You are currently viewing КАК ДА СЕ ПРЕМЕСТИМ ОТ „ПРЕДИМНО ВЪЗСТАНОВЕНИ“ ДО НАПЪЛНО ВЪЗСТАНОВЕНИ?

В тази информативна статия Кейти Харви /Katy Harvey/ RD, CEDRD, обсъжда тенденцията за тези, които се възстановяват от хранително разстройство и установят, че са само частично възстановени, и как фокусирането върху изцелението на мозъка може да им помогне да стигнат до пълно възстановяване.

Тъй като възстановяването при хранителните разстройства е трудна работа, изискваща време, ангажираност и емоционален труд, „лесно е да се види къде човек може да иска да спре на място, наречено „почти възстановени“, особено когато нещата са значително по-добри, отколкото преди“, казва Харви. Но това, че нещата са по-добри, не означава, че възстановяването е завършено.

Тя дава следните примери за това как изглежда „частичното възстановяване“:

• Достатъчно хранене, за да може организмът ви да работи добре.

• Поставяне на ограничения за това, което сте готови да направите при възстановяване.

• Избягване или недоверие към стимулите за апетит в организма ви.

• Имате по-малко епизоди на ограничаване /прехранване/ прочистване.

• Приемане на вашето тяло или тегло, но само до определен момент.

• Поставяне на ненужни ограничения на храната.

Обърнете внимание на основаното на страха твърдо мислене, което все още продължава в тези примери. „Това не са признаци на мозък, който напълно се е излекувал от хранително разстройство“, подчертава Харви. Тя настоятелно призовава възстановяващите се от хранителни разстройства да не се примиряват с възстановяване, което засега е “достатъчно добро”.

Един проблем при преминаването към пълно възстановяване е, че няма консенсус за това как всъщност да го дефинираме. Харви пояснява: „Имам предвид: „пълно възстановяване“ е, когато вашето хранително разстройство вече не се отразява негативно на живота ви.”

Тя обяснява, че хранителните разстройства са биологично базирани заболявания: „не е избор или фаза, или начин на живот –  действително е психично заболяване на мозъка.” Всъщност проучванията са открили, че повече от половината от вариациите на анорексия, булимия и прекомерно хранене идват от генетични фактори. Това, че има генетична предразположеност, разбира се, не означава, че някой определено ще развие хранително разстройство – причините за хранителните разстройства са многофакторни, обяснява Харви и включват генетика, темперамент, стресови фактори на живота, травми, мозъчна химия, култура и дори микробиома на червата. Но е важно да разберем защо те се появяват, за да можем да намерим ефективни начини за тяхното лечение.

И това ни отвежда дотам, че това, което най-много иска да подчертае Харви, е: „Ако мозъкът ви не се излекува, няма да се възстановите напълно.” Тя обяснява: „Това, което ядем, влияе на нашата мозъчна химия и може да повлияе на действителната структура и функциониране на мозъка”. Наскоро едно изследване показа, че в това има смисъл, че „структурата и функцията на мозъка са различни при хората с хранителни разстройства” и дори различни в зависимост от специфичната диагноза на хранително разстройство.

Нашият най-добър подход за възстановяване включва да гледаме на хранителното разстройство „като на нещо, което наранява мозъка, и възстановяването е като излекуване на нараняването.” Харви предлага тези ключови точки за изцеление на мозъка:

1.Връзка: „Хората не се лекуват сами. Колкото дълбоки са вашите взаимоотношения, такова ще бъде и вашето възстановяване.”

2.Хранене: За да може мозъкът ви да работи правилно, трябва да сте добре нахранени всеки ден. Това включва „не се опитвайте да потиснете теглото на тялото си“.

3.Интуитивно хранене: За пълно възстановяване трябва да можете да прережете връзката с плануваното хранене и да се доверите на тялото си, за да ви каже какво и колко да ядете.

4.Внимателност/Когнитивна гъвкавост: Тези умения са компоненти на здравословното състояние на мозъка; практикувайте ги и ще станете по-добри в тях.

5. Умения за справяне: „Разширяване на вашия прозорец на толерантност към емоционални страдания. Да успявате по здравословни начини да се справяте с неприятните емоции, е от ключово значение.”

6. Медикаменти: „Ако имате химически дисбаланс в мозъка си, лекарствата могат да бъдат от голяма полза при вашето оздравяване.”

Възстановяването е изключително сложно и е различно за всеки индивид. Но Харви вярва, че всеки може да следва този съвет: „Не се примирявайте с възстановяване на средно ниво.“

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук –

https://www.angieviets.com/articles/how-to-move-beyond-mostly-recovered-to-fully-recovered

Aкo сте родител или близък (любим, приятел) на застрашено или болно лице от хранително нарушение (ХН) или ако сте психолог, психотерапевт, социален работник, медицински/здравен специалист или учител/обучител, работещ или контактуващ с родители, Ви предлагаме:

Електронен формат на единственото по рода си в България „Ръководство с препоръки, насоки и указания за оказване на практична подкрепа за засегнати от хранителни нарушения“  на стойност 30 лв.

Ръководството е подготвено лично от д-р Елисавета Павлова, която е психолог, лектор и обучител и е единственият, живеещ в България сертифициран специалист по психично здраве при ХН към Международната организация за професионалисти iaedp™ International Association of Eating Disorders Professionals – с над 10 години опит в сферата на лечението на хранителни нарушения, 2 години от които в Канада.

За да поръчате Ръководството, моля, изпратете имейл на associationunikal@gmail.com, за да Ви изпратим банкова сметка за таксата.

 Научете как да повишите мотивацията на децата или учениците си да се хранят спокойно, да подобрят представата за тялото си, как да се справят с емоционалното хранене, как да контролират ежедневието си, как да се справят по-лесно със стреса, как да постигнат вътрешен мир и да балансират енергията си, с нашите Подсъзнателни албуми с утвърждения в Категория:  СОЦИАЛНИ УМЕНИЯ

А Вие подготвени ли сте да диагностицирате и лекувате или обучавате клиенти с анорексия нервоза, булимия нервоза и безконтролно прехранване?

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:ТУК!


На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.
ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК! Отзиви на курсисти

КАК ДА СЕ ПРЕМЕСТИМ ОТ „ПРЕДИМНО ВЪЗСТАНОВЕНИ“ ДО НАПЪЛНО ВЪЗСТАНОВЕНИ?