доведе до използване на поведение или ритуали за справяне с хранителното нарушение, което само ще засили нагласата за хранително разстройство.
Един от най-важните фактори за възстановяването е да бъдете открити със семейството и приятелите си – да им казвате кога изпитвате затруднения и какво би го направило по-лесно. Дори дребни неща, като да знаете в колко часа е храната и да имате опции да си сервирате, ще ви карат да се чувствате по-малко тревожни.
Друг голям тригер са коментарите на хората, дори нещо като „Изглеждаш добре“ може да задейства и да ви накара да се усъмните в усилията си. Въпреки че тези коментари идват от добри намерения, когато се възстановявате, не можете да разпознаете това понякога. Помолете вашите близки членове на семейството и приятели да се въздържат от коментари за това как изглеждате или какво ядете и кажете на другите, че това не е полезно за вас.

2.Разсейване

Храната и напитките са голяма част от Коледа, но те не са единствените елементи. Какво друго можете да направите, за да отстраните фокуса?
Разговор със семейството или приятели – което сега е направено по-достъпно чрез социални медии и видео разговори.
Прекарването на време с домашни любимци също може да бъде изключително полезно. Или да отидете на семейна разходка или да играете игри заедно. Заниманието, което очаквате с нетърпение след хранене, е добър начин да премахнете част от безпокойството си от храната.
Може би планирайте предварително с тези, с които прекарвате времето си, какво може да се прави – дори създаването на списък с филми, телевизионни предавания или музика може да е добро начало!

3. „Не всичко, което мислим, е вярно“ – предизвикайте тези негативни мисли!

Независимо от това, което може да каже гласът на хранителното нарушение – няма да загубите контрол. Чувствате се ужасени от възможността да загубите контрол – или контролът да ви бъде отнет. Това е напълно неоснователно и всъщност хранителното нарушение ви прави безсилен и така вие не можете да се насладите на простите удоволствия по Коледа.
Идеята за „контрол“ е начин хранителното разстройство да ви манипулира. Няма абсолютно никакво доказателство, че ще наддадете на тегло или ще преядете, след като ядете нещо, което ви харесва. Гласът на хранителното нарушение ще се опита да ви убеди в противното, но вие вярвайте, че няма да си спомняте колко калории сте консумирали или колко упражнения сте правили на Коледа след 5 години, но ще си спомняте спомените, които сте създали. Колкото повече слушате гласа на хранителното си разстройство, толкова повече го поддържате.

4.Бъдете добри към себе си.

Имате право и заслужавате да се забавлявате, дори ако се борите с хранително разстройство по време на празничния сезон.
Дайте приоритет на собствените си грижи през това време. Определете вашите собствени очаквания и ако трябва да отделите време за това, тогава го направете и не отлагайте. Придържайте се към позитивните методи за справяне, които вече сте установили. Например, използвайте музика, осъзнатост, техники за заземяване или нещо, което ви помага да се върнете в настоящия момент.
Не забравяйте, че е нормално да сте потиснати или разтревожени на Коледа. Не позволявайте на задължението да сте щастливи да провали напредъка ви.

5. Получете подкрепа

Нещата може да са трудни и е добре да се борите, но не сте сами. Добре е да помолите някой наоколо за поддръжка или да се свържете с линия за помощ. Ще има благотворителни организации за психично здраве, които ще предоставят подкрепа през този период. Може да се запишете за сесия с консултант скоро след Коледа, понякога знанието, че имате защитено пространство за обработка на всичко след това, може да ви помогне да преминете през това време.

6. Забавлявайте се

И накрая, не забравяйте да се забавлявате! Говорете, смейте се и се шегувайте със семейството и приятелите си. Присъствайте (и се наслаждавайте на отварянето на подаръците!) Пейте и танцувайте на коледната музика! Гледайте любимия си филм отново (и отново).
Спомените са тези, които се броят, а не калориите!

Весели Коледни и Новогодишни празници!

Как да преживеем Коледните и Новогодишни празници с хранително разстройство