You are currently viewing Как коронавирусът влияе на хранителните разстройства

Влияния и стъпки за действие

Коронавирусните новини са почти навсякъде, където търсите.                     Ами коронавирусът и хранителните разстройства? Когато COVID-19 се разпространява по целия свят, как се повлияват хората с хранителни разстройства? Има ли конкретни стъпки, които възстановяващите се от хранителни разстройства могат да предприемат, не само за намаляване на риска от коронавирус, но и за предотвратяване на влошаването на хранителните им разстройства като средство за справяне с безпокойството, страха, безсилието, самотата и други силни емоции ? Могат ли терапевти, психолози, социални работници, диетолози, коучове / треньори за възстановяване и други здравни специалисти – както и приятели и членове на семейството – да предложат уникална помощ?

Влияние на коронавируса върху хората с хранителни разстройства:

Както знаят тези от нас, участващи в лечението на хранителни разстройства, една от причините за хранителните разстройства е „да се опитваме да контролираме, когато чувстваме, че нещата са извън контрола ни“. Според многобройните актуализации на новини, разпространението на COVID-19 далеч не е „под контрол“. Надявам се, че тази информация може да ви даде представа какви интервенции могат да бъдат приложени:

Анорексия нервоза и коронавирус: Изключително безпокойство поради нарушения в ритуалите и процедурите на хранителното разстройство; избягване на фитнес зали и засилени упражнения на открито, дори и при лошо време; влошаване на ограничаването чрез оправданието, че пазаруването на хранителни стоки в тълпите е опасно; влошаване на изолацията поради опасения от разпространение на коронавируса в обществото; влошаване на коморбидни проблеми като нарушения в настроението, разстройства на личността, обсесивно-компулсивно разстройство, разстройство на употребата на вещества; много по-висок риск от тежки симптоми на COVID-19, ако коронавирусът е контрактиран, поради основните здравословни проблеми, свързани с анорексия нервоза.

Булимия Нервоза и коронавирус: Изключително безпокойство поради нарушения в ритуалите и рутинните нарушения на храненето; избягване на фитнес зали и засилени упражнения на открито, дори и при лошо време; влошаване на ограничението чрез оправданието, че пазаруването на хранителни стоки в тълпите е опасно; натрупване на храни за хапване, което може да влоши поведението на хапване/прочистване; влошаване на изолацията поради опасения от разпространение на коронавируса в обществото; влошаване на коморбидни проблеми като нарушения в настроението, разстройства на личността, обсесивно-компулсивно разстройство, разстройство на употребата на вещества; по-висок риск от тежки симптоми на COVID-19, ако коронавирусът е контрактиран, поради основните здравословни проблеми, свързани с булимия нервоза.

• Безконтролно преяждане и коронавирус: Изключително безпокойство поради нарушения в ритуалите и процедурите на хранителното разстройство; натрупване на храни за хапване, което може да влоши поведението на хапване/прочистване; влошаване на изолацията поради опасения от разпространение на коронавируса в обществото; влошаване на коморбидни проблеми като нарушения в настроението, разстройства на личността, обсесивно-компулсивно разстройство, разстройство на употребата на вещества; риск от тежки симптоми на COVID-19, ако коронавирусът е контрактиран, поради основните здравословни проблеми, свързани с нарушение на храненето с безконтролното преяждане.

Стъпки за действие, които могат да предприемат хората с хранителни разстройства:

Разбира се, ще искате да следвате указанията за намаляване на разпространението на коронавирус, както предлага местното и националното правителство, както и Националният център за контрол на заболяванията и Международната световна здравна организация. По-долу са изброени няколко стратегии за тези с хранителни разстройства за намаляване на риска от заразяване с коронавирус, като същевременно практикувате самолечението като основен аспект на възстановяването на хранителните разстройства:

Дайте имена на емоциите си, докато осъзнавате, че ВИЕ НЕ СТЕ вашите емоции: Например „Чувствам страх“, вместо да персонализирате емоциите, като „АЗ СЪМ ужасен!“ Отделете чувството (страха) от себе си. ВИЕ не сте страх, ужас и т.н. Може да се ЧУВСТВАТЕ уплашени, ужасени и т.н. – но като вълните в океана, тези чувства могат да идват и заминават, когато избягвате да се привързвате към тях и ги пускате. В допълнение, можете да ЧУВСТВАТЕ повече от една емоция наведнъж – опитайте се да посочите някои подкрепящи емоции, които също може да почувствате, като например: „Чувствам се обнадеждена, креативна, обичаща“.  Признайте, че някои емоции е по-комфортно да се ЧУВСТВАТ в сравнение с други. Запознайте се с емоциите, които се основават на миналото или бъдещето, а не тук-и-сега. Това са някои основни практики на терапиите, базирани на съзнанието, като диалектико-поведенческата терапия (DBT) и терапията за приемане и обвързване (ACT). Осъзнайте, че ВИЕ НЕ СТЕ вашите емоции. Както цитира Пема Ходрин: „Ти си небето. Всичко останало – това е само времето.”

Не забравяйте да прикачите към емоциите си „факти“ към „измислици“: Например „Страх ме е, защото коронавирусът убива милиони хора (измислица) и в крайна сметка всички ще го разберем (измислица), и нищо не мога да направя, за да избегна това да се случи (измислица), и всеки ще умре (измислица) … о, боже, ужасявам се! ” Можете да видите как „измислицата“ може да се превърне в катастрофално мислене и екстремни емоции. Един от основните принципи на когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е, че събитията водят до мисли, които предизвикват емоции. Ако имаме „ирационални мисли” за събития, това може да предизвика безполезни и силно болезнени емоции. Поставянето на пауза за отбелязването на мислите и фокусирането само върху фактите (без добавени измислени истории) е от съществено значение. „Коронавирусът уби хиляди хора по целия свят.“ Факт. „Чувствам се притеснен.“ Емоция, основана на факта. „Има стъпки, които мога да предприема, за да бъда в безопасност.“ Факт. „Чувствам облекчение.“ Емоция, основана на факта. „Моето хранително разстройство няма да накара коронавирусът да изчезне.“ Факт. „Моето хранително разстройство може да влоши риска от получаване на коронавирус.“ Факт. „Имам намерение да остана фокусиран върху възстановяването и самолечението.“ Факт. “Чувствам се компетентен.” Емоция, основана на факта.

Поддържайте връзка с вашата общност за възстановяване на хранителните разстройства: Много групи за подкрепа се предлагат онлайн, чрез чат стаи и видеоконференции. Консултирайте се с местни и национални организации за хранителни разстройства за повече информация. Повечето терапевти, диетолози и дори лекари са в състояние да предложат теле-здравни услуги.

Стъпки за действие, за да помогнете на хората с хранителни разстройства:

Някой, когото обичате, може да се бори с хранително разстройство и може да забележите, че поведението му се влошава, вероятно като начин за справяне с епидемията от коронавирус. Или може да сте специалист по психично здраве и здравен треньор (коуч), който е наясно, че основните здравни проблеми (като хранителни разстройства) могат да влошат тежестта на коронавируса. Ето как можете да помогнете, дори ако нямате обучение за предоставяне на подкрепа, коучинг за възстановяване или терапия на тези с хранителни разстройства:

• Приятели и семейство: Бъдете пример за подражание на някой във ​​възстановяването. Демонстрирайте предпазните мерки за коронавирус като измиване на ръцете, като същевременно илюстрирате как да избегнете обсесивно/натрапчиво поведение. Предлагайте заедно да пазарувате хранителни стоки, като същевременно покажете как правилно да използвате средствата за дезинфекция на ръцете и да проявите социално дистанциране. При хубаво време отидете в парк и се разходете заедно или практикувайте лека тренировка като йога, използвайки онлайн източници на обучение. Предлагайте да готвите ястия и да ядете заедно. Поддържайте вашите собствени мисли и емоции (вижте точките в горния раздел). Бъдете състрадателни, ако човекът, когото обичате, използва своето поведение на хранително разстройство като средство за справяне. Попитайте го дали има нещо друго, което можете да направите, за да помогнете.

Клиницисти и треньори: Хората с хранителни разстройства и с други проблеми с психичното здраве наистина се нуждаят от вашата помощ веднага! Много от вас може да работят от вкъщи за определен период от време. Можете да използвате съвместими аудио и видеоконференции, за да провеждате сесии с клиентите си, докато те остават в техните собствени домове. Можете да използвате Skype, FaceTime или стандартно телефонно обаждане. Имайте предвид, че клиентите с предишна история на хранителни разстройства може да имат рецидив като средство за справяне. Или клиентите с нарушения в употребата на вещества не могат да получат алкохол или други лекарства и могат да развият хранителни разстройства като заместител.

А Вие подготвени ли сте да диагностицирате и лекувате или обучавате клиенти с анорексия нервоза, булимия нервоза и безконтролно прехранване?

Академия „Емоции и Хранене към UNIKAL Online Institute предлага онлайн обучение в 5 дистанционни курса и дори можете да бъдете сертифицирани като Специалист по проблеми с хранене, преяждане и тяло или по хранителни нарушения и може да научете повече на линка: ТУК!

За Обучителят д-р Елисавета Павлова:
Създател на 4 от 5-те (без международното ниво) обучения, и координиращ обучител д-р Елисавета Павлова, която е основателка на Асоциация УНИКАЛ, Академия “Емоции и Хранене” и УНИКАЛ Онлайн Институт, д-р по психология, специалист при хранителни нарушения (ХН), лицензиран към Международната Американска Организация за ХН Професионалисти iaedp™ с над 12 години терапевтично-консултативен опит в Канада и България и единствената в България- сертифициран професионален консултант в подхода „Интуитивно Хранене“ към Международната организация IE-PRO, председател на международният клон към Международната организация за (ХН) професионалисти -iaedp™ (International Association for Eating Disorders Professionals) и професиоанален член към WHO (World Health Organization) Global Clinical Practice Network.


ОТЗИВИ НА ЗАВЪРШИЛИ КУРСИСТИ ОТ АКАДЕМИЯ „ЕМОЦИИ И ХРАНЕНЕ“ КЪМ АСОЦИАЦИЯ УНИКАЛ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ на линка: ОТЗИВИ НА КУРСИСТИ

На ваше разположение със съвети, подкрепа, терапия, обучение са Сертифицираните професионални партньори на Уникал Онлайн Институт:

Как коронавирусът влияе на хранителните разстройства