You are currently viewing Как да преживеем празниците по време на възстановяване от хранително разстройство

Ваканционният сезон може да означава високи нива на стрес и безпокойство, особено за тези в процес на възстановяване, които се борят с хранителни разстройства и неправилно хранене. Необходима е известна подготовка, но с малко планиране и подкрепа празниците не е нужно да преминат обезсърчително. Като предизвиквате себе си и непрекъснато работите за поддържане на възстановяването си, вие правите нещо, което изисква невероятна сила и смелост.

Съвети, които ще ви помогнат да се насладите на празниците:

 • Спазвайте уговорените си срещи – това винаги е добро правило. Около празниците е изкушаващо да отмените „неудобен“ час за хранене или да пропуснете седмичната терапия. Опитайте се да запомните, че по време на трудни или стресови моменти това е най-добрата възможност да се запасите с подкрепата, която имате, вместо да се откъсвате от нормалната си терапевтична рутина. Ако останете без подкрепата, с която сте свикнали, това може да направи празниците още по-стресиращи.
 • Планирайте предварително и визуализирайте ваканцията, която искате – ако планирате посещение с приятели и семейство, обмислете го предварително, за да избегнете допълнителен стрес и безпокойство. Преди да стигнете до местоназначението си или преди да пристигнат гостите ви, прекарайте известно време, визуализирайки деня по положителен начин и си представете как се справяте със стреса и храната по спокоен и здравословен начин. Много по-лесно е да преминете през реалната ситуация, ако вече сте се „видели“ как успявате.
 • Направете списък – запишете нещата, които трябва да подготвите за този празничен сезон. Да свършите нещата предварително и да имате списък, за да не забравите нищо, може да ви спести много ненужен стрес.
 • Яжте редовно и следвайте плана си за хранене – въпреки факта, че много хора ядат прекомерно или ядат голямо количество леки закуски по време на празниците, опитайте се да се придържате към нормалния си план за хранене и рутина.
 • Предложете да донесете ястие – ако не сте сигурни какво ще бъде предложено на празничното събитие, изявете готовност да донесете нещо, което предпочитате да ядете и е в плана ви за хранене.
 • Идентифицирайте лице за поддръжка – помолете някого предварително да бъде ваш приятел за поддръжка на празничното събиране. Вашият човек за поддръжка може да ви отвлече от задействащия момент с роднини или да помогне да смените темата по време на неудобен разговор на вечеря за храна, тегло или диети. Обсъдете с него предварително какво точно би ви било полезно в конкретни ситуации.
 • Планирайте изчакване – помислете предварително как ще си осигурите незабавна почивка от шума и суетата на празнично събиране, ако имате нужда от това. Предложете да изведете кучето навън да играе или намерете друг креативен начин да прекарате малко време на спокойствие или чист въздух.
 • Не напускайте дома си без вашата кутия с инструменти – ако сте създали кутия с инструменти, пълна с умения за справяне, които работят, когато се чувствате претоварени или имате мисли да действате върху вашето хранително разстройство, не забравяйте да опаковате „версия за пътуване“. Ако писането в дневника ви или слушането на специален плейлист или подкаст помага, тогава ги хвърлете в куфара си.
 • Съсредоточете се върху благодарността – останете съсредоточени върху това, което е добро за празниците и нещата, които имате, вместо това, което не харесвате или това, което ви липсва. Понякога това може да бъде толкова просто, колкото фокусирането върху дишането в телата ни, способността да ходим, да виждаме, да чуваме, да вкусваме, да докосваме или да се наслаждаваме на покрива над главата си. Може да се изненадате да видите за колко неща сте благодарни за този празничен сезон! Опитайте се да ги имате предвид, дори ако нещата около вас не вървят толкова добре.
 • Опитайте се да не се претоварвате твърде много – по време на празниците често има толкова много работа, толкова много искаме да направим, но твърде много от всичко – дори нещо добро – може да има отрицателни резултати, както физически, така и психологически. Опитите да правим твърде много често ни оставят изтощени и могат да направят всичко останало да изглежда по-малко приятно. Прегледайте плановете си. Има ли неща, които наистина искате да направите? Направете ги. Ако в списъка ви  има по-малко важни неща или неща, които не трябва спешно да свършите (като онова празнично писмо от 2 страници, което все планирате да напишете), може да ги оставите за следващата година.
 • Практикувайте състрадание към себе си – самовнушението, че се чувствате тревожни около празниците, само ще ви накара да се почувствате по-зле. Като излезете от зоната си на комфорт и се изправите пред страховете си, вие правите нещо невероятно смело. Истинската сила не е да си отказвате храна или да избягвате определени храни, а по-скоро да се предизвиквате, независимо от това, което гласът на хранителното разстройство може да ви казва. Следват някои идеи за полезни твърдения за справяне, които можете да си кажете:
 • Толкова съм смел да се изправя срещу тези храни, от които се страхувам.
 • Да се ​​страхувам при възстановяване, е нормално, но не трябва да позволявам на страха да контролира действията ми.
 • Никоя храна не е „добра“ или „лоша“ и всички храни могат да се впишат в една здравословна диета.
 • Аз съм силен и знам, че мога да направя това.
 • Това, че съм по-гъвкав с храната, ми позволява да имам пълноценен живот.
 • Бъдете гъвкави – гъвкавостта по отношение на плановете и ситуациите може да облекчи напрежението, което може да дойде с празничния сезон. Това също може да помогне за предотвратяване на емоционалното хранене.
 • Поставете граници и определете реакциите си предварително – ако имате член на семейството или приятел, който ви причинява стрес, добре е да поставите ограничения. Това може да е годината, в която не ги посещавате (вижте по-горе), или годината, в която най-накрая им казвате предварително, че НЕ е добре да обсъждате проблеми с храната или теглото около вас. Ето няколко идеи как да реагирате, ако някой повдигне разговор за диета около празниците:
 • Никоя храна не е „добра“ или „лоша“, всички храни се вписват в здравословната диета.
 • Единствената причина да се чувствате „виновни“, че сте изяли брауни, е ако сте го откраднали от магазина.
 • Обявявам тази маса за зона без диети.
 • Чух, че наистина харесвате нова диета, но можем ли да говорим за нещо по-смислено?
 • Как е новата ви работа?
 • Просто съм много благодарен, че имам храна за ядене и че мога да прекарам време със семейството и приятелите днес.
 • Поставете си цел, която няма нищо общо с вашето хранително разстройство – безпокойството относно празничните ястия може да бъде огромно. За да сте сигурни, че празникът няма да ви подмине, докато мислите върху плана си за хранене или за блокиране на симптомите, опитайте се да си поставите цел, която няма нищо общо с храната. Може да попитате баба си за любимия ѝ празничен спомен. Постигането на вашата положителна цел за деня може да ви помогне да отвлечете вниманието си от безпокойството и дори може да създаде положителен спомен, който да свързвате с празниците за години напред.
 • Не забравяйте да дишате! – това може да звучи просто, но това е наистина важен съвет. Дишането влияе върху цялото тяло. Когато отделите няколко секунди, за да дишате бавно и дълбоко, вие всъщност можете да създадете състояние на релаксация дори в стресова ситуация. Опитайте! След това се запитайте – чувствате ли се малко по-добре? Ако е така, върнете се към дейността около вас. Ако не, отделете още няколко минути, за да повторите процеса, или вместо това опитайте друго умение за справяне.

Не сте избрали да имате хранително разстройство, но можете да изберете да продължите да работите по възстановяването си. Да поставяте собственото си здраве над всичко друго по всяко време, е едновременно умно и смело. Възстановяването от хранително разстройство е трудно. Толкова сте силен, че продължавате да предизвиквате себе си.

Как да преживеем празниците по време на възстановяване от хранително разстройство