Много често хранителните разстройства дълго време остават скрити. Необходимо е внимателно вглеждане в някои обезпокоителни промени в поведението на дете, партньор, колега или близък и консултиране със специалист по хранителни нарушения за евентуална диагностика и лечение.

Какво можете да направите, за да бъдете полезни на себе си и вашите близки?

1. Запишете се за Безплатния Уебинар “Справяне със стреса при нарушено хранене и хранителни нарушения” на д-р Елисавета Павлова на 2 юни

Страдащите от проблемно хранене и хранителни разстройства са по-чувствителни към стреса, преценяват по- голямо количество ситуации като стресиращи и се справят по-зле с тях в сравнение с хората, които нямат проблеми с храненето. Тези хора са склонни да оценяват множество ситуации като стресиращи, дори и когато това не е така. Например много хора с хранителни нарушения си мислят, че другите ги критикуват мълчаливо. Всяко социално събитие като семеен празник, служебен коктейл, вечеря с приятели или среща на випуска от гимназията би могла да бъде стресираща за тях.
По същия начин лицата с хранителни нарушения са склонни да приписват стресиращата ситуация, като критика на работното място например, на теглото или на размера и формата на тялото си.
Повече информация: https://tinyurl.com/unikalwebinar

2. Запознайте се с 1-минутния скрининг за хранителни нарушения SCOFF на линка: https://tinyurl.com/y662dmu9;

Скрининг въпросникът е много полезен диагностичен инструмент за оценка на начална или изразена форма на хранителни разстройства. Скринингът е валидиран през 2016 г. за българската култура от д-р Елисавета Павлова, която е консултативен психолог, създател на обучения и координиращ обучител в сферата на хранителни нарушения към УНИКАЛ Онлайн Институт.  

Скрининг въпросникът се състои от 5 въпроса и е полезен за оценка при съмнение за застрашеност от хранителни нарушения, където всеки положителен отговор (ДА) дава една точка.

3. Свържете се с нас за безплатно консултиране при проблеми с хранене и тяло Асоциация УНИКАЛ предлага:

  • безплатно изслушване и виртуална подкрепа при преяждащо, емоционално и рестриктивно хранене
  • консултиране и насочване към ресурси за подкрепа за засегнати от хранителни нарушения или техните близки и приятели
    Дейността на линията се осъществява анонимно по скайп, но има и възможност за изслушване чрез вайбър, имейл или месинджър. За да се свържете с линията, изпратете имейл на associationunikal@gmail.com и някой от нашите доброволци ще се свърже с Вас, за да уточните ден, час и предпочитан метод на общуване.
    4. Запишете се за уъркшопите ,,Бъди позитивен към тялото си” на линка https://forms.gle/GUrZRjXgB4tqC8QVA  

5. Ако се нуждаете от ресурси за подкрепа за засегнати от хранителни нарушения, за родители /близки, може да поръчате професионално електронно ръководство за подкрепа от д-р Елисавета Павлова, или да се запознаете с възможностите за консултации с обучени в ХН специалисти или друг вид помощ при хранителни нарушения – вижте Регистъра ни с Партньори и Сертифицирани специалисти, като разгледате и 2-та линка: https://bit.ly/31KZfR0 и https://tinyurl.com/y2y2tth8 !

6. Научете за тревожната статистика за хранителните нарушения в България на линкаhttps://tinyurl.com/y3c42a4l .

Хранителните нарушения отдавна вече не са проблем само на младите жени. Страдат много деца, подрастващи, мъже, хора на средна възраст. Булимия, анорексия, безконтролно прехранване, емоционално хранене и още други нарушения се увеличават тревожно. Статистиката е неточна, тъй като застрашените и заболелите не търсят навреме помощ. За навременното диагностициране и лечение е нужен екип от специалисти по хранителни нарушения и много грижа и ресурс.

7. Каним Ви да проучите изобилието от безплатни ресурси в сферата на хранителни нарушения-статии, съвети, митове и SOS препоръки, като разгледате обновения сайт на Асоциация Уникал: http://bia-unikal.org/Ако вярвате че тази информация би била интересна и полезна за ваши близки или познати, моля споделете с тях тази публикация!

8. Ако сте студенти или работите с/ консултирате хора, ви каним да се запознаете с възможностите да се обучавате онлайн и дори да станете сертифициран специалист в сферата, както и да бъдете наш партньор с десетки ползи за вас още докато се обучавате и след това към Академия “Емоции и Хранене” на UNIKAL Online Institute ТУК!

Харесайте ФБ страницата ни: https://www.facebook.com/UNIKALOnlineInstitute 

С благодарност за активността ви,

Екипът на УНИКАЛ

Кампания за превенция на хранителните нарушения по случай Световния ден за борба с хранителни разстройства 2 юни 2021