You are currently viewing Как да се борим срещу посланията за наддаване на тегло през зимата

Приемането на допълнителна бисквитка или втора чаша яйчен пунш е също толкова празнична традиция, колкото и разопаковането на подаръци или писането на списък с желания.

Празниците обикновено са време, когато много хора се тревожат по-малко за това, което консумират, и повече за спазването на сезонните традиции – много от които включват ядене и пиене. Има редица проучвания за това дали наддаването на тегло през зимата е реална тенденция или просто шега, докато празнуваме със семейството и приятелите си.

Оказва се, че натрупването от един или два ваканционни паунда не е просто мит. Едно проучване показа, че хората качват средно 0,5 – 1 кг между края на септември и март. Друго проучване стеснява фокуса от началото на декември до началото на януари, като установява, че хората качват средно 1 кг през този период, преди да свалят 0,77 кг от тях до март.

Наддаването на тегло през зимата не е само следствие от храната и напитките. Хората са склонни да са повече на закрито през тези месеци, да тренират по-малко с увеличаване на седящите дейности. Малък процент от хората могат да развият и сезонно афективно разстройство, което е клинична депресия, предизвикана от кратките зимни дни.

Има доста информация за това как наддаването на тегло през зимата е годишна тенденция и това естествено е гореща тема по това време на годината за анализи в социалните медии, телевизионни програми и списания. Потърсете в Google „зимно наддаване на тегло“ и ще намерите приблизително 279 000 000 резултата – много от които подсказват как да го избегнете или какво да направите, ако ви се случи.

За някого, който се възстановява от хранително разстройство, заливането с разговори за теглото през зимата може да бъде значително задействане.

Разбиране, че не всичко е в стратегиите за поддържане на килограмите

Упражнявайте се повече. Не ходете на парти гладни. Избягвайте алкохола. Претегляйте се всеки ден. Това са общи стратегии, за да се избегне наддаване на тегло през празниците.

На пръв поглед тези съвети не са непременно вредни. Но за човек, който се възстановява и може вече да е зает да се претегля или да тренира прекомерно, те могат да бъдат емоционално вредни.

Има и други основателни причини, поради които наддаването на тегло през зимата се случва за много хора. Поради по-кратките зимни дни, нашите епифизи реагират на липсата на слънчева светлина, като произвеждат мелатонин, хормонът, който може да ви накара да се почувствате по-сънливи. Мелатонинът също е свързан с повишения апетит.

Метаболизмът ни също се увеличава през зимата, за да изгори повече енергия и да стабилизира телесната ни температура, за да ни топли – което означава, че често се нуждаем от повече храна, за да увеличим нуждите на тялото си.

Повечето от тези, които създават публикации в блогове и статии за хранене, се фокусират върху сезонните излишъци и избягването на сладкиши и напитки, а не върху науката, която стои зад промените в тялото през зимата.

Но това не ви улеснява, особено когато тази тема постоянно изскача в емисията в социалните медии и предизвиква задействащ ефект, който заплашва вашето възстановяване.

И така, какво можете да направите, когато това се случи?

Съвети как да не позволявате на посланията за наддаване на тегло през зимата да повлияят на възстановяването ви

Тези постоянни напомняния за хората, които са изложени на риск от напълняване през зимните месеци, могат да бъдат опустошителни за възстановяването от вашето хранително разстройство – и вашето психично здраве.

Важно е да имате стратегия, когато се сблъскате с това съобщение по време на празничния сезон. Ето няколко съвета, които могат да помогнат:

Поддържайте връзка с вашата мрежа за подкрепа.

Независимо дали вашият терапевт, диетолог или дори вашите приятели и семейство ви познават най-добре, не забравяйте да разчитате на тези, на които имате доверие. Обръщането към тези хора, когато се чувствате уязвими, може да помогне в борбата с чувството на срам или изолация. И не се страхувайте да им кажете от какво имате нужда. Споделете как тези източници на подкрепа могат да ви помогнат, независимо дали става въпрос просто да говорите с приятел, да планирате приятна дейност или помощ да развиете стратегии за справяне.

Не забравяйте да се грижите за себе си.

Лесно е да се преборите, когато се почувствате задействани от съобщение за наддаване на тегло. Опитайте се да се преборите с това изкушение, като проявите грижа. Да се ​​сгушите с хубава книга, да гледате любим филм, да участвате в ароматерапия и в разговори в Zoom с приятели могат да бъдат лесни начини да се погрижите за себе си в момент, когато иначе може да се окажете затворени на закрито и да се чувствате уязвими и изолирани.

Също така проявете търпение – дори и да имате малко натрупано тегло от зимата, то ще бъде свалено по естествен начин с повишаване на физическата ви активност през следващите месеци до лятото, без ограничителни мерки от какъвто и да е вид. 

Водете дневник за това как се чувствате.

Проучване от 2018 г. показа, че воденето на онлайн дневник може да намали психическия стрес и да повиши цялостното благосъстояние на хората, които имат здравословни проблеми. Това може да се отнася за свързани с храната стимули, защото ви позволява да изследвате емоциите си. Може да се разшири и извън онлайн света. Записването на нещо на хартия, воденето на бележки на телефона си или дори записването на съобщение до себе си ви позволява да изразите това, което чувствате по здравословен начин. Да бъдеш постоянно заобиколен от послания за наддаване на тегло през зимата може да бъде стресиращо. Но като предприемете действия, можете да придобиете контрола върху възстановяването си от хранително разстройство и да се насладите на празничния сезон.

Ако вярвате че тази информация би била интересна и полезна за ваши близки или познати, моля харесайте и споделете с тях тази публикация!

Повече за нас и дейностите ни можете да научите на

сайта на УНИКАЛ Онлайн институт:

Харесайте страницата ни във

Facebook: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute/,

както и на сайта на Първа българска организация при хранителни нарушения–

Асоциация УНИКАЛ –  http://bia-unikal.org/

При въпроси изпратете запитване на: bia.unikal@gmail.com телефон: 0878 205221.

С благодарност за активността ви,Екипът на УНИКАЛ

Как да се борим срещу посланията за наддаване на тегло през зимата