You are currently viewing КАК ДА ХРАНИМ ДЕТЕТО СИ БЕЗ СТРАХ ОТ „ЛОША ХРАНА“ И НАДДАВАНЕ НА ТЕГЛО?

Тази статия, разрушаваща митове, адресира често срещаните погрешни схващания за причините за наддаване на тегло при деца и предлага на родителите насоки как да хранят децата си правилно, за да се грижат най-добре за здравето им.

Повечето родители днес чувстват, че са отговорни за теглото на децата си. “Родителите вярват, че ако не контролират приема на храна на децата си, децата им ще станат пълни, което се смята от мнозина за съдба по-лоша от смъртта.” Но според експерта по хранене Елин Сатър, това е проблем за родителите и отговорът им към преобладаващата диетокултура – мислейки как всички са изложени на постоянен риск да наддават на тегло.

Статията обяснява, че „теглото е по-силно свързано с генетиката и околната среда, отколкото с индивидуалното поведение и хранителните модели”. Всъщност „родители, които се тревожат за теглото на децата си и се опитват да ги накарат да се поддържат по-слаби,  отглеждат по-тежки деца.“

Така че тук проблемът не е теглото. Истинският проблем е, че родителите пренебрегват не само предпочитанията на детето си, но и телесните му нужди и ограничават приема на храна „до критична точка на опасно хранително поведение” –  точното мислене, което води до хранително разстройство и което е „свързано с по-лоши здравословни резултати от високото телесно тегло“.

Не помага да започнем да измерваме теглото на детето от момента, в който то се роди, като всяка здравна проверка след това включва разговор за теглото и индекса на телесната маса, защото това е лесен начин лекарите да проследяват напредъка. Но чрез постоянното следене на  теглото може да се насади идея в главите на родителите, че детето им трябва да бъде слабо и в действителност „всъщност може да се стигне до това родителите да увеличат естественото тегло на детето си”. Как? Една от причините е тяхната насоченост към диетите, „които водят до забавяне през целия живот на метаболизма на тялото, по-високо тегло през живота и лоши здравословни резултати”.

Страхът, че детето им ще преяжда или ще яде само нездравословна храна, е собствено отражение на проблемите на родителите с тези храни. „Ако живеем в състояние на страх от наддаване на тегло и контрол на нашата собствена храна, ние ще направим същото с нашите деца.” Но в действителност „се раждат деца с вродени сигнали за глад и ситост.” И способността им да продължат да реагират на тези хранителни сигнали се определят от това как родителите им ги хранят. Тези, които получават редовно хранене и закуски и „се насърчават да се хранят въз основа на личния си апетит спрямо външните правила за храна, нито преяждат, нито прекомерно тренират през повечето време. Но „ако не знаят, че ще бъдат нахранени и им позволят да ядат толкова, колкото искат постоянно и без режим, те ще ядат толкова, колкото могат, когато могат.“

Също така е важно родителите да разберат емоционалното въздействие на хранителното ограничение. Те могат да мислят, че детето им ще намали теглото и ще подобри здравето си, но обикновено това не е така. Всъщност „родителите, които ограничават храната на децата си, излагат децата си на по-висок риск от наднормено тегло и хранителни разстройства.” Ето защо: „Когато се раждат нашите бебета, първото нещо е ние да им даваме храна. Храненето на децата ни е тясно обвързано с обичта ни”. Но когато родителите ограничават храната на детето, това има „неволно последствие за детето да се чувства емоционално ограничено.”

И „дете, което се чувства несигурно в своите отношенията с родителя, ще развие всякакви емоционални странични ефекти“, включително „ще яде повече, отколкото е физически комфортно или ще яде по-малко от нуждите на тялото си.“

Статията препоръчва някоя от книгите на Сатър за допълнителни указания как да приложете своя подход на родители и да бъдете отговорни за храненето на децата си и децата да бъдат отговорни за храненето си. Основният момент е че „родителите трябва да осигурят здравословен и вкусен избор на храна и да дадат възможност на детето да определи коя от тези възможности да избере за тялото си”. За целта родителите първо трябва „да се научат да преодоляват своята обсебеност относно теглото и храната и да започнат да отглеждат децата си, без да се страхуват от нито едното”.

За да прочетете тази статия изцяло, моля кликнете тук 👇

https://www.edcatalogue.com/feed-child-no-fear

  • Ако искате да формирате навици да преодолявате безконтролното преяждане за вас и децата ви и храненето, заместващо чувствата и общуването, то се възползвайте от Онлайн обучението  „Практично консултиране при преяждащо/емоционално хранене”, Вижте повече тук! 

А ако искате да се храните по-здравословно и да повишите своята активност; да спрете храненето за комфорт, неустоимото желание за вредни храни или преяждането; да подобрите представата за тялото си и да го обичате? Научете как с нашите Подсъзнателни албуми с позитивни утвърждения в този физически аспект и                   

Категория:  ПРОБЛЕМИ С ХРАНЕНЕ И ТЯЛО

А Вие подготвени ли сте да диагностицирате и лекувате или обучавате клиенти с анорексия нервоза, булимия нервоза и безконтролно прехранване?

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка:ТУК!

КАК ДА ХРАНИМ ДЕТЕТО СИ БЕЗ СТРАХ ОТ „ЛОША ХРАНА“ И НАДДАВАНЕ НА ТЕГЛО?