You are currently viewing Как да преодолеем негативните мисли относно справянето със собствените си съмнения

Възможно е да тренирате своя ум, така че да преодолявате негативните мисли и да ги променяте. Нека разгледаме няколко стратегии за превръщането на негативните мисли в позитивни или поне за това негативните мисли да се спират по-бързо, когато се появят.   

  • Променете фокуса – Когато попаднете в негативна ситуация, опитайте се веднага да я превърнете в позитивна, като се фокусирате върху това, което можете да научите от нея. Дори фактът, че не искате да правите това повече да е единственото нещо, което ще научите, то е положително. 
  • Повечето хора не се интересуват – Истината е, че повечето хора не се интересуват, дори да кажете нещо грешно, да се облечете по неподходящ начин за събитие или да постъпите по начин, който да ви кара да се чувствате неудобно. Ако успеете да развиете способност да се надсмивате над ситуацията, това би било дори по-добре. Повечето хора наистина нямат време да мислят за грешни избори, особено, ако това не ги засяга. 
  • Запитайте се, дали не сте твърде сериозни – Понякога е по-лесно да приемете нещо сериозно, когато не би трябвало. Има ли наистина значение това, че сте се подхлъзнали и паднали, когато сте се опитвали да седнете на вашето работно място? Важно ли е наистина, че сте обули неподходящите обувки? Има ли наистина толкова голямо значение това, че сте произнесли дадена дума погрешно? Не се фокусирайте твърде много върху една грешка или един лош ден. 
  • Заменете негативността във вашия живот – Независимо, дали става въпрос за хора, места или неща, време е да изчистите живота си от негативността, когато можете. Понякога негативните хора привличат негативни хора. Ако искате да бъдете по-позитивни, опитайте се да намерите нови приятели, нови дейности и неща, които ще ви карат да бъдете по-щастливи и да се чувствате позитивно. 
  • Не правете решенията по-трудни, отколкото те са в действителност – Много хора, които са изпълнени със съмнения са склонни да се сблъскват с трудности, когато трябва да вземат решения. Дори, да става въпрос за това какво да облекат, какво да ядат или купят, те превръщат тези избори в много по-голям проблем, отколкото всъщност са. Когато трябва да вземете решение, запитайте се, дали то ще има значение в дългосрочен план – в рамките на един месец, шест месеца или дори пет години от настоящия момент. По този начин ще можете да определите, дали ситуацията е сериозна и се нуждаете от повече време, за да помислите върху нея или просто трябва да направите избор и да продължите своя живот с или без него.  
  • Говорете с някого – Уверете се, че човекът, с когото разговаряте е позитивно настроен и няма да ви накара да се почувствате неприятно по отношение на себе си. Понякога е добре да попитате друг човек, дали не преувеличавате дадена ситуация или проблем, особено, ако успеете да намерите някой, който разбира по какъв начин се опитвате да промените живота си и да преодолеете съмненията в себе си. Това може да бъде човек, който професионално се занимава с такава дейност – лайф коуч („треньор за живота“) или приятел, дори представител на група за подкрепа или всички участници в такава група. 
  • Спрете да мислите за това – Понякога негативните мисли могат да навредят на опита ви. По-добре е да се опитате да ги спрете в момента, в който се появят и ги забележите и наистина да се постараете да изживеете момента. Да бъдете в настоящето ви дава възможност наистина да осъзнаете, че даденото нещо изобщо не е негативно или поне не е толкова негативно, колкото умът ви се опитва да ви го представи. След това, когато се върнете към събитието/ситуацията или личността, ще бъдете склонни да видите много повече позитивни от негативни страни, свързани с тях.  
  • Упражнявайте се – Когато става въпрос за това, голяма част от нас имат много повече енергия (адреналин), отколкото е необходимо да бъде изразходвана. Някои хора осъзнават този факт и именно, заради това започват да се движат. Винаги, когато се сблъсквате с негативни мисли, вместо да се оставяте на тях, направете малко физическа активност. Отидете в салона, излезете да бягате, разходете се, карайте колело, скачайте на въже, плувайте – всичко, което можете и обичате да правите е по-добър избор от това да мислите негативно. 
  • Осъзнайте, когато наистина става въпрос за страх – Понякога негативността нахлува във вашия живот, когато правите нещо, което не е много комфортно за вас или ви кара да напускате, дори съвсем малко, зоната си на комфорт. В този случай е полезен следният цитат от Джордж Адаир (George Addair), „Всичко, което искате е от другата страна на страха.“ Ако можете да си припомняте този цитат, когато се сблъсквате с негативни мисли, свързани със страха, можете да го преодолеете. 
  • Ако успеете да прилагате тези съвети на практика, това ще помогне изключително много за преодоляването на негативните мисли. Можете да измислите и свои такива. Въпросът е вие да искате да трансформирате негативните мисли, така че да се радвате на позитивното във вашия живот, вместо тях. По този начин няма да изпадате в състояния, изпълнени със съмнения в себе си.

Как да преодолеем негативните мисли относно справянето със собствените си съмнения