You are currently viewing Кампания за превенция на хранителните нарушения послучай Световния ден за борба с хранителни разстройства – 2 юни 2024 г.

Световният ден за борба с хранителните разстройства се инициира всяка година от неправителствени организации в България и света.


Поредно събитие на Асоциация УНИКАЛ и Институт УНИКАЛ, в качеството си на Международен клон и Designated Educational Affiliate на iaedp™International Association of Eating Disorders Professionals за България и като обучителна организация – сътрудник към iaedp™ USA
Institute
for Eating Disorders, с председател д-р Елисавета Павлова.

Мисия:

Всяка година на 2 юни се отбелязва Световният ден за борба с хранителните разстройства, с цел да информира и да стимулира действия срещу хранителните нарушения и тяхната превенция.
Целта на кампанията е да се повиши информираността сред всички групи на населението за тревожното покачване на случаите на хранителни разстройства и да се отбележи, че хранителните нарушения са лечими.

Хранителните разстройства са опасни и често неразпознаваеми нарушения и има нужда от информация за ранно разпознаване, за предизвикване на отзвук и подкрепа и търсене на навременна професионална подкрепа и лечение.
Хранителните разстройства са биологични, генетични, мозъчно базирани психични разстройства, които засягат хора от всички раси, полове, възрасти, сексуални ориентации, култури и типове тяло. Те са сериозни, но лечими заболявания, които водят до висока смъртност, поради което ранната
диагностика и лечение са от решаващо значение. Колкото по-бързо се лекува дадено хранително разстройство, толкова по-голям е шансът за пълно възстановяване.

Хранителните разстройства не са избор, не са причинени от родителите или засегнатите, не са ничия вина и не са временно явление. Те са много реални заболявания, които изискват незабавно лечение от професионалисти и специализирани институции. Въпреки че се наричат „хранителни“
разстройства, някои от симптомите включват мисли, емоции и поведение,
които нямат нищо общо с храната.
Сравнително лесно се разпознават хранителните нарушения анорексия, булимия, безконтролно преяждане в класическите им проявления. Но в спектъра на разстройствата на храненето стоят и други нарушения, далеч по- неясни по проявления: нетипични анорексия и булимия, емоционално
хранене, орторексия, бигорексия, прегнорексия, диабулимия и други.

Поведенчески нарушения също могат да бъдат сигнали за нарушено хранене: недоволство от собственото тяло като размер и форма, ниска себеоценка, несигурност, ограничаване на социалните контакти, проблеми с нуждата от одобрение и приемане и т.н.

Все повече хора у нас и по света страдат от хранителни разстройства: повече от 70 милиона души в световен мащаб са засегнати, повече от 200 000 души в България са диагностицирани с някакво хранително нарушение, но реално засегнати от тези разстройства са над 500 000 българи.

От друга страна все още липсва достатъчно информация за симптомите на заболяванията, което пречи на засегнатите хора да търсят навременна помощ за своя проблем.

Първите стъпки за справяне с хранителните нарушения трябва да бъдат предприети от семействата като потърсят бърза и адекватна специализирана помощ.

Включете се в кауза, възможност за професионално партньорство или
обучение, които ще помогнат на родителите на стотиците деца и младежи,
застрашени и засегнати от хранителни нарушения в България.

Ето защо ви каним да станете активисти в кампанията ни „Превенция на хранителните нарушения“  и ви окуражаваме  да споделяте в социалните мрежи (с вашите близки, приятели, колеги, съученици, клиенти/пациенти, както и със специалисти) тази информация и линкове към ресурсите които предлагаме в 3 категории: за подкрепа на засегнати от ХН, на родителите/близките, както и за професионално заинтересованите, по-долу:

Каним ви да се регистрирате за Безплатния уебинар за разпознаване и справяне с емоционалното хранене, който ще се проведе на 30 Май (четвъртък) от 19:00 часа, с лектор д-р Еисавета Павлова, международно лицензиран и признат експерт в сферата на хранителни нарушени на линка: https://webinarkit.com/webinar/registration/663a8e73fe5c4abe44363e07

І. Безплатни ресурси за засегнати от хранителни нарушения (ХН):

  1. Безплатна линия за подкрепа на засегнати от нарушено хранене и близките им към Асоциация УНИКАЛ: ТУК.
    Безплатно изслушване, консултиране и насочване към ресурси за подкрепа за засегнати от хранителни нарушения или техните близки и приятели посредством  Линията ни за “Безплатно Изслушване и Подкрепа при Проблемно Хранене”. График на часове, от които да изберете- може да намерите ТУК
  2.  Безплатен валидиран за българската популация скрининг SCOFF въпросник за ранен скрининг на хранителни нарушения-ТУК.
  3. Кратко видео на д-р Елисавета Павлова „Срам, Стигма и Дискриминация при Хранителните Нарушения“ намерете ТУК

ІІ. Ресурси за информиране и подкрепа на родители и близки на
засегнати от ХН:

1.Безплатно помагало за родители намерете ТУК . За родители или близки на застрашени или засегнати от хранителни нарушения в електронен формат като електронна книга. Съдържа безценна практична информация, съвети, препоръки и стратегии за действия, която никъде другаде няма да намерите. Вижте евентуалните симптоми за анорексия, булимия и системно преяждане ТУК.

2.Информация за хранителните нарушения и тяхната превенция:ТУК

3.Обучителен курс в онлай формат.
За родители на застрашени или засегнати от хранителни нарушения, както и за всички заинтересовани да се обучават по темата, включващ психологичен, медицински и диетичен модул, характеризиращи хранителните нарушения- намерете повече информация ТУК.

4.Ръководство за подкрепа на родители и работещи с родители-повече информация ТУК

ІІІ. Ресурси за професионалисти и студенти с интереси в сферата на ХН – ТУК!

1.Обучение във различни форми за заинтересованите професионално, лично или за близките си от темите за справяне с емоционално, преяждащо, рестриктивно хранене, прекомерно спортуване и негативен образ на тялото, хранителни нарушения- анорексия, булимия,безконтролно преяждане, с международни сертификати и възможност да станете специалист-консултант, да надградите професионално или да смените професионалната си квалификация. Научете повече ТУК

2.Ако желаете да се включите в екипа ни от професионалисти по хранителни нарушения и да консултирате в сферата на хранителните разстройства, ви каним да станете членове и асоциирани сътрудници с международното обучение с 5 сертификата на български и английски език ADII- международен престижен образователен статут от iaedp™ Institute on eating disorders научете повече ТУК

3.Професионалните партньори, представители и екипът от доброволци към Уникал Онлайн Институт са на Ваше разположение за консултация и подкрепа ТУК.

За да не пропускате най-новите ни публикации в социалните ни профили моля, последвайте ни на:

ФБ страницата на УНИКАЛ:  https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute

Страницата ни в Инстаграм : https://www.instagram.com/unikal_eating/

Новият ни канал в YOU TUBE: https://www.youtube.com/@UnikalOnlineInstitute2023

От д-р Елисавета Павлова (Основател на УНИКАЛ, обучител и инициатор на кампанията) и Константина Янкулска (координатор) с участието на целия екип на асоциация УНИКАЛ http://bia-unikal.org/  и Институт УНИКАЛ https://unikalonlineinstitute.com/

Кампания за превенция на хранителните нарушения послучай Световния ден за борба с хранителни разстройства – 2 юни 2024 г.