You are currently viewing Как негативният образ на тялото води до нарушения в храненето

Начинът, по който възприемаме тялото си, се отнася до мнението за нас самите. Повечето хора имат непостоянна (плаваща) представа за себе си. Тези схващания влияят пряко върху нивата на стрес, безпокойство и тревожност, които може да чувствате по всяко време. Когато денят Ви е бил хубав, нивата на стрес са по-ниски от тези през лошите дни. 

Макар че е нормално образът за вашето тяло леко да се колебае през различните дни, има и  хора, които се борят въобще някога да помислят за себе си в положителна светлина. Хората, които се сблъскват с това, имат изкривена представа за начина, по който изглеждат.

Нарушен/негативен образ на тялото

Хора с подобни проблеми имат склонността да гледат нереалистично на начина, по който другите си мислят за външния им вид. По-вероятно е това изкривяване да се наблюдава при жени, но и мъжете не са имунизирани.

Обикновено Вашето усещане за тялото и начинът, по който другите гледат на фигурата Ви в дадена социална ситуация, се развиват още в ранна детска възраст. Това включва и нивото на привлекателност, което вярвате, че притежавате. Директно влияние върху образа на тялото оказват приятелите, родителите и дори учителите. За да усложним повече нещата, някои черти на характера също могат да Ви накарат да бъдете критични към външния си вид.

Какви са симптомите?

Ако се страхувате, че Вие или близък за Вас човек може да имате подобно нарушение, тогава трябва да внимавате за следните симптоми:

  • Мания за теглото, свалянето на килограми и размерите на тялото.
  • Постоянни и критични коментари, когато се гледате в огледалото.
  • Негативни коментари за тялото.
  • Постоянно сравняване на тялото с това на другите около Вас.
  • Ревност от други хора, особено във връзка с начина, по който изглеждат.

Някой, който има изкривено усещане за своето тяло, може да попадне в стойностите за нормално тегло според медицинските стандарти. Същият човек обаче може да гледа на себе си като затлъстял или нездрав според своите собствени стандарти.  Не е рядкост за пациенти с анорексия да виждат себе си точно по този начин, когато се погледнат в огледалото.

Същата е ситуацията и от обратната страна. Човек, който е с наднормено тегло, може да види себе си като много по-слаб от това, което наистина е. Такива хора могат да пренебрегнат осъзнаването за това как изглеждат, докато не погледнат своя снимка или не хвърлят поглед в огледалото.

Хранителните навици и нарушеният образ на тялото

Обикновено притесненията за телесния образ и хранителните разстройства са пряко свързани при пациенти, които страдат от едно от двете. В по-ранните години, когато усещането за тялото все още се формира в мозъка на детето (най-вече при тийнейджърите), често загубата на тегло се свързва с разхубавяване, с по-хубав външен вид. Нерядко същата тази мисъл се свързва с и с това, че ако се свалят килограми, ще се подобри удовлетворението от собственото им тяло.

Тези мисловни модели понякога могат да доведат до диети с много ограничения и намалено хранене. Постоянните упражнения също е възможно да се свържат с подобни шаблони. С времето тези навици стават все по-естествени за човека, който се сблъска с тях. Натрапчивите идеи лесно могат да се превърнат в едно от многото хранителни разстройства, с които много хора се борят.

Заключение

Когато някой страда от изкривена представа за възприемане на тялото или хранително разстройство, или и двете, той трябва да потърси професионална помощ и подходящо лечение от лица обучени в сферата на хранителни нарушения, за да се „изкорени“ проблемът. Много малко вероятно е подобни нарушения да се решат сами. А това човек да се справи с неприятното осъзнаване и чувствата, които се свързват с хранителните разстройства, е изключително важно за неговото възстановяване.

Как негативният образ на тялото води до нарушения в храненето