You are currently viewing Как избягването всъщност създава повече стрес

Когато имате особено трудна или стресираща задача пред себе си, може да бъде много изкушаващо да избегнете изпълнението на тази задача. Или ако не обичате да мислите за дадена тема поради опит, може да изглежда по-лесно просто да не мислите за тази тема. И двете ситуации са известни като избягване и въпреки че може да е изкушаващо да се включите в това поведение, то причинява повече стрес, отколкото облекчава.

Няма да спрете да мислите за това

Ако някога сте преживели травма, може да бъде изкушаващо да избягвате всички мисли за неща, които могат да ви напомнят за травмата, която сте преживели. Въпреки че това може да е по-малко болезнено в краткосрочен план, истината е, че в дългосрочен план това ще ви стресира повече, защото мислите за вашата травма винаги ще се връщат, докато наистина не се научите да се справяте с тях, вместо да ги избягвате. Същото важи и за определени физически задачи. Може да ги отложите, защото не искате да мислите за тях, но това само ще ви стресира повече, защото ще трябва да продължите да мислите за задачата, вместо просто да я изпълните сега.

Ще ви свърши времето

Когато отложите дадена задача, може за момент да облекчите стреса си, като си кажете, че ще я изпълните по-късно. Но това е по-лошо, отколкото да вършите работата сега, защото по-късно ще изпитате по-голям натиск, тъй като сте изправени пред бързо наближаващ краен срок. Това е особено вярно, ако не сте си оставили достатъчно време да изпълните задачата и трябва да бързате в последния момент.

Избягването създава конфликт

Може би колега ви чака да завършите работата си, за да може той да започне своята. И ако не сте си оставили достатъчно време преди крайния срок, може да ги накарате да закъснеят и с изпълнението на крайния срок. Това може да предизвика конфликт между вас, тъй като вашият колега може да се разстрои, че сте ги накарали да закъснеят. И когато изпитате конфликт във вашите взаимоотношения, това само увеличава общото ви ниво на стрес, вместо да го понижава.

Въпреки че може да бъде изключително изкушаващо да избягвате определени задачи или да ги отлагате, това е грешен подход, тъй като само ще ви причини повече стрес в дългосрочен план. Това е така, защото избягването не решава никакви проблеми. Вместо това просто създава конфликт, което води до повишен стрес в бъдеще.

Ако не ви достига увереност че можете да се справите или ако се нуждаете контрол и баланс в живота си, можете да научете какво да направите ТУК!
Или ако желаете да помагате на другите – да сте треньор /обучител или консултант, ще ви е полезно онлайн обучението „Треньор по увереност“ ТУК!

Как избягването всъщност създава повече стрес