You are currently viewing Как медиите влияят на образа на тялото

Поради вечната ни връзка със социалните мрежи, телевизията и други медийни източници сме постоянно обсипвани с нереалистични  образи, които чувстваме, че са правилният начин да живеем. Неведнъж се поставя въпросът как и дали този постоянен поток на информация влияе на телесния образ (съответно положително или отрицателно).

Съвсем простият отговор на този въпрос е, че влиянието на медиите със сигурност може да има негативен ефект върху начина, по който възприемаме тялото си. За съжаление, преодоляването на тази основна пречка може да бъде сложно и дори да е непосилно за някои жени. 

Проблемът надхвърля  обикновеното  „влияние на медиите“ и преминава към свръхпроизводство в света на социалните мрежи. Има много положителни неща, които могат да се кажат  за общността, която съпровожда използването на социалните мрежи, но също така и могат да се споменат много отрицателни неща, имащи ефект върху образа на тялото.

Социалните мрежи и нуждата да бъдем харесвани

Желанието да бъдете приети от другите във вашия социален кръг е напълно нормално, но въпреки това манията за получаване на внимание в социалните мрежи, особено за тийнейджърите и подрастващите, е довела до стремеж към одобрение на съвсем ново ниво. В действителност много потребители признават, че споделят подправени снимки, за да привлекат повече внимание.

Сравнението с нереалистичната “реалност”

Тези подправени снимки не само че се появяват във вашите социални мрежи, но на практика сте заобиколени от нереалистични образи на хора, родители и дори как трябва да изглежда вашия дом. От телевизионните предавания, през новините и особено в социалните мрежи сте залети от нереалистични очаквания. Лесно е да сравните собствения си живот с този, който виждате във вашите социални мрежи.

Медиите и срама от тялото

Простият факт, че снимките в социалните мрежи непрекъснато се фалшифицират и телата на снимките са слаби, оформени и е невъзможно да им се подражава, показва наличието на срам от начина, по който изглеждате. Идеите за диетите и фитнес плановете, които сега са модерни, си проправят път към начина по който виждаме телата си. Тази прекалено обхващаща мания към тялото не е добър начин да имате здравословна връзка със своя собствен образ.

Социалните мрежи и онлайн общностите

Има много начини, по които комуникацията онлайн сближава хората и им позволява да се свържат пълноценно (и в тази връзка да има смисъл).

В заключение…
Социалните медии могат да бъдат негативно място за прекарване на свободното време. Въпреки това може да откриете,  че те си имат също и положителни аспекти. Макар че е трудно да се преодолеят някои от негативните ефекти на медиите и как те влияят на представата ни за образа на тялото,  има начини да ги превъзмогнем.

Не е необходимо изцяло да избягвате онлайн платформите, за да поддържате позитивна представа за тялото, а вместо това се фокусирайте върху положителните аспекти на медиите. Създайте си навика да страните от нещата, които ви потискат и развалят настроението. Запомнете, вие контролирате това на какво искате да се изложите.

Как медиите влияят на образа на тялото